Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En serie der får dig til at sætte tape over dit webcam

’Mr. Robot’ er en både troværdig og underholdende serie om hacking og den hacktivisme, der i de seneste ti år har præget sociale bevægelser
Computernørden Elliot (Rami Malek, tv.) bliver rekrutteret af Mr. Robot (Christian Slater) fra hackergruppen fsociety, der vil angribe kapitalismens infrastruktur.

Computernørden Elliot (Rami Malek, tv.) bliver rekrutteret af Mr. Robot (Christian Slater) fra hackergruppen fsociety, der vil angribe kapitalismens infrastruktur.

NBCUniversal

Kultur
7. juli 2016

Facebook-chef Mark Zuckerberg gør det. Den tidligere FBI-chef James Comey gør det. Putter tape eller et klistermærke over den bærbare computers webcam for at undgå, at uvedkommende hackere potentielt kigger med.

Et skridt, der umiddelbart kan virke paranoidt, men som efter de seneste års øgede indsigt i vores digitale produkters fundamentale usikkerheder er ved at blive mainstream. Er du ikke selv paranoid nok til at tape kameraet over, så er Mr. Robot måske tv-serien, der kan overbevise dig.

Af uforklarlige årsager har danskerne først fået lovlig adgang til den fremragende og prisbelønnede serie nu – mere end et år efter den fik premiere i USA, og kort inden sæson to går i gang i det amerikanske. Hele sæson 1 kan nu streames på HBO Nordic, mens sæson 2 har premiere i USA om en uge.

Hemmeligheder og social angst

Mr. Robot følger hovedpersonen Elliot Alderson – en introvert computernørd med social fobi – som lever et isoleret og fremmedgjort liv over for både andre mennesker og samfundet som helhed.

Om dagen arbejder han med datasikkerhed i et cybersikkerhedsfirma, men om natten sidder han foran computeren og finder sikkerhedshuller, gætter passwords og hacker sig ind i andre menneskers private liv.

Hackingen går ud over både fjerne og nære relationer og fungerer som en måde, hvorpå Elliot forsøger at håndtere sin sociale angst.

Når man kender til alle i sin nærheds mest intime hemmeligheder, bliver den sociale interaktion mindre uforudsigelig, og samtidig giver det ham magt til at ændre på de forhold i sin nærhed, han ikke bryder sig om – ved at afsløre eller true med at afsløre de hemmeligheder, han finder i computere og mailbokse.

Elliots særlige talent for computere giver ham dog også en mulighed for at skabe langt større forandringer, og han forsøges rekrutteret ind i en gruppe af teknisk ligesindede i hackergruppen fsociety, der med klare referencer til virkelighedens Anonymous ønsker et opgør med de store virksomheders kontrol over hele verdens udvikling. En udvikling som de søger at ændre med målrettet hacking:

»Hvad hvis vi kunne smadre et konglomerat med så dyb forankring i verdensøkonomien, at too big to fail ikke engang er i nærheden af at beskrive det,« argumenterer lederen Mr. Robot, da han rekrutterer Elliot til den store plan om et samlet angreb på en af kerneinfrastrukturerne i det kapitalistiske system.

Meget virkelighedsnært

Mr. Robot er en fremragende serie, men det, der gør den i særklasse bedre end andre popkulturelle fremstillinger af hackerfænomenet, er, at ambitionerne rækker længere end bare underholdning.

Det så man i et nyligt særafsnit kaldet Mr. Robot Decoded, der med inddragelse af ekspertkilder sætter serien ind i kontekst med virkelighedens begivenheder og hackerteknikker.

Mr. Robot er altså også en serie, der med fiktionens greb søger at gøre seeren klogere på, hvordan virkelighedens hackere udtænker og udfører deres angreb.

En teknisk konsulent har sørget for, at angrebene er så realistiske og virkelighedsnære som muligt – inklusive fsocietys store plan, der er kraftigt inspireret af det såkaldte Stuxnet-angreb mod Irans atomprogram – som USA og Israel efter alt at dømme stod bag.

I de fleste andre af fiktionens forsøg på at beskrive hackerkulturen er selve hackingen teknisk utilgængelig med kodesprog på flimrende skærme, men i Mr. Robot er den langt mere mangefacetteret og simpel som i virkelighedens verden.

Hackeren som oprører

Særligt er der fokus på social engineering som er et af Elliots vigtigste værktøjer. Social engineering handler om at manipulere andre mennesker til at give oplysninger, som man kan bruge til at hacke.

Som da Elliot ringer til et mål og udgiver sig for at være en sikkerhedsrepræsentant for en netbank, der oplyser om et indbrud på hans konto. Lynhurtigt får han personen til at oplyse sin adresse og under dække af at være sikkerhedsspørgsmål også yndlingsbaseballhold og navnet på hans kæledyr. Oplysninger, som han lynhurtigt udnytter til at gætte personens password, så han kan få adgang til hans kontoer.

Ud over de ret præcise og nørdede tekniske beskrivelser af, hvordan digitale angreb foregår, er Mr. Robot’s fremstilling af hackeren som oprørsfigur også vellykket.

Mens virkelighedens store sociale bevægelser trods protester og massemobiliseringer ikke for alvor har formået at bringe det kapitalistiske system i krise, er det forhåbningen, at enkeltpersoner med den rigtige adgang eller tekniske kompetencer kan gøre en stor forskel.

Hackeren er måske den enkeltperson, der ved sin sublime tekniske indsigt for alvor kan skabe rystelser i en ellers velsmurt og usårlig kapitalistisk maskine.

’Mr. Robot’ sæson 1 kan nu streames på Viaplay og HBO Nordic. Første sæson er i 10 afsnit. Sæson 2 har premiere i USA den 13. juli

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Sterling

Denne serie om hacktivisme er åbenlyst for farlig for finansmagthaverne, de herskende politiske partier samt for Magteliten. Finansmagten slår hårdt ned på whistleblowere som Manning, WikiLeaks, Snowden, dem bag LuxLeaks, PanamaLeake, etc.

Se forøvrigt filmen "The Fifth Estate" som beskriver opbygningen af en essentiel vagthund til overvågning af dem der har den reelle politiske magt.

Herhjemme er det lykkes de ansvarlige bag de danske krigsforbrydelser at undslippe, nu på fjortende år, Alternativet gjorde det muligt at udskyde opklaringen af krigsforbrydelserne med endnu 2 år. Bagmændenes håb er at medierne på et eller andet tidspunkt bliver trætte af sagen, og bilder sig selv ind at der er en udløbsdato på krigsforbrydelser.

Før måtte de danske soldater ikke slå mennesker ihjel i andre lande, da vi ganske enkelt ikke vidste hvem der er "de gode", det er tydeligt bevist i de krige som vi har deltaget i at dette stadigvæk gælder. Samarbejdet med torturlande som USA har sat dybe ar i sjælen, og er hovedårsagen til at C ligget på spærregrænsen.

Det er højaktuelt herhjemme at oprette "The Fifth Estate", så de ansvarshavende politikere kan stå direkte til regnskab for de overgreb de skaber. Vi har brug for en uafhængig online tjeneste, da det er utopisk at tro at staten kan kontrollere sig selv, det er essentielt med anonymiteten så man kan undgå repressalier.

Sandheden er at det går den forkerte vej - med Venstre ved roret og specielt Søren Pind som Justitsminister går vi mørke tider i møde, mørkelægningsloven bliver udvidet. Retten til indsigt i det politiske beslutningstagning formindskes, Magteliten cementeres og Finansvæsenet udvider det politiske jerngreb om Christiansborg. Næste år genindføres den massive overvågning af alle danskere, retten til privatliv er nu en saga blot, målet er en politisk passiv befolkning.Vi ser et stigende antal sager om offentligt ansatte, der ikke tør tale frit af frygt for fyring.

Regeringens U-Løkke er at de fortsætter udplyndringen som sædvanligt, krigene og ydmygelsen af de nødlidende, de arbejdsløse og de fattige, de skaber et mere og mere ustabilt land og nedbryder alle sociale institutioner som f.eks. Skat, med det ene formål at fremme Magtelitens politik som er Minimalstaten. Det de ikke indser er, at velfærden er fundamentet, og at det er Danmark de er ved at nedbryde.

Morten Balling

For mange år siden indså jeg, at en kammerat havde ret da han sagde at: "Hvis det' computer, ka' det knækkes". Siden da har jeg gentagne gange fortalt mennesker omkring mig at, hvis man virkelig havde noget man ville holde hemmeligt var det absolut dummeste sted at gemme det ens computer.

Personligt har jeg ikke noget som andre ikke må se, men det er der andre som har. Det offentliges brug af IT disse år er mildest talt skræmmende, når man husker min kammerats visdomsord.

Det mest skræmmende er den helt reelle mulighed for at vågne op en dag uden internet. Jeg mener ikke det med at folk ville få fråde om munden, når de ikke havde kunnet tjekke deres Facebook i nogle timer efter de var vågnet. Jeg mener det med at stort set alt i dag kører via nettet.

