Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Vidunderligt, anarkistisk og farligt

Nycirkusfestivalen hiver københavnerne ud under åben himmel. Til eksistentiel skønhed mellem muskelmænd og brændestykker
Kultur
19. august 2016

Guldfrynser er der ikke mange af i nycirkus. Men der er muskler. Og mandag aften styrtede fire italienske nycirkusartister rundt med deres muskelbugnende kroppe pænt indpakket i jakkesæt ude på en mark på Refs-haleøen.

La Cosa hed forestillingen af Claudio Stellato – ’tingen’. Altså den basale livsting: sagen, udfordringen og livet i sig selv.

Udfordringen for de fire mænd viste sig at være fire enorme brændestakke, som de nydeligt havde stablet i sirlige tårne og bunker. For disse bunker skulle flyttes og bygges om – med hænderne.

Først omhyggeligt med ét brændestykke ad gangen. Men snart i turbotempo, så brændestykkerne blev kastet af sted bagud mellem benene. Og nej. Rigtige mænd er ikke bange for splinter!

Splintrede økser

Hvis La Cosa-mændene har et sæt danske fætre, må det være de gakkede sandalmænd fra Don Gnu. Men brændestykkeartisterne har en heftigere akrobatik og en mere storladen æstetik. Hos dem ligger skønheden i deres svedende stuntspring, men også i deres basale overleverkamp.

For når de kløver brænde med økser, er timingen fuldstændig frygtløs. De banker øksehovederne i, så skafterne knækker – og alt omkring dem splintrer.

Bekymrede tilskuermødre får forhøjet puls, når øksehuggene lander millimetertæt ved en fod eller en hals. Her kan man tale om sydlandsk dødsforagt.

Rygterne går om tilsvarende farlighed i den forløbne uges forestilling Le Vide 12 meter over jorden i Den Grå Hal – uden sikkerhedsline.

Og denne weekends finske gæstespil Capilotractées på ZeBU, hvor to kvinder hænger under loftet i deres opstrammede hår, har tilsyneladende noget af samme selvdestruktive drift. Legen med det farlige har altid været et grundvilkår i cirkus, men nycirkus rykker faregrænserne.

Det er Københavns Internationale Teater – og dermed Katrien Verwilt og Trevor Davies – der har åbnet danskernes øjne for denne hybridkunst, som både er så ekvilibristisk og så folkelig. Tak for det!

Nycirkusfestivalen er en vidunderligt anarkistisk splint i det øvrige scenekunstrepertoire.

’La Cosa’. Iscenesættelse: Claudio Stellato. Oplevet udendørs ved Refshalevej 173A. Arrangør: Københavns Internationale Teater. Festivalen fortsætter til 28. august.

I aften kl. 19: Hårhængerne Capilotractées fra Finland på ZeBU ved Amager Bio kl. 19 (165 kr.) og jonglørerne Flaque fra Frankrig på Musiktorvet Amager kl. 21 (gratis)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her