Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Der bolles på kryds og tværs, men der er regler at overholde

En række samspilsramte par tager på swingerweekend og prøver at knalde livsleden væk i Mikkel Munch-Fals’ anden film. Det går ikke helt efter planen
Patricias (Natalie Madueño) ankomst til swingerklubben får Adam (Martin Buch) til at vimse forpjusket og glad rundt. Og det klæder ham.

Patricias (Natalie Madueño) ankomst til swingerklubben får Adam (Martin Buch) til at vimse forpjusket og glad rundt. Og det klæder ham.

SF Film

Kultur
23. september 2016

Planen var egentlig, at de regelmæssige swingerweekender i den bedårende villa på postkortskønne Fyn skulle gøre hverdagen til at holde ud for Adam (Martin Buch) og Iris (Mille Dinesen).

De har for længst fået, hvad de gerne ville have: hinanden, en familie, et nydeligt rækkehus og arbejde at stå op til om morgenen.

Nu er Adam stagneret, og Iris er ved at løbe tør for tålmodighed. Hun taler til ham, som om han var en apatisk og ugidelig teenager, og det er også præcis sådan, han opfører sig. Et meget almindeligt problem i komedier.

I swingerklubben møder de andre par, der knap kan holde hinanden ud, og som også har brug for en afveksling fra det trivielle liv med lønarbejde, privatforbrug, monogami og meningsløshed.

Swingerfællesskabet skal fungere som en ventil for indestængt og ægteskabsbunden liderlighed.

Stemningen i swingerklubben er jovial, præget af en lidt anstrengt form for løssluppenhed. Der ryger nogle finker af panden, og ved middagsbordet ligner flere af festens deltagere nogle, der ville lægge sig til at dø i et hjørne, hvis ikke de var så høflige, forfængelige, eller hvad de nu er.

Der bolles på kryds og tværs, men der er stadig regler at overholde: Al seksuel aktivitet på tværs af par skal foregå i det fløjlsrøde bollerum i kælderen. Den sex, de har der, spreder god stemning og sammenhold på samme måde som en velfungerende kageordning på en arbejdsplads.

Panik: følelser

Så en weekend dukker et nyt par op. Patricia (Natalie Madueño) og Patrick (Emil Birk Hartmann) er unge, fulde af livsmod og hjerteligt velkomne i det badekåbeklædte fællesskab.

Patricias skønhed får øjeblikkeligt Adam til at variere sin mimik lidt mere. Indtil nu har han været en kronisk trist smiley at se på, og pludselig er han blød og bævrende i hele ansigtet. Hans begær er vågnet op til dåd, og han prøver at være et imponerende menneske.

Det samme gør Fætter Højben-typen Jørgen (Rasmus Botoft). Jørgen har mistet interessen for at banke sig på brystkassen over for sin kone Ingeborg (Therese Damsgaard Manley), til gengæld vil han gerne underholde middagsselskaber med at vise sin stive diller frem. En værre spradebasse, ham Jørgen.

Denne Adams nemesis har også fået øje på Patricia. Adams kone Iris har set, hvordan hans øjne popper ud af hovedet, når han ser på Patricia.

Patricia er både smuk og god for Adams personlige udvikling: Med et kan han huske, hvad det er for et menneske, han gerne vil være. Morgenløb! Spontanbadning! Potrygning! Engang spillede han i et band!

Det klæder Martin Buch at spille forpjusket og glad, mens han vimser rundt på stranden og prøver at overbevise sig selv og Patricia om, at han er et nogenlunde levende menneske med blod rullende i årerne.

Flade karakterer

På trods af de mange glimrende skuespillere, der medvirker, er det ellers ikke mange facetter, Swinger under sine karakterer.

Fiktive karakterer er jo hverken sat i verden for at være elskelige eller rimelige, men det irriterende ved Swinger er heller ikke bare, at karaktererne er utålelige. Det irriterende er, at karikaturerne er flade og forudsigelige.

Det helt modsatte gjorde sig gældende i Mikkel Munch-Fals’ første spillefilm, dramaet Smukke mennesker, hvor de fire hovedroller udgjorde hver sin elskelige og uforklarede pærevælling af begær og ensomhed.

I swingerklubben er der ikke den store forståelse for gryende forelskelser. Det er ikke en del af pakken, at man skal falde for nogen og komme til at afsløre, hvor hult og tomt livet med ens kone føles.

Den slags får fællesskabet til at slå revner, og medlemmerne indser, hvad de egentlig føler. Patricia opdager tilmed, at de sange, Patrick skriver og spiller for deres nye venner, ikke er særligt gode.

Plottet tager en rutschebanetur, hvor den ene situation efter den anden eskalerer, sandheder bliver sagt, afgørende sammenstød finder sted, og alle konflikter rundes lige en ekstra gang, inden filmen slutter med en eksistentiel lærestreg, der ikke skal afsløres her.

Swinger’ – Instruktion og manuskript: Mikkel Munch-Fals. Dansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her