Læsetid: 3 min.

Uinspirerende rumjubilæum

Rumvæsener angriber Jorden igen i Roland Emmerichs ’Independence Day: Resurgence’, en overfyldt og temmelig ucharmerende efterfølger til den 20 år gamle og noget mere vellykkede ’Independence Day’
Større, vildere, mere larmende – det er nogle af nøgleordene for Roland Emmerichs ’Independence Day: Resurgence’

Større, vildere, mere larmende – det er nogle af nøgleordene for Roland Emmerichs ’Independence Day: Resurgence’

20th Century Fox

24. juni 2016

At de er vendt tilbage, er ikke lige så stor en overraskelse, som at det skulle tage dem 20 år. Og med det mener jeg både rumvæsenerne i instruktør Roland Emmerich og manuskriptforfatter Dean Devlins succesfulde Independence Day fra 1996, der nu besøger Jorden igen i Independence Day: Resurgence, og Emmerich og Devlin selv.

Der har været mange tilløb i løbet af årene, men det er altså først nu, at en to’er er en realitet, og fans af den første film – som denne anmelder – får mulighed for igen at være i selskab med Jeff Goldblums brillante David Levinson, Bill Pullmans cool præsident Whitmore og Brent Spiners excentriske dr. Okun.

Det er der i sig selv god grund til at glæde sig over. Men desværre har man i Hollywood en tommelfingerregel om, at laver man en to’er, så skal der skrues helt op til 11 på både effekt-, person- og lydknappen.

Det gør Emmerich så uden at tænke sig alt for meget om, og hvor den første film havde held med at finde en balance mellem spektakel, humor og hjerte, ender Independence Day: Resurgence som et overfyldt, uelegant stykke metervare uden ret meget (nyt) at byde på.

Overflødige personer

Filmen begynder ikke overraskende 20 år efter den globale uafhængighedsdag, hvor kloden fandt sammen om at overvinde de grimme, invaderende rumvæsener.

Et jubilæum skal fejres i en verden, som siden har været præget af fred og fordragelighed, og hvor rumvæsenernes teknologi har gjort et avanceret rumforsvar og en base på månen muligt.

Men så kommer rumvæsenerne igen, denne gang i et rumskib, der er mange tusinde kilometer bredt, og nogle af heltene fra den første film må slås side om side med nogle nye og knap så karismatiske helte, ikke mindst Whitmores nu voksne datter, sønnen af afdøde Steven Hiller (jagerpiloten spillet af Will Smith i Independence Day) og en soldat, hvis forældre blev dræbt under det første angreb.

Læs også: Hjælp! Rumvæsnerne kommer

Charlotte Gainsbourg spiller en videnskabskvinde, som forsøger at finde ud af, hvorfor der er et psykisk bånd mellem nogle mennesker, blandt andre Whitmore, og rumvæsenerne.

Hendes rolle er dog ren staffage – båndet bliver alligevel aldrig udforsket – og det gør sig faktisk gældende for en række nye personer, hvis tilstedeværelse slet ikke giver mening endsige bliver brugt til noget.

Selv gode, gamle Julius Levinson (Judd Hirsch), Davids far, der var så sjov og charmerende i den første film, er bare vildt irriterende i den nye.

Ydre fjender

Det begynder egentlig ganske udmærket med en kalejdoskopisk introduktion af alle personerne i Independence Day: Resurgence – og der er sjove øjeblikke undervejs, f.eks. Okun og hans halstørklædestrikkende lægemand – men det kører hurtigt af sporet, og Roland Emmerich formår slet ikke at finde samme tilfredsstillende balance mellem de forskellige kulørte elementer som i den første film.

Måske skyldes det, at der simpelthen er for mange af dem, og at han reelt ikke ved, hvad han skal bruge dem alle til.

Og så er det i øvrigt lidt mærkeligt med en film, som ret beset siger, at den eneste måde, vi mennesker kan finde ud af at tøjle vores aggressive og krigeriske natur og holde fred med hinanden, er, hvis vi står sammen mod en ydre fjende. Det lover ikke godt for fremtiden.

Emmerich og Dean Devlin – og et helt kontingent af medmanuskriptforfattere – har haft 20 år til at skrue en god film sammen. Måske skulle de bare have ladet være.

Independence Day: Resurgence. Instruktion: Roland Emmerich. Manuskript: Roland Emmerich, Dean Devlin, Nicolas Wright, James Vanderbilt, James A. Woods. Amerikansk (Biografer verden over)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu