Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Fremragende indføring i en forandret kønsvirkelighed

Vi lever i en tid med kønsidentiteter i historisk skred – her er bogen, der skaber overblik over et kompliceret emne, der spænder fra skrøbelige mænd og homoseksuelle forældre til transkønnede, stærke iværksætterkvinder og meget mere
Kultur
18. august 2016

Med The Fate of Gender har den amerikanske videnskabsjournalist og forfatter Frank Browning (kendt for værkerne The Culture of Desire og A Queer Geography) skrevet en bog, der er blevet uhyre kompliceret, hvilket skyldes, at den tager et uhyre kompliceret emne op.

Kønsforskellenes problematikker handler om så meget mere end trættekære diskussioner af, hvorfor ’blåt legetøj er for drenge og lyserødt legetøj er for piger’.

Browning har ikke blot et veludviklet blik for alle disse forgreninger (og forgreningers forgreninger) – han præsterer en næsten heroisk bedrift ved at væve dem sammen i en overbevisende samlet fortælling.

Opdelt i afsnit og kapitler undersøger The Fate of Gender så forskelligartede temaer som køn som social konstruktion og iscenesættelse vs. køn som biologisk virkelighed, neurovidenskabelige undersøgelser af ’mandlige’/’kvindelige’ hjerner, forestillingen om maskulinitet og feminitet som flydende størrelser uden skarpe overgange og nykonfigureringer af kønsskel.

Som Browning pointerer, kan Lady Gagas støttebudskab i »Born This Way« faktisk være formuleret for rigidt i forhold til de livslange fluktuationer, som nogle mennesker oplever med deres kønsidentitet.

Læs også: ’Trump og højreekstremisme er symptomer på kønsroller i opbrud’

Ifølge nogle af hans interviewpersoner kan nogle mennesker, som fødes på den ene måde, ende med at føle sig som på en helt anden måde.

Browning trækker på indsigter fra alt fra kønsneutrale børnehaver i Sverige og rugemødre for homoseksuelle forældre i Los Angeles til kvindelige onani-klinikker i Kina (hvilket ikke er helt så saftigt, som det kunne lyde) og kvindelige iværksætterpionerer i Silicon Valley.

Han undersøger, hvilke virkninger det har på familier og børn, når homoseksuelle forældre bliver en del af en ny frembrydende normalitet.

Han undersøger, hvordan uhæmmet kvindelig seksualitet historisk har truet mandsdomineret kultur, og hvordan nye stærke kvinder redefinerer etablerede magtstrukturer på arbejdspladser og andre steder (og, kan Browning berette, i mange tilfælde også udvikler de ’mandlige’ mavesår, som kan følge af den slags).

Mandlig arketype

Browning ser også på, hvordan nogle sektorer inden for tidligere mandsdominerende kulturer har det med at reagere på alle disse omfattende ændringer. Hint: Som oftest med forvirring, vrede og såret selvfølelse. Browning citerer fra Economist:

»Dårligt uddannede mænd i de rige lande har ikke tilpasset sig godt til et forandret arbejdsmarked, teknologi eller feminisme.«

Evidens for tesen findes, kan man hævde, i rigt mål i disse ugers stærkt polariserede amerikanske valgkamp – hvor Donald Trump som handlekraftig mandlig arketype alt for ofte spilles ud mod den ’skingre’, ’hysteriske’, ’frigide’, ’snerpede’ Hillary Clinton, uden at der er behov for mellemliggende nuancer.

Men uanset at dette er en forsimplet vurdering (mange amerikanske kvinder stemmer på Trump, og mange amerikanske mænd kan ikke udstå ham), har kønsfaktoren så åbenlyst fået en storpolitisk betydning.

Som om dette ikke var rigeligt at afhandle kaster Browning sig også over problematikkerne med transkønnede/transseksuelle mennesker og deres stigende synlighed, politisering, accept og magt hen over et spektrum så bredt, at det, som Browning påpeger, ville have været utænkeligt for blot et årti siden.

Igen er det ikke helt så simpelt, som Caitlyn (tidligere Bruce) Jenner ville gøre det til på forsiden af ​​Vanity Fair. Identitetsspørgsmålet er meget komplekst: ’Transvestit’ er ikke det samme som ’transkønnet’, der igen ikke er det samme som ’transseksuel’, der igen ikke er det samme som hermafrodit osv.

Browning forsøger at forenkle og afmystificere emnet gennem dybdegående samtaler med transkønnede og transseksuelle personer, diskuterer også børn af transkønnede og deres problemer og såkaldte interkønnede børn (hvor man tidligere foretog kirurgiske indgreb i babyer uden entydige køns-kendetegn, går tendensen nu imod at indstille denne praksis.)

Der er passager i The Fate of Gender, hvor Browning synes at dvæle for meget ved visse aspekter (f.eks. de praktiske detaljer ved rugemødre) og undlader at gå tilstrækkeligt i dybden med andre (såsom de feministiske indvendinger mod rugemødrevirksomhed, som nogle feminister ser som et ’lej en livmoder’-overgreb mod rugemoren).

Desuden får han ikke nævnt, at nogle feminister mener, at transkvinder ikke er ’rigtige kvinder’. Jeg ville gerne have hørt mere om dette fra Browning, ikke kun om de intrikate argumenter fra begge sider, men også om hele den giftige, kontraproduktivt kvælende debat, som i Storbritannien har ført til, at folk som Germaine Greer og Julie Bindel er blevet udelukket fra at tale offentligt i visse fora på grund af deres synspunkter.

Inciterende koncentrat

Andetsteds i bogen udretter Browning dog et beundringsværdigt stykke arbejde ved at destillere meget komplekse og informationsmættede betragtninger til et koncentrat, der er tilgængeligt og inciterende, men undgår at forvilde sig ud i populærvidenskabens forfladigelser.

The Fate of Gender er ikke en bog, der forudsiger kønnets død eller fremsætter lignende bombastiske profetier (»Betyder dette, at det, vi nu ser på kønnets arena er den første bølge i en massiv transseksualisering af menneskeheden?« spørger han retorisk og giver selv svaret: »Næppe.«)

I stedet kortlægger bogen en ny slags virkelighed – en virkelighed, der ikke devaluerer ’mandighed’ (Browning fremhæver mænds større skrøbelighed fra vugge til grav og pointerer, at nye undersøgelser om mandighed er lige så spændende som dem om kvindelighed), men undgår blind tilknytning til alle slags ufleksible forestillinger om kønsspecifikke modeller – som et ekko af Denis Diderots betragtninger om, at »i naturen er ikke meget fastlagt en gang for alle«.

The Fate of Gender er en dybt fascinerende (og jo, dybt kompliceret) bog, hvor langt de fleste læsere kan være sikre på at få noget nyt at vide.

Frank Browning: ’The Fate of Gender’ er udkommet på forlaget Bloomsbury.

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her