Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Op! Op! Op!

Åben Dans og Teater Tasken byder på fængende børneteaterforestillinger om, at både børn og voksne lettest finder livsbalancen, hvis de bliver opmuntret
Nycirkusartisten Henna Kaikula hos Aaben Dans har et avanceret balanceforslag til de etårige i forestillingen ’Tre ben’.

Nycirkusartisten Henna Kaikula hos Aaben Dans har et avanceret balanceforslag til de etårige i forestillingen ’Tre ben’.

Ditte Valente

Kultur
23. september 2016

Horsens Teaterfestival er Danmarks ’lille’ børneteaterfestival i september, hvor kun nogle få forestillinger inviteres til at spille.

I år havde festivalen klogt nok valgt at satse på Aaben Dans’ nye forestilling, Tre Ben. For koreografen Thomas Eisenhardt og instruktøren Catherine Poher har endnu en gang skabt et uimodståeligt, abstrakt univers, hvor de små føler sig velkomne – og hvor der ikke er nogen ’handling’ at forstå.

I Tre Ben skal børnene bare nyde dansernes velkendte bevægelser, nemlig forsøgene på at rejse sig op på to ben og finde balancen. Netop derfor er Tre Ben også rettet mod ældre, der må gå med stok; som et fint kropsfællesskab mellem nye og garvede mennesker.

Stå på hænder

Den høje, stærke danser Ole Birger Hansen står i hippe smækbukser sammen med den vævre Antoinette Helbing, der er iført en opfindsom snørelivskjole og inviterer tilskuerne ind gennem en ’port’. Herfra er alt en opdagelsesrejse til munter musik.

Tilskuerne skal i hvert fald trippe hen over sjove, glatte træplanker – og hen over et blødt tæppe.

I midten står et mystisk ’vippetræ’. Og snart udfordrer den rygsmidige nycirkusartist Henna Kaikula drømmen om at komme ’op’ ved at stille sig i vilde balancer – på hænderne!

Kærlig grevinde

Den nordiske teatergruppe MishMash Theatre viste en koreograferet version af Romeo & Juliet. Koreografien minder om teaterimpro. Jo flere, der dør, jo sjovere er det. Men de engelske replikker virker for svære til målgruppen, som er af danske 12-årige.

Så er der mere gods i Teater Taskens spøgelsesforestilling Dannerbarn for de 8-14-årige af dramatikeren Jens Kløft. Her dukker den afdøde grevinde Danner op på et loft på børnehjemmet ved Jægerspris Slot for at hjælpe ’et vanskeligt barn’ – en pige, der har gemt sig, fordi hun ikke vil bo hos en plejefamilie inde i Holbæk.

Det kan godt være, at handlingen er lidt konstrueret. Men instruktøren Solveig Weinkouff og scenografen Filippa Berglund har skabt en skøn, hemmelig verden, hvor barnevreden bliver taget alvorligt. Og hvor tilskueren både kan spejle sig i Mette Alvangs sårede pige og i Karen Nielsens beroligende grevinde Danner.

Her trives påmindelsen om, at anerkendelse udvikler børn mere end straf. Det svarer såmænd til, at voksne opmuntrer børn til at lære at holde balancen ved at sige: »Op!«

’Tre Ben’. Iscenesættelse, koreografi og scenografi: Thomas Eisenhardt og Catherine Poher. Musik: Lars Greve. Kostumer: Charlotte Østergaard. Målgruppe: 1,5-4 år og ældre mennesker. Aaben Dans. Turné samt Teater Nordkraft i Aalborg, 16.-22. januar 2017.

’Dannerbarn’. Tekst: Jens Kløft. Musik: Henrik Andersen. Instruktion: Solveig Weinkouff. Scenografi: Filippa Berglund. Kostume: Gertrud Bendorff. Målgruppe: 8-14 år. Teater Tasken. Turné, bl.a. Jægerspris Slot 20. oktober og Nationalmuseet 25.-27. oktober.

’Romeo & Juliet’. Frit efter Shakespeare. Tekst og koreografi: De medvirkende. Målgruppe: Fra 12 år. Teater MishMash

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her