Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Provinshumor med elegance

Sønderborgrevyen holder folkeligheden i hævd med hele fem Støjberg-kloner på række
Kultur
10. juni 2016

Sønderborgrevyen kalder årets forestilling for Herfra til folkeligheden. Og munterheden er umiskendelig, så initiativtagerne, Leif Maibom og Johnna Maibom, kan stolte fejre 35 års jubilæum med sloganet ’Blot til lyst’.

Samtidig er der en ukuelig Maibom’sk kvalitet over forestillingen – et ordentligt tekstniveau og en musikalsk afvikling af numrene, så forestillingen får fart og charme i Jeanne Boels veltimede iscenesættelse.

Dette er klassisk revykunst, når den er mest veloplagt. Med velsiddende kjoler og skægge rekvisitter – og fyldt af musikalsk overskud og sjove instrumentdetaljer med Thomas Pakula som kapelmester.

Pensionistprinsen

Til gengæld er der ikke så mange modhager i denne Sønderborgrevy. Den virker nærmest glat. Politikerne får ellers nogle drøje hug, og ’pensionistprinsen’ tør nok aldrig mere sætte sine ben i Sønderborgrevyen. Men grebene er lovligt bastante. På altså nær lige, når Inger Støjberg dukker op. For i Sønderborg er det ikke bare i form af en skuespiller med rødhåret paryk. Nej, her kommer der hele fem Støjberg-kloner på banen.

Et uskyldigt nummer om ’Kom-bar-do’er’, der dirigerer trafikken ved grænsen, får også interessante nye toner, når Leif Maiboms ellers fredsommelige trafikvagt pludselig bremser bilstrømmen. For nu har han endelig lært at sige: ’Skrub-af-do!’ Så er flygtningepolitikken sat i et perspektiv, der er til at forstå.

Leif Maibom er også kæk, når han tager imod nogle af statens tvangsforflyttede københavnere. Her er problematikken nemlig set fra provinsboernes side, og de er da ikke interesserede i at have en masse selvfede københavnere rendende.

Så Leif Maiboms kiksede landmand præsenterer Sønderjylland så ulækkert og tilbagestående, at tilflytterne med rette kan få ’Sønderborg’ til at rime på ’regeringens sorte får’. Det er godt set.

Præsten og flasken

Folkeligheden hyldes til gengæld rigeligt med druk og lir. Selv er Leif Maibom skøn som den drikfældige præst, der lige skal hen på værtshuset for at låne en flaske til altergangen. Og det er lige så morsomt som at se 90-års-fødselsdagen, for Leif Maibom kan vitterlig snøvle og kaste sine ben op i retning af en barstol, så man får krampe af grin.

Rikke Buch Bendtsen har desuden en ferm energi over sig som kæk sosu-assistent, og Karsten Jansfort forvandler sig til tryllekunstner med døende fugle, så folk hikster af grin. Og Jeanne Boel kan både danse og sjokke og lynsnakke, så alle replikker lige får det twist, som de skal have.

Årets nummer i Sønderborg er dog Rasmus Krogsgaards »Dirigenten«. For denne supermusikalske skuespiller spiller her Folketingets formand Pia Kjærsgaard. Ikke ved at klæde sig ud, men bare ved at tage en fotomaske på.

Og så dirigerer han ellers de forskellige politikere i Folketingssalen – i en genialt samplet lydcollage, hvor politikernes udsagn sættes i pingpong, som var der tale om et vanvittigt stykke dekonstruktionsmusik. Dette er toppen af revyelegance. Frydefuldt – og samtidig dybt nedtrykkende. For hvad slipper disse folkevalgte ikke af sted med at sige?

Resten er ikke uforglemmeligt. Men pyt. Folkeligheden er der ingen, der betvivler. For Maibom & Co. har hjertet på rette sted.

Sønderborgrevyen 2016: ’Herfra til folkeligheden’.
Tekster: Leif Maibom, Rasmus Krogsgaard, Rikke Buch Bendtsen, Kjeld Torbjørn, Søren Anker Madsen & Jan Svarrer, Peter Oliver Hansen m.fl.
Instruktion: Jeanne Boel. Scenografi: Gitte Geertsen. Kostumer: Henrik Hviid. Koreografi: Peter Friis.
Sønderborgrevyen på Hotel Comwel. Til 23. juli

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her