Læsetid: 3 min.

»Lyv om dit navn, lyv om det hele!«

Ung finsk forfatter af kosovoalbansk oprindelse skriver stærkt om borgerkrigen på Balkan og om flygtningens mange slags hjemløshed
11. juni 2016

Romanen åbner med et klask af et kultursammenstød. Først en kontant besked på chatten et sted i det virtuelle Helsinki. Er der en maskulin mand, »der vil suttes nu?« (»rund røv savner hård pik«).

Så i ét spring en snes år tilbage, til Kosovo, hvor en ung muslimsk kvinde på usikre ben og med nedslået blik nærmer sig ægteskabet i dets allermest traditionelle og patriarkalske form (så og så meget tøj til brudens familie, så og så meget guld til bruden selv, et blodplettet lagen på tørresnoren efter bryllupsnatten som dokumentation for brudens renhed).

Kontrasten er gennemgående, ja, den er romanens kompositoriske idé. Den unge homoseksuelle mand i nutidens Finland er den unge kvindes søn, skadet af den krig og af den spolerede familie, som ved romanens begyndelse endnu ligger et stykke ude i fremtiden.

Den unge kvinde, sønnens mor, følger vi skiftevis med sønnens historie og frem til hendes egen begyndende alderdom i det, der undervejs bliver deres fælles, men stadig uhjemlige Finland.

I kontrasten og afstanden mellem de to ligger ulykken på lur. Når deres historier krydser hinanden, udløses ulykken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu