Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En hovedpersonens akutte mangel på interessante problemer

Agnete Braads anden roman prøver lidt for nonchalant at agere spejl for sin samtid
Kultur
17. september 2016

En enlig, barnløs, veluddannet, københavnsk kvinde i trediverne flytter ind i en ny andelslejlighed og får gradvist mere styr på sin karriere og sit kærlighedsliv.

Undervejs mødes hun med sine veninder, ser sig omkring og gennemskuer, hvad der er på færde i hendes samtid.

Det er, hvad der sker, i Agnete Braads anden roman, En anden kvinde end mig. Af en roman, der ifølge forlaget handler om »at modstå omgivelsernes pres for at passe ind i en formstøbt ramme«, at være, er den godt nok konform.

Agnete Braad kan sagtens finde ud af at skrive en let og elegant, flydende og uproblematisk prosa – det er 240 siders smagfuld omgang med virkemidlerne (minus et enkelt overpædagogisk billede: en blomst, der først blomstrer, når den er klar).

Intet er klodset, svulstigt, kantet eller prætentiøst. Tonelejet er let, men ikke kækt. Sproget er kontrolleret lækkert, ligesom det liv, romanen skildrer. Julie kontroltab består af hede affærer med en gift krigskorrespondent fra andelsforeningen og uskolet omgang med venindernes børn.

Tsk, tsk, tsk

Tintins skaber, Hergé, mente, at en god historie enten handler om en kedelig person, der oplever noget spændende, eller om en spændende person, der oplever noget kedeligt.

I En anden kvinde end mig er der imidlertid dømt mellemvare over hele linjen. Jegfortælleren Julies blik på verden omkring sig er let ironiserende, det er, som om der gennem hele bogen ligger et underliggende tsk, tsk, tsk. Hvad har folk dog gang i med deres værdier, deres tøjsmag, kønsrollerne i deres parforhold og materialevalget i deres køkkener?

Jeg blev helt lettet, da en venindes ar i ansigtet blev beskrevet. Så var hun alligevel andet end en inkarnation af en livsstil.

Der hænger en nonchalant bedrevidenhed over bogen: Åh, vi kvinder er også bare sådan og sådan. Som om det spørgsmål, romanen stiller sin læser, er: Kender du ikke godt det?

Og jeg kender det overhovedet ikke, selv om jeg har hørt den samme udlægning af menneskelig herlighed og dårskab hundredevis af gange før i andre bøger, og i film, serier, kronikker og klummer.

En mand med værdier

Der er ikke meget, der overrasker. Eller jo: Det kommer faktisk bag på mig, at hovedpersonen, Julie, som ellers ikke har svært ved at gennemskue sine veninders adfærd og tidsåndens fikse ideer, falder for den scorestrategi, som blev beskrevet i scoremanualen The Game (2005).

Kort sagt går den ud på, at manden lader nogle nedgørende bemærkninger om den kvinde, han gerne vil score, falde. Så kommer hun nemlig til at føle sig usikker, og det får hende til at reagere stærkere på det, når han begynder at anerkende hendes værd som menneske og begærsobjekt.

Julie møder en mand, der ved, hvad han vil, og som dufter af et eksklusivt specialimporteret vaskemiddel.

Hun fortæller, at hun er ved at søge en ph.d. i kunsthistorie. Straks forklarer han hende, at universitetet er »dødt, fuldstændig dødt. […] Det er på gaden, det foregår, hvis man vil ændre noget. Men du er måske ligeglad med at ændre noget?«

Den mystiske Mark Salomon slipper for at forklare, hvad man præcis skulle foretage sig på gaden, mens Julie træder vande og prøver at legitimere sine valg i livet.

Og bum, så er hun solgt: »Mark aer mig på kinden, stryger en hårlok om bag mit øre, et kærtegn, der føles uventet omsorgsfuldt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre andet end at smile.«

Mark Salomon er it-millionær og behøver ikke længere arbejde – nu hjælper han bare mennesker. Det vil sige, at han låner sin ekstra lejlighed ud til folk i nød.

En anden kvinde end mig vil gerne være et spejl for sin samtid og fremkalde genkendelsens latter hos sin læser, men den svækkes af hovedpersonens akutte mangel på interessante problemer og stagnerer i livsstilsdrama.

Agnete Braad: ’En anden kvinde end mig’
Lindhardt & Ringhof
240 sider
249,95 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her