Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

’Jeg er den tredje mest attraktive servitrice på en bar. Og det er fint med mig. De to første siger alligevel nej til dig’

Den amerikanske komiker Amy Schumer var mindre kønspolitisk end ventet, da hun fredag aften optrådte i et stuvende fyldt Forum. Men hun var stadig meget morsom og selvudleverende, både når hun talte om våbenlovgivning og om sex og samliv
Den amerikanske komiker Amy Schumer var mindre kønspolitisk end ventet, da hun fredag aften optrådte i et stuvende fyldt Forum. Men hun var stadig meget morsom og selvudleverende, både når hun talte om våbenlovgivning og om sex og samliv

Comedy Central

Kultur
3. september 2016

»Jeg har ikke barberet mine armhuler,« siger Amy Schumer og viser dem frem.

»Jeg synes lige så godt, at jeg kunne sige det med det samme. I opdager det alligevel på et tidspunkt.«

Og så er vi i gang med godt 90 underholdende minutter i selskab med den 35-årige amerikanske komiker, feminist og kropskriger, der i løbet af de seneste 10 år har udviklet sig til en af tidens sjoveste og hotteste komikere med eget, grænseoverskridende sketchshow, Inside Amy Schumer, og udsolgte stand up-optrædener verden over. Også fredag aften i Forum i København, hvor 5.000 mænd og kvinder begejstret tager imod Schumer efter at være blevet varmet op af en flippet jazztrio og komikeren Rachel Feinstein.

»Rachel og jeg gik en tur i København i dag, og vi så et skilt med ordet ’cunt’ (fisse, red.),«siger Schumer.

»Vi løb hen imod det, fordi vi troede, det var for os. Det viste sig så at være noget, der betyder ’art’ (kunst på dansk, red.).«

Salen eksploderer i latter, inden Schumer fortsætter med at betegne sig selv som en »fucking idiot«, fordi hun er amerikaner. Hun er flov over at være i Danmark og Europa lige nu, fordi hun skammer sig over republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump. Til at begynde med troede de alle, at han var sjov, men nu er det slet ikke så sjovt mere.

Schumer støtter demokraternes kandidat, Hillary Clinton, og hun fortæller, at hun engang optrådte til Clintons fødselsdag – sammen med Demi Lovato og John Legend. Til middagen bagefter skulle Schumer sidde ved siden af fødselsdagsbarnet, selv om hun, Schumer, egentlig hellere bare ville hjem og spise pasta. Hun vidste ikke, hvad hun skulle snakke med Clinton om og endte selvfølgelig med at snakke om alkohol, selv om Clinton stort set ikke drikker. Hun har for travlt til at drikke.

»Det kender jeg godt,« sagde Amy, der selv var blevet ganske beruset.

Latterlig våbenlovgivning

Nogle komikere er gode til at tilpasse deres optrædener til de steder, de optræder. Amy Schumer er en af dem. Hun taler om unge danske mænd og kvinders frisurer – pandehår, der hænger ned foran det ene øje – der signalerer, at de bare er pisseligeglade med det hele, og hun nævner vores cykelkultur og de mange cyklister, der kører, som om de er med i Mad Max: Fury Road.

»Jeg døde næsten otte gange i dag,« siger hun.

Læs også: Dronningen af den selvudleverende humor

Hun kommer også ind på den tragiske skudepisode på Christiania – »jeg har ikke noget sjovt at sige om det, men jeg tænkte, at jeg ville nævne det« – inden hun begynder at tale om amerikansk våbenlovgivning og de mange skudepisoder og -massakrer, landet har oplevet. Man skulle ikke tro, at det var spor sjovt, men Schumer får udstillet nogle af våbenlovens mere absurde sider. Som f.eks. våbenlobbyens reaktion, når hun som komiker og kendt ansigt taler om at begrænse den nemme adgang til våben: »Hun vil fjerne alle vores våben, den upålidelige jøde,« siger hun, mens hun fordrejer ansigtet og lyder som en gammel, tandløs sydstatsgubbe.

