Læsetid: 4 min.

Klipklappernes kulturmøde

Kulturmødet 2016 er et folkeligt træf på Mors med mere kunst end de tidligere år. Og med vred debat om kulturministerens ønske om at spare på kulturen
Kulturfjorden nede ved Limfjorden er blevet et trækplaster for de unge under Kulturmødet. Og for politikere og kulturforvaltere, der her kan møde kulturens unge – og strikke lidt hos Strikke-Rikke.

Bo Amstrup

27. august 2016

Strikke-Rikke er ved at sy en strikket lap på sin lange løber.

»Det er vores bud på en rød løber her til Kulturmødet,« siger hun stolt. Hendes lille strikkebod ligger i blæsten nede ved Limfjorden – i det såkaldte Kulturfjorden med halmballer og boder med masser af unge, der hænger ud.

Farvede flag blafrer heftigt. For blæsten går vitterlig frisk over Limfjordens vande denne fredag i Nykøbing Mors.

De fleste skoleelever og gymnasieelever på Mors har fået fri for at besøget Kulturmødet, og selv de hærdede limfjordsbørn begynder at tage trøjer på her om eftermiddagen.

Ved åbningen af Kulturmødet torsdag eftermiddag var der ellers kogende hedt og næsten ingen vind. Det blev klipklappernes kulturmøde.

Og solen var med til at understrege den folkelighed og tilgængelighed, der tydeligvis har været arrangørernes ønske for dette års Kulturmøde. Som et folkemøde med særligt fokus på kultur.

Ordre-Haarder

Kulturminister Bertel Haarder (V) åbnede Kulturmødet. Clement Kjersgaard introducerede ham med et rim, hvor ’ordre’ rimede på ’Haarder’.

Og så gik det ellers over stok og sten med kulturministerens højskolefilosofi. »Mere kunst for færre penge« er blevet kulturministerens nye mantra, men han var mere optaget af at tale om danske guldalderkunstneres besøg i Berlin.

Debatten om kulturministerens lyst til at foretage nedskæringer er dukket op i mange sammenhænge på Kulturmødet. »Mere kunst for flere penge,« går folk rundt og siger. Men Morsø Kommunes borgmester, Hans Ejner Bertelsen (V), vovede at forklare, hvorfor vi netop ikke skal spare på pengene på kulturen – lige op i ansigtet på kulturministeren.

Kø og sol

Udenfor på KulturPladsen stod folk i en håbløs lang kø for at komme ind til åbningen. Stedet kunne slet ikke rumme alle de interesserede kulturnysgerrige, der gerne ville have sunget fælleskanon med dirigent Michael Bojesen. Så folk spredtes snart over hele byen.

I år har der været ca. 400 annoncerede arrangementer, hvilket er 100 flere end sidste år. Og der har tydeligvis været større fokus på kunsten, hvilket har været efterspurgt de tidligere år. Flere koncerter, flere oplæsninger, mere scenekunst – og flere kunstnere med Kulturmøde-associationer.

Den lokale helt var den 86-årige Mors-digter Knud Sørensen. I sit åbningsdigt fortalte han i hvert fald muntert om sin fascination af, at ordet ’Mors’ er det latinske ord for ’død’. Og folk morede sig glimrende ved tanken.

Jeppe på Mors

De fleste kulturmødegæster er stadig inviterede gæster og selvbestaltede jyder. Det kniber tydeligvis mere for de unge freelancekunstnere fra resten af landet at få råd til at komme med.

Til gengæld er aktiviteterne nu spredt ud over hele byen. På den lille parcelhusvej op mod Værket gik unge i hvidt tøj rundt hele fredagen med hvidmalede bøger, som de møjsommeligt brugte som trædesten.

Og på Kulturpladsen viste fire unge afrikanske cirkusartister deres glade akrobatik som gæster hos Cirkusfabrikken på Salling.

Overalt i byen er der skilte med pile til ’Kunstpartiet’ og et billede af en lille rød tomat. Jeppe og Linda – Kunstpartiets selvbestaltede kandidat og førstedame – holder til på vejen mod Dueholm Kloster.

Tomatskilte blafrer i havegangen, og en højttaler spiller smægtende musik, mens ’Jeppe’ ikke optræder i bondetøj, men som discodreng i hvid smoking. Han synger serenader fra sin balkon – og citerer Kierkegaard. Det er performeren Guiseppe Bonifati fra Holstebro, der er på spil.

Mjød og hvide sko

Inde i Dueholm Kloster springer fortiden i øjnene med krukker i montrer – og kølig fordybelse og forfatteroplæsning i klostersalen. Klosterværtinden smører også gæstfrit nogle håndmadder med rullepølse og sirlige sennepsklatter. Og vi skal da lige prøve hendes mjød.

Det er Region Nordjylland, der arrangerer Kulturmødet sammen med Morsø Kommune. Men ligger Mors egentlig i Nordjylland?

»Tjo,« siger klosterkvinden. »Vi hører officielt til Region Nordjylland. Men vi bliver altså ved med at se TV Midtvest.«

Rundt om i gaderne ligger der hvidmalede sko. Følger man skoene, ender man nede på Kulturscenen.

Inde i Limfjordsteatret skal scenekunstdebattører agere ’middagsgæster’ ved et bord, og tilskuerne får så lov til at komme med til højbords, hvis deres argumenter er heftige nok.

Den unge teatermager Astrid Hansen Holm fra vækstlagsscenen HAUT brokker sig over, at der ikke er kvinder nok ved bordet – og straks inviteres hun til bords sammen med formanden for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm.

I det hele taget blandes kunstnere, kulturarrangører og politikere lettere her ved Kulturmødet. Det virker, som om alle kan få alle i tale.

Læs også: ’Det er ikke nok med ren kunstnersnak’

Fredag morgen bød på et åbent møde mellem Folketingets Kulturudvalg og kulturaktører, der hver fik 15 minutter med udvalget i ’Borgen på Mors’. Bestyrelsesformanden for Statens Kunstfond, Gitte Ørskou, ville høre, om det ikke var på tide, at Statens Kunstfonds opgave gik fra at ’støtte’ kunsten til at ’investere’ i kunsten.

Her kunne den tidligere kulturminister Marianne Jelved (R) ikke dy sig. »Alternativet til Kunstfonden er, at det er kulturministeren, der uddeler. Det synes jeg, vi skal være glade for, at det ikke er,« sagde Marianne Jelved – og scorede bifald.

Mange af Kulturmødets gæster er tydeligvis allerede gengangere. Nede ved Kulturfjorden er Strikke-Rikke da også yderst tilfreds over at møde strikkevenner fra sidste år.

»De kommer for at se, om deres lap stadig er der,« siger hun og peger over mod rundkørslen, hvor striben af farvestrålende lapper slynger sig på fortovet. Næste år kan ’Kulturmødeløberen’ måske nå helt op til KulturPladsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Noget er der galt her.

Enten er det overskriftens klipklappere eller også er det fotoillustrationens sneakers.

Men klipklapper er måske en indforstået metafor? I så fald for hvad?