Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Vor mand i Marokko

Et ægtepar bliver trukket ind i en livsfarlig skyggeverden befolket af russiske mafiafolk og britiske spioner i Susanna Whites begavede John le Carré-filmatisering, ’Our Kind of Traitor’
Stellan Skarsgård spiller den flamboyante russer Dima i Susanna Whites ’Our Kind of Traitor’. Han er med til at trække et britisk ægtepar, der på en ferie forsøger at reparere deres skrantende ægteskab, ind i en skyggeverden, hvor menneskeliv ikke betyder alverden.

Stellan Skarsgård spiller den flamboyante russer Dima i Susanna Whites ’Our Kind of Traitor’. Han er med til at trække et britisk ægtepar, der på en ferie forsøger at reparere deres skrantende ægteskab, ind i en skyggeverden, hvor menneskeliv ikke betyder alverden.

SF Film

Kultur
13. maj 2016

Det er de helt almindelige mennesker, som oftest kommer i klemme i John le Carrés historier, både i bøgerne og filmene baseret på bøgerne.

Deres gode hjerte og medfødte anstændighed dikterer dem at hjælpe, og så bliver de fanget et eller andet umuligt sted imellem bureaukratiske mørkemænd, ryggesløse politikere, skruppelløse kriminelle og egne og fremmede magters umoralske efterretningstjenester.

Tag nu f.eks. Susanna Whites Our Kind of Traitor, der er baseret på en le Carré-bog fra 2010 og et manuskript af Hossein Amini, som også skrev Nicolas Winding Refns Drive.

Ewan McGregor og Naomie Harris spiller et britisk par, universitetsprofessoren Perry og advokaten Gail, der er på ferie i Marokko for at reparere på deres skrantende ægteskab, da de møder russeren Dima (en dejligt flamboyant Stellan Skarsgård).

Dima viser sig at være en af den russiske mafias mest betydningsfulde pengemænd, og han er bange for at blive likvideret af sine brutale bosser, der gennem en uhellig alliance med en stor britisk bank har planer om at blive lovlydige.

Dima vil gerne hoppe af til Storbritannien – han kan servere den russiske mafia på et sølvfad – og med Perry og Gail som mere eller mindre velvillige budbringere kontakter han den britiske efterretningstjeneste.

Intelligent spændingsfilm

Og så begynder ellers en dramatisk omgang katten efter musen, hvor spionchefen Hector (Damien Lewis), på den ene side prøver at overbevise sine overordnede om, at de skal tage imod Dimas fremstrakte hånd, mens han på den anden sætter både Dima, hans familie og Perry og Gails liv på spil.

Hector har sin egen dagsorden, der ikke kun har med den russiske mafia at gøre, men også involverer en korrupt britisk politiker, som tidligere har stået i vejen for Hector, og i det hele taget meler folk deres egne kager uden den store hensyntagen til menneskeliv.

De eneste, der handler uden andre bagtanker end at ville hjælpe, er Perry og Gail og til en vis grad Dima, der blot gerne vil sikre sig selv og især sin familie. Det er blot ikke så nemt, når man befinder sig i en skyggeverden, hvor man ikke for alvor ved, hvem man kan stole på.

Our Kind of Traitor er klassisk John le Carré af et mere moderne snit, hvor alverdens geopolitiske konflikter bliver et bagtæppe for umoralske menneskers selviske gerninger. Den er måske ikke lige så glamourøs eller velsmurt som Susanne Biers Natportieren, som lige nu kan ses på DR, lige så hjerteskærende som Fernando Meirelles’ The Constant Gardner (2005) eller lige så sorthumoristisk som John Boormans The Tailor of Panama (2001).

Men Susanna White og Hossein Amini har alligevel held med at levere en intelligent spændingsfilm, der formår at overraske flere gange undervejs, og som på godt og ondt forholder sig til den verden, vi lever i, ligesom den hylder de kvaliteter, der får helt almindelige mennesker til at handle, når magthavere og andre banditter ikke kan finde ud af det eller ikke vil.

Det store maskineri

Den nylige afsløring af Panama-papirerne er som taget ud af en John le Carré-roman, og i virkeligheden er det jo dét, der er kernen i den britiske forfatters historier: Det er ikke dem i toppen af systemet eller samfundet, der skal redde os – de har for travlt til at tænke på sig selv – men derimod de uanseelige tandhjul i det store maskineri, som blot gør det, de mener, er rigtigt.

Det gælder både George Smiley i le Carrés spionromaner og det gælder i høj grad Perry og Gail, der i øvrigt spilles med stille overbevisning af Ewan McGregor og Naomie Harris som et interessant modstykke til Stellan Skarsgårds flamboyante Dima, hvis livsglæde dog dækker over en afgrundsdyb frygt for sin families sikkerhed.

Our Kind of Traitor er god underholdning, som heldigvis også vil prikke lidt til publikum. Det er et univers, som ligger langt fra James Bond-glitter og glamour og hæsblæsende action, men det er ikke mindre medrivende.

’Our Kind of Traitor’. Instruktion: Susanna White. Manuskript: Hossein Amini. Britisk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her