Uden internet ingen finansielle transaktioner. Dvs. ingen mulighed for at købe f.eks. mad. Mythbusters lavede engang et afsnit hvor de blev sat af på en øde ø, og skulle overleve med en palle gaffa tape. Deres allerførste og absolut vigtigste prioritet var vand. Uden vand dør vi ret hurtigt. Under normale forhold indenfor en uge, men det tal varierer f.eks. kraftigt afhængig af årstid og dermed temperatur. I Danmark er der som regel en vandhane i nærheden, men uden internet er der stor sandsynlighed for at der ikke kommer vand ud af hanen.

De fleste danske hjem er også udstyret med huller i vægen, som der kommer elektroner ud af. Det vi kalder en stikkontakt. Uden internet er der stor sandsynlighed for at strømmen ryger. Bla. fordi det vil give så skæv belastning af elnettet, at man ville være nødt til at lægge systemet præventivt ned, for at undgå at ødelægge transformatorstationer. Kraftværkerne skal af med den strøm de producerer, så det næste ville være at man var nødt til at lukke værkerne ned, og sådan nogle starter man ikke bare igen som en bil der er gået i stå. Det tager lang tid at genstarte et kraftværk.

Uden el er det også slut med kommunikation. Bla. internet og telefoni, så tingene ville køre i ring. Benzin til biler kræver også el, så infrastrukturen ville også bryde sammen. Hospitaler har nødstrømsanlæg, men de kan ikke køre evigt.

Man kan da ikke forestille sig at Internettet bryder sammen? Jo, det kan man faktisk godt. Danny Hillis, som er en af nettets fædre, forklarer bla. i denne TED video, at det aldrig har været meningen at nettet skulle bruges så massivt og til de ting det bruges til i dag:

https://www.ted.com/talks/danny_hillis_the_internet_could_crash_we_need_...

Uden at gå for meget i detaljer er der ret enkle ting man kunne gøre hvis man virkelig ville tilte nettet. Jeg vil ikke påstå at jeg kunne finde ud af at gøre det, men der findes folk som er væsentligt bedre bag en skærm end jeg er. Og metoderne er kendte, også i hacker kredse.

Et globalt nedbrud ville sætte os tilbage til stenalderen, eller i bedste fald til noget ala Mad Max's postapokalyptiske scenarier. Jeg har set estimater der siger, at vi ville begynde at æde hinanden indenfor en måneds tid.

Så ja, se Mr. Robot serien, selvom titlen lyder lidt fjollet. Serien er fremragende, og noget af det mest realistiske billede på hacking og IT sikkerhed (eller manglen på samme) jeg har set. Derudover spiller skuespillerne suverænt, og handlingens spændingskurve er sublim.

For at bruge et gammelt citat fra TV: God nat og sov godt! :)

peter fonnesbech, Anders Godtfred-Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg har i årevis sat tape for mit webcam.

For mig er det er det ligeså naturligt, som at trække gardinerne for mine vinduer om aftenen.

ulrik mortensen
Leif Enevoldsen

Serien falder desværre i den gammelkendte fælde hvor dybt kompetente og involverede karakterer udpensler selvfølgeligheder for hinanden. Tydeligvis for at få flere blandt publikum med på hvad der foregår. Eksempelvis hackerne der igen og igen refererer overforklarende indbyrdes til ftp-serveren og hvem der skal uploade hvad til den. Det skurer og virker utroværdigt. Man ville aldrig have denne dialog på den omstændelige facon i virkeligheden. Folk der selv arbejder indenfor feltet ved hvad jeg taler om.

Sebastian Gjerding

@Leif Enevoldsen. I hvilket afsnit taler du om? Det er klart, at der er nogle konstruerede dialoger, men grundlæggende ift. stort set alle andre fiktionsfremstillinger, så er det da både mere korrekt og realistisk. Eller har du andre bud, hvor det er lykkedes? For så vil jeg da meget gerne se dem!

