Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Bevægende film om at smadre

Jean-Marc Vallées ’Demolition’ er en usædvanlig og bevægende film om at bearbejde sorg
Davis (Jake Gyllenhaal) river alting ned – til en grad, hvor han tilbyder hånd-værkere penge for at få lov til at hjælpe med at ødelægge et hus.

Davis (Jake Gyllenhaal) river alting ned – til en grad, hvor han tilbyder hånd-værkere penge for at få lov til at hjælpe med at ødelægge et hus.

UIP

Kultur
30. juni 2016

Da Davis (Jake Gyllenhaal) mister sin kone, Julia, i et biluheld, bliver det startskuddet til en noget alternativ og meget personlig selvransagelse. Han begynder, som titlen på canadiske Jean-Marc Vallées film om ham, Demolition, mere end antyder, at rive sit hidtidige liv ned for at finde ud af, hvorfor han ikke virker berørt af sin kones død.

Davis’ omgivelser, ikke mindst hans svigerforældre (Chris Cooper og Polly Draper), ser målløse og noget bekymrede til, mens han lader skægget stå, skiller computere og toilettet på kontoret ad, smadrer sit hus og udvikler et noget aparte venskab med kundeservicemedarbejderen Karen (Naomi Watts) og hendes flabede, seksuelt forvirrede teenagesøn, Chris (Judah Lewis).

Læs også: Når det eneste fornuftige er at smadre

Og langsomt begynder Davis, der tidligere var som forstenet og ganske følelsesløs, at live op – ligesom hans tilstedeværelse får en positiv betydning for Karen og Chris – og efterhånden begynder han at forstå, hvad det var for et forhold, han havde til sin kone, og hvorfor han ikke kan græde over hendes død.

Usædvanlig film

Demolition kunne nemt være blevet en alt for symboltung og klodset film om et menneske, der må rive alt ned for at kunne bygge det og sig selv op igen. Men Jean-Marc Vallée og den som altid velspillende Jake Gyllenhaal formår sammen at skabe et fascinerende og i audiovisuelle glimt næsten ekspressionistisk portræt af en mand, der simpelthen ikke, som han selv formulerer det, forstod at tage vare på sin kones store kærlighed.

Davis’ behov for at skille alting ad eller decideret ødelægge det resulterer i nogle bizarre og sorthumoristiske situationer, hvor han tilbyder håndværkere penge for at få lov til at ødelægge et hus sammen med dem og forsøger at forklare sin vantro og mere og mere aggressive svigerfar, at han skiller ting ad for at se, hvordan de fungerer.

Og det hele fører frem mod en såre tilfredsstillende og ret smuk slutning, der i hvert fald på et tidspunkt var meget svær at forudse. For Vallée kunne godt have ført handlingen og Davis’ (selv)destruktionsiver endnu længere ud på overdrevet, men han og manuskriptforfatter Bryan Sipe viser et prisværdigt mådehold, og Demolition ender som en usædvanlig og bevægende film om at tackle sorg og finde tilbage til livet.

’Demolition’. Instruktion: Jean-Marc Vallée. Manuskript: Bryan Sipe. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her