Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Fritz Bauer: Nazijægeren, der rippede op i krigens sår

En brysk jæger øjner sit bytte og tager utraditionelle metoder i brug for at nedlægge det. Desværre gør filmen om nazijægeren Fritz Bauer det direkte modsatte – og bliver dermed et konventionelt tv-drama
Kultur
2. september 2016

Kulturen opbevarer historien for os. Den holder de døde i live i vores erindring. Den bringer fortiden til fornyet diskussion.

Tyske Lars Kraume tager – som efterhånden en del andre – fat på slagskyggerne fra nazismen i hans hjemland.

Fritz Bauer: En fjende af staten handler om virkelighedens Fritz Bauer, offentlig, jødisk anklager i Frankfurt am Main.

I slut-1950’erne var han central i pågribelsen af Adolf Eichmann i Buenos Aires, Argentina; i at manden, der orkestrerede logistikken omkring endlösung, kom for retten i Israel.

Og Bauer var ledende anklager på Frankfurt Auschwitz-retssagerne, der fra 1963 til 1965 bragte 22 KZ-folk for retten for deres medvirken til Holocaust.

Bauer var en fjende af staten i dén forstand, at han rippede op i sårene fra nazismen, som Vesttyskland på dette tidspunkt forsøgte at glemme – og med Konrad Adenauer som første postkrigskansler forsøgte at råde bod på ved at udbetale store erstatninger til den unge israelske stat.

Bauer ville for eksempel have Eichmann for retten i Frankfurt, så tyskerne kunne se deres fortid i øjnene. Det ville regeringen på ingen måde.

»Når jeg forlader mit kontor, træder jeg ind i et fremmed, fjendtligt land,« har han sagt med reference til, at der var eksnazister og andre med motiver til at glemme fortiden højt oppe i hierarkiet i det vesttyske samfund.

Lars Kraumes film fremstiller personen Fritz Bauer som en brysk og passioneret jæger, der øjner sit bytte – Adolf Eichmann – og tager ukonventionelle metoder i brug for at nedlægge det.

Den fortæller også en personlig historie om Bauers homoseksualitet, der var ulovlig i Vesttyskland, fordi man havde beholdt nazisternes antihomolov (ved en efterkrigsdomstol var den blevet bedømt til ikke at være i forlængelse af nazistisk ideologi!).

Og dén fortælling forstærkes af, at Bauers underordnede, Karl Angermann, også kæmper med sin homoseksualitet, ikke mindst med at holde den bag lås og slå. Det gør dem sårbare i deres kamp mod systemet, ikke mindst efterretningsvæsenet, og det er et ganske rørende bånd mellem de to mænd fra hver deres generation.

Ikke mindst i en scene, hvor Bauer fortæller om fornuftsægteskabet og det dybe venskab, han nyder med sin hustru.

Ikke så kontroversiel

Desværre er Fritz Bauer: En fjende af staten langt fra at være lige så ukonventionel som sin hovedperson. Tværtimod minder filmen om et old school tv-drama og mister dermed sin mulighed for at være aktiv historieformidling.

Den forbliver fanget i en svunden tids formidlingsform, støver til i manglende cinematisk temperament. Indendørs kan den have svært ved at skjule studiefornemmelsen, udendørs kan det se ud, som om fotografen har glemt sine filtre.

Og der spilles med store armbevægelser – ofte under et overforklarende manuskript. Ronald Zehrfeld er en følsom klippe som Angermann, og Burghart Klaussner er både sjov og anfægtende som den koleriske hovedperson, der hellere skubber mennesker fra sig end viser sårbarhed. Men han kæntrer også over i det karikerede.

Og vi får kun lov til at ane konturerne af en afgørende – og desværre højaktuel – diskussion, da Bauer i direkte tysk tv sætte spørgsmålstegn ved doven national stolthed. Ved denne særlig form for nostalgi og naturromantik, der ikke gider forny kontrakten med den moderne virkelighed.

Man skal ikke være stolt af skovene og bjergene eller Schiller og Goethe, siger Bauer. Man skal være stolt over at leve i demokratiet, og man skal bidrage til det ved at agere vedvarende demokratisk.

En tanke der – dengang som nu – bliver udfordret af velstandens isolationistiske apati. Som Bauer vrænger i hovedet på Angermann: »Søger De retfærdighed eller bare et nyt køkken?«

’Fritz Bauer: En fjende af staten’ – Instruktion: Lars Kraume. Manuskript: Lars Kraume og Olivier Guez. Tysk. Biografer landet over

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her