Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kærlighed i Hollywood

Woody Allen åbner filmfestivalen i Cannes med den vittige, charmerende og sorgmuntre kærlighedsfilm, ’Café Society’
Kristen Stewart som Vonnie og Jesse Eisenberg som Bobby i Woody Allens nye film, den sorgmuntre ’Café Society’. Foto: Filmfestivalen i Cannes

Kristen Stewart som Vonnie og Jesse Eisenberg som Bobby i Woody Allens nye film, den sorgmuntre ’Café Society’. Foto: Filmfestivalen i Cannes

Kultur
11. maj 2016

CANNES – Det er ikke første gang, at en ny film af Woody Allen får lov til at åbne filmfestivalen i Cannes – forhåbentlig er det heller ikke sidste gang – og det er heller ikke første gang, at kritikere på forhånd har brokket sig over, hvad de kalder et forudsigeligt og tilbageskuende valg af åbningsfilm.

Men selv om de da har ret i, at Allen med sine 80 år og små 50 film ikke ligefrem kan kaldes fremtidens mand, så er der noget meget smukt i den loyalitet – man fristes til at kalde det hengivenhed – som festivalen og han viser hinanden år efter år. Samtidig kan man ikke komme uden om, at den amerikanske filmskaber er en af sin generations betydeligste med mange mesterværker bag sig og et bundniveau, de fleste andre instruktører kun kan drømme om.

Og så er hans nye værk, Café Society, en god film, ikke en af hans allerbedste, men en sorgmunter, vittig og charmerende film om kærlighed i 1930’ernes Hollywood og New York.

Fine folk

Jesse Eisenberg spiller Bobby, en god jødisk knægt fra Bronx, som rejser til den solbeskinnede filmby for at slippe væk fra sin fars fallerede juvelervirksomhed. Bobby får arbejde hos sin onkel, superagenten Phil (Steve Carell), og forelsker sig snart i onklens smukke sekretær, Vonnie (Kristen Stewart). Der er blot det problem, at hun allerede har en kæreste.

Hvem det er, vil jeg ikke afsløre, men det lover ikke godt for stakkels Bobby, som rejser hjem til New York igen og her får arbejde med at bestyre sin storebror Bens (Corey Stoll) natklub.

Ben er noget så eksotisk som en jødisk gangster, der gerne støber besværlige konkurrenter ind i fundamentet på bygninger på forskellige byggepladser. Og takket være nogle af sine nye Hollywood-venner lykkes det Bobby at gøre klubben til østkystens, ja, hele landets, hotspot, hvor storbyens fine folk – titlens café society – gnubber skuldre med modeller, politikere, filmfolk og gangstere.

God begyndelse

Café Society er smukt fotograferet af den italienske mesterfilmfotograf, Vittorio Storaro, der især bader Hollywood-scenerne og møderne mellem Bobby og Veronica i det mest vidunderlige gyldne lys. Det giver filmen et nostalgisk skær, som er ganske forførende, og man kan ikke undgå at forelske sig i Woody Allens let satiriske udgave af filmbyen, hvor filmfolk hele tiden netværker og dropper kendte skuespillere og instruktørers navne: Errol Flynn, John Ford, Irene Dunne, Barbara Stanwyck, Billy Wilder etc..

I rollen som Bobby spiller Jesse Eisenberg en af den slags roller, en yngre Woody Allen selv ville have spillet, og det gør han fortrinligt. Bobby er et nervøst og hurtigsnakkende gemyt, som med tiden bliver lidt af en verdensmand, og han passer godt til Kristen Stewarts noget mere afslappede Vonnie.

Der er reminiscenser af flere af Allens egne, tidligere film i Café Society, blandt andre Radio Days og The Purple Rose of Cairo, der handler om gamle dage og fascinationen af Hollywood, og Annie Hall, der fortæller om den svære kærlighed og understreger instruktørens varme forhold til New York og ambivalente forhold til Los Angeles.

Som dem er Allens nye fuld af den slags rappe replikskifter, man forventer af Woody Allen, og vittige, lommefilosofiske betragtninger om det at være jøde, livet og ikke mindst døden. Som Bobbys søster på et tidspunkt siger: »Man skal leve livet, som om hver dag er den sidste. En dag får man ret.«

Café Society er en god måde at begynde årets filmfestival i Cannes på.

Café Society har dansk premiere til oktober

Informations filmredaktør, Christian Monggaard, er i Cannes og skriver både i avisen, på information.dk og Twitter: @monggaard

www.festival-cannes.fr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Woody er altid garant for pænt tøj.