Læsetid: 5 min.

Dette er noget så forløsende som en opbyggelig historie om jordens undergang

Vi ved alle godt, at der skal gøres noget ved fødevareproduktion og miljø, hvis vi og kloden skal overleve. Men hvad skal vi gøre? Det kommer den konstruktive franske dokumentarfilm ’I morgen’ med mange gode bud på
80 procent af verdens fødevarer produceres af små, uafhængige landbrug, fremgår det af dokumentarfilmen ’I morgen’.
11. august 2016

Vi mennesker er gode til at fortælle undergangshistorier.

Hvad enten det er film om naturkatastrofer og invasion fra det ydre rum eller tv-serier om zombier, der løber verden over ende, så forstår vi kreativt og økonomisk at få det optimale ud af vores fascination af og frygt for en fremtid, der med så store klimamæssige og økonomiske problemer tegner alt andet end lyst.

Også de dokumentarfilm, der tager udgangspunkt i vores virkelighed og hverdag – hvad enten de handler om økonomi, politik eller miljø – har mere end en snert af dommedag over sig, og om noget bekræfter de os i vores værste anelser: Verden er ved at gå under, og handler vi ikke nu – ja, faktisk i går – så er det for sent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Flemming Berger
 • Niels Duus Nielsen
 • Nanna Wulff M.
 • Pia Qu
 • Torben Jørgensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Kurt Nielsen
Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Nanna Wulff M., Pia Qu, Torben Jørgensen, Poul Anker Sørensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

Afrikas befolkning vokser med 2,5 procent om året. Det betyder at befolkningstallet i Afrika fordobles på 28 år. Verdens befolkning er på mindre end 100 år vokset mere ned 4 gange. Mange af klodens problemer skyldes befolkningseksplosionen.

Herman Hansen

...Genbrug er da meget fint. Men hvad med helt at lade være med overhovedet, at producere alt det vi faktisk slet ikke har brug for?

...Jagt efter evig økonomisk vækst, kapitalisme og markedsøkonomi forhindre dog dette i en dereguleret verden. Som om materielle goder er den eneste lykke, der er værd at stræbe efter - Det er i hvert fald det eneste svindler-regeringer har af argumenter for deres politik.

Lars Hazelton

Thomas R. Maltush var demograf og økonom i England i 1800-tallet. Han agumenterde for at befolkningen altid ville være større end produktionen af fødevare... Hmm han har ikke fået ret endnu. Med hensyn til økologiske trusler har mennesker udløst dem siden oldtiden, men også fundet løsningerne: Prøv at tjekke Danskerne kamp mod sandflugten i 17-1800-tallet. Da man opdagede konsekvenserne af at ald dkov var fældet, begyndte oplyste folk at plante ny skov. Det var ikke let og tog tid men erosion af Danmarks jord blev stoppet. Derfor skal vi ikke opgive indsatsen i vor tid men bruge videnskab og teknologi og demokrati. Det er store udfordringer vi står over for men vi har viden og teknologi. Nu mangler vi politikken som passer til udfordringerne.

Anne-Marie Paul

At lade børn få mulighed fo at undres og forundres over naturen ville være den bedste garanti for at de også som voksne også får lyst til at drage omsorg for den. Dejligt med en film, der ikke slår undergangs tonen an

olivier goulin

@Jørgen,

Præcis. Det helt kausale problem i klimaproblematikken er overbefolkning. Jorden kan ikke brødføde 6 milliarder mennesker uden intensivt landbrug - og det betyder fossile brændstoffer.
Jordens befolkning skal reduceres gevaldigt for at bringe naturen i balance igen. Men det bliver bl.a. selvsamme klimaforstyrrelser, der effektivt kan forestå en sådan reduktion. Det er en fuldstændig logisk feedback-mekanisme, der restituerer ligevægten.

Det er i det lys man skal forså klimaproblematikken. På sæt og vis er den logisk, nødvendig og uafvendelig. Trods alle ædle initiativer på bevare det eksisterende i en eller anden forbedret form, er undergang og destruktion en uafvendelig kollektiv skæbne. I de kommende år vil denne erkendelse brede sig - og man vil forstå, at hele processen er indskrevet i den historiske logik som en overgang til en ny begyndelse for menneskeheden. Det er hverken første eller sidste gang, det sker.

/O

Lars Bo Jensen

Det er da bekvemt at give overbefolkning i Afrika skyld for klimaproblematikkerne, men det er stadig os, de velbjergede vesterlændinge, der forbruger hovedparten af ressourcerne og står for hovedparten af CO2 udledningen. Kina er kommet godt med på CO2 udledning, men det er i høj grad for at producere varer som vi forbruger.

Bill Atkins, Flemming Berger og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar