Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kærlighedshistorie i gamle skjulte breve

Ung mand trodser tuberkulosens og lægernes dødsdom for blandt 117 kvinder at vælge sin livsledsagerske i efterkrigsårenes Europa – sand historie, lunt og anekdotisk fortalt af den ungarske filminstruktør Péter Gárdos
Kultur
7. maj 2016

25-årige Miklós overlever sit fangenskab i koncentrationslejren Bergen-Belsen og kommer i sommeren 1945 til en svensk flygtningelejr.

Han har ikke kun slemme skygger på sjælen, men også på lungerne. En fremskreden tuberkulose fylder med korte mellemrum hans cellevæv med flere liter vand og levner ham ikke mere end godt seks måneder at leve i.

Men den smitsomme sygdom har gjort regning uden sin livskraftige vært.

Uforknyt sætter Miklós sig til at skrive til samtlige 117 kvinder fra hans ungarske hjemegn, der lige nu og under lignende omstændigheder som han selv befinder sig i Sverige, i den hensigt så snart som muligt at gifte sig med en af dem.

Det skal lykkes ham, og han har desuden held til at overleve sin lungesygdom. Således bliver han og hans udkårne Lili, også en overlevende fra kz-lejrene, tre år senere forældre til bogens forfatter, den ungarske filminstruktør Péter Gárdos.

Romance med svage skygger

Historien er jo fantastisk. Det er omstændighederne omkring bogens tilblivelse også.

Nogle få dage efter farens død i 1998 overrakte Lili – som i virkelighedens verden hedder Agnes – sønnen to bundter breve. Det ene er ombundet med et kornblomstblåt, det andet med et skarlagensrødt silkebånd, og det er forældrenes korrespondance, som de i 50 år havde båret med sig, men aldrig genlæst og aldrig vist sønnen.

Hans eventyrlige ophavs fortælling, som det skulle tage ham 15 år at få omskrevet til biografisk roman (og et par år mere at få filmatiseret, filmen får premiere senere på året).

Péter Gárdos har valgt at fortælle historien med romancens lethed og lade skyggerne være mere diskret til stede. Måske for at skærpe kontrasten og fremhæve fortællingen som en kærlighedens og livsviljens triumf.

Vi skal helt frem til side 128, før vi hører om, hvad de to oplevede i kz-lejren. Og her tilmed refereret af forfattersønnen som det, forældrene valgte ikke at fortælle hinanden ved deres første møde.

Lunt og anekdotisk

Tilsvarende er fortællingen om især morens ønske om at bryde med den jødiske tro og identitet, på det tidspunkt af historien måske et mere symbolsk end reelt forsøg på at ændre sin skæbne, fortalt som en serie komedieagtige møder med henholdsvis en katolsk pater og en jødisk rabbi.

Når historien trods alt det fantastiske og rørende gør et lidt spagt indtryk på mig, så er forklaringen vistnok især – og helt bortset fra komedie- og romancetrækkene – at forfatteren har valgt en form mellem den suggererende fiktion, dvs. en egentlig roman, og dokumentarens glødende autenticitet.

Resultatet er lunt og anekdotisk med brevcitaterne som søde mellemlæg. Og så hører vi sandt nok ellers både om lejrkuller i Sverige, et selvmord og det besværlige og pinefulde arbejde med at opspore døde og stadig levende pårørende osv.

Stærk efterskrift

I en meget kort efterskrift til bogen skriver Gárdos om en ’skamplet’, der tilsyneladende havde lagt sig over forældrenes første møde, og som måske forklarer, hvorfor brevene skulle gemmes så grundigt.

Han diskuterer også, hvordan faren som glødende socialist først havde nogle lykkelige år som journalist for den venstreorienterede presse og i løbet af 1950’erne gradvist mistede sin tro på regimet, men ikke desto mindre blev en velrenommeret udenrigspolitisk kommentator under Kádár-regimet.

De skæbneomslag skulle ifølge Péter Gárdos forklare, hvorfor faren aldrig fik skrevet en planlagt roman om rejsen i kreaturvogn til den tyske koncentrationslejr.

Efterskriftens lille snip af sønnens engagerede tydning af farens liv gav mig et stærkere indtryk af hovedpersonen og optog mig mere end hele resten af bogen.

Péter Gárdos: Feber ved daggry. Oversat af Péter Eszterhás. Gyldendal. 240 sider. 280 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her