Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Tjenestepigen, greven, hans udkårne og hendes elsker

Den sydkoreanske billedmager, Park Chan-wook, tager publikum med på en smuk, erotisk og overraskende rejse i sin nye film, ’The Handmaiden’
Fruen og hendes tjenestepige, Hideko og Sookee, forelsker sig i Park Chan-wooks overraskende ’The Handmaiden’. Foto: Filmfestivalen i Cannes

Fruen og hendes tjenestepige, Hideko og Sookee, forelsker sig i Park Chan-wooks overraskende ’The Handmaiden’. Foto: Filmfestivalen i Cannes

Kultur
14. maj 2016

CANNES – Smukke kjoler, gotiske palæer, erotisk litteratur, charmerende svindlere, hed sex og bjergtagende billeder. Det er blot nogle af de kulørte, forførende elementer i den sydkoreanske filminstruktør, Park Chan-wooks seneste film, kærlighedsdramaet The Handmaiden, der foregår i det japansk-besatte Korea i 1930’erne og løseligt er baseret på en roman, Fingersmith (Rænkespil på dansk), af britiske Sarah Waters.

Intriger og bedrag er der masser af i alle filmens tre dele, som opruller en dramatisk kærlighedshistorie mellem en ung, hovedrig japansk kvinde i Korea, Hideko (Kim Min-hee), og hendes koreanske tjenestepige, Sookee (Moon So-ri). Det er meningen, at Hideko skal giftes med sin dominerende onkel, Kouzuki (Jo Jin-woong), en koreansk bogsamler, der gerne vil japansk og kun er ude efter hendes penge. Sookee, der er ’uddannet’ lommetyv, er dog blevet plantet hos Hideko af en koreansk svindler (Ha Jung-woo), der selv lader, som om han er en japansk greve og bogforfalsker, og som også vil have fat i Hidekos penge ved at gifte sig med hende.

Sookee falder med et brag for Hideko – og omvendt – og den nøje tilrettelagte plan synes at være i fare for ikke at lykkes. Men The Handmaiden er fuld af hemmeligheder og overraskelser, og uglerne er virkelig ikke, hvad de ser ud til at være i den elegant fortalte, på alle måder veldrejede film.

Smuk og sensuel film

Park Chan-wook, der fik sig et internationalt gennembrud med den ikke mindre overraskende og meget originale Oldboy, puster nyt liv i den gotiske fortælling med The Handmaiden, blandt andet ved at omplante de velkendte elementer fra den britisk-victorianske litteratur til Korea, fusionere den med både japansk og koreanske kultur, tradition og klassesamfund og skrue lidt mere op for både sex og vold.

Men først og fremmest er The Handmaiden en uhørt smuk, meget sensuel og erotisk film, hvor Chan-wook og hans fotograf maler med lys i det store hus og bibliotek, Kouzuki har indrettet, og i parken, som omgiver det hele. Man hepper på de to kvinder, Sookee og Hideko, som på hver sin måde kæmper for at frigøre sig, og man bliver konstant forbløffet over de uventede drejninger, historien tager undervejs.

Det er en film, man ikke bør vide alt for meget om på forhånd, og som tager sit publikum med på en forunderlig rejse tilbage i tiden, om på den anden side af jorden og midt ind i en følelsesmæssig orkan, det er umuligt ikke at blive ramt af. Det er noget af det bedste, jeg endnu har set i hovedkonkurrencen på filmfestivalen her i Cannes.

The Handmaiden er endnu ikke i dansk biografdistribution

Informations filmredaktør, Christian Monggaard, er i Cannes og skriver både i avisen, på information.dk og Twitter: @monggaard

www.festival-cannes.fr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Balling

For mig er kombinationen af Wong Kar-wai og Christopher Doyle magisk, nu vi er ovre i de film hvor alle skuespillerne ligner hinanden (for en leverpostejsfarvet vesterlænding). Hvis jeg skulle vælge én film som verdens bedste ville det være Fallen Angels.

Et staldtip: Skal man arbejde "kreativt" og skabe billeder, og er man helt blank, skal man bare se 5 tilfældige minutter af Fallen Angels, så er ens hoved ved at eksplodere af idéer.

Pdas, hvis der er en instruktør som kan få en til at tabe hagen flere etager, må det være "Wok Park", så mon ikke en af hans film kommer ind som toer. Det er bare skide svært at vælge... :)

Jeg glæder mig!