Leif Enevoldsen

@Sebastian... Det var vist i afsnit 2 hvor de laver forberedelser til angrebet på Steel Mountain, der hvor de 2 kvindelige hackere venter i spillearkaden på dataupload til ftp-serveren.
Det bliver svært at komme med et konkret bud hvor det er lykkedes 100% at undgå den konstruerede dialog som du kalder det. I hvert fald indenfor genren. Jeg synes Silicon Valley (uden sammenligninger i øvrigt) gør en bedre figur med hensyn til ikke at tale ned til sit publikum, selvom man også kan finde eksempler på noget konstrueret der. Måske er jeg farvet af for opskruede forventninger. Ud fra omtale og trailers havde jeg nok lagt billet ind på noget som var mere udfordrende i dialogen, noget hvor man blev nødt til at spidse ører for alvor for at følge med. Jeg kan give et konkret eksempel mere, i første afsnit hvor Tyrell (fabelagtig reference i øvrigt, men lidt tyk) defilerer forbi Elliot's skrivebord og noterer sig hans Linux distro og udbreder sig om sin egen, der har vi igen en situation hvor tilsyneladende dybt professionelle karakterer i ramme alvor udveksler noget der ligger på kanten af banaliteter. Det skurer bare.

Jakob Lilliendahl

Troværdig?? Underholdende, men politisk set, bare typisk fordummende, fragmenterende conspiracy thriller.. Amerikansk TV-fiktion er nok ikke stedet at søge efter troværdighed, realisme og korrekthed..

Rasmus Larsen

Jeg kan ikke finde ud af Mr. Robot er en virkelig dum serie eller en virkelig klog serie. Den er nemlig så ekstremt direkte i sin samfundskritik, at jeg har svært ved at tage serien seriøst (tag bare navnet på den store, onde virksomhed i serien: Evil Corp). Nogle gange kommer seriens personer med nogle meget banale betragtninger omkring samfundet. Eksempelvis leverer hovedpersonen, Elliot, fra tid til anden såkaldte "rants" om samfundet, hvor han faktisk ikke rigtigt siger noget indholdsmæssigt. Tag bare denne omgang: https://www.youtube.com/watch?v=GYo2wtL9fsY

Han siger jo ikke noget meningsfyldt, hvilket psykologens bemærkning til sidst også hentyder til ("You're not saying anything."), men til gengæld siger han bogstaveligt talt heller ikke noget fordi det foregår i hans hoved. Så er det en reel samfundskritik -- skal Elliots tale tages bogstaveligt? -- eller er det en kritik af den banale og overfladiske pseudorevolutionære samfundskritik som serien portrætterer?

Leif Enevoldsen

@Rasmus Alt andet lige er serien dybt tilfredsstillende på det psykologiske plan og det bliver mindre banalt og med mere substans i samfundskritikken her:
https://www.youtube.com/watch?v=1e8kSPMVBTk#t=156.361
@Sebastian du har en rigtig god pointe i at det formelt kan være sekundært hvorvidt al IT-jargon sidder snorlige og er på tårnhøjt indforstået abstraktionsniveau når seriens øvrige kvaliteter er så iøjnefaldende. Man er nok bare blevet meget forvænt og svær at imponere efter de senere års bølge med alt fra Breaking Bad og The Wire til House of Cards, Veep, Silicon Valley, Better Call Saul osv.

Jakob Lilliendahl

Egentlig en simpel opskrift:

Masser af lækre damer, masser af lækre effekter og klip, masser af hightech talk (interessante som banale), masser af naive helte og antihelte, masser af kyniske skurke og konspirationer. masser af overdramatiserende skuespil, masser af massemedievirkeligheds-referencer, masser af ukritisk massemedieforbrug (i dette univers er overskrifterne både kritiske og saglige). Og fremfor alt masser af paranoia..

Tilgengæld ingen politiske-historiske analyser eller bevidsthed, ingen politiske-filosofiske analyser eller bevidsthed, hvis man dog ser bort fra slutningen af sæsonen, hvor der pludseligt bliver smurt tykt på Elliots fortrydelse og de forfærdelige selvmorderiske konsekvenser af de manglende pensionsopsparinger i den nye gældfrie orden.. Det er slemt, og trist hvis man lader sig imponerer..

Leif Enevoldsen

hvad er der galt med lækre damer?

Jens Kofoed, Morten Balling og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Til de mere nørdede af jer, er her en ofte overset lille perle, fra dengang social engineering ikke eksisterede, fordi der ikke rigtigt var nogen, som vidste hvad et password var for en dims:

https://www.youtube.com/watch?v=XXBxV6-zamM

Er man til nostalgi, kan jeg også anbefale BBC serien The Computer Programme fra 1982, som er den vildeste tur ned ad Memory Lane:

https://www.youtube.com/watch?v=jtMWEiCdsfc

Endelig er der serien Halt And Catch Fire, som er lidt lang tid om at komme i gang, men som tager seriøst revanche i S02.

Og så er der selvfølgelig The IT Crowd :)