Hun fortæller, at man godt kan købe våben, selv om man står på den berygtede terrorliste, og selv om man er blind.

»Hvis man ikke kan se en skid, kan man gå ind i en våbenforretning og købet et våben. Hvis man altså kan finde den.«

Og det er der en god chance for, siger Schumer, fordi der er flere våbenforretninger i USA, end der er McDonald’s-restauranter og Starbucks-cafeer til sammen.

En god fisse-dag

Og sådan begynder Amy Schumer med at tale om politik, dog ikke af den kønnede slags, hvilket måske er lidt overraskende, når det netop er hendes mange selvudleverende jokes om seksualitet og kønsroller, der har gjort hende til så populær og frisk en stemme i amerikansk komik. Men, som hun siger på et tidspunkt, »bare rolig, det skal nok komme, og så ville I ønske, at jeg stadig snakkede om våben.«

Det gør vi nu ikke, fordi det er, når hun taler om sex, at Schumer er mest på hjemmebane. Hun kan materialet ud og ind – en del af det står også i hendes nye bog, Pigen med røvgeviret – og hun er en god historiefortæller. Hun får skabt en næsten intim, bekendelsesagtig stemning i den ellers så store, upersonlige sal, mens hun dygtigt serverer sine afslørende pointer. Hun er ikke svær at spejle sig i, heller ikke for mænd – ligesom sit mandlige modstykke, Louis CK, ligner Amy Schumer alle os andre i al sin charmerende imperfektion – og undervejs får hun spiddet begge køn og sex så godt og grundigt, at ikke et øje er tørt.

Hun er grovkornet og direkte – bundsjofel, kunne man også sige – og indimellem krummer jeg tæer og tør slet ikke kigge på min 18-årige datter, som jeg har taget med i Forum, fordi jeg tænker, at Amy Schumer er en begavet, stærk og morsom kvinde, som hun vil kunne lære noget af.

»Jeg har en god fisse-dag,« siger Schumer så og hiver ned i skridtet på sine skinnede, sorte bukser, der sidder ganske stramt.

»Den lugter ikke som en bondegård. Den lugter som en ged, en kæledyrszoo. På en dårlig dag, når jeg har haft et blackout, fordi jeg har drukket for meget, er den IS. Man skal ikke lade sig rekruttere. Den er bad news.«

Publikum storgriner, og så kommer pointen.

»Vi kvinder er opdraget til at skamme os. Vi bliver bildt ind, at vi skal dufte som en juledekoration. I mænd er så heldige. I er ikke opdraget til at skamme jer. I har ikke lært at hade jer selv. I har lært, at alt, hvad der kommer ud af jer, er fantastisk.«

Kedeligt sexliv

Amy Schumer har en kæreste, fortæller hun. Hun mødte ham via en dating-app. Han var den første, hun mødte, og hun kunne godt lide ham. Men hun spillede kostbar og lod ham vente. Til efter middagen. Ja, faktisk spiste de ikke middag. Men de har et kedeligt sexliv, siger hun. Når de sexter hinanden, går det nogenlunde således for sig: »Jeg er hård,« skriver han, og hun svarer, »jeg er våd.« Og det var så det. Hej hej og farvel.

»Han plejer at komme inden i mig, men en dag ville vi prøve, at han kom på mig. Men hvor? Det er det oldgamle spørgsmål. Han spurgte mig, og jeg sagde, ’tak for at spørge og for at tænke på mig.’ Jeg har aldrig mødt en mand, der er så præcis, og reelt kan man bare sige hvor som helst, det pibler jo alligevel bare ud og drypper ned.«

»Jeg er affald,« siger Schumer indtil flere gange.

»Jeg ved godt, at jeg ikke er noget.«

Og så går hun ellers i gang med at revse sig selv og sin krop, alt imens hun udstiller underholdningsbranchens og mediernes skønhedsfiksering og samfundets usunde kropskultur, der fokuserer på små, meget tynde kvinder, ikke normale, lettere buttede størrelser som hende.

En modig kvinde

»Jeg er en smuk blomst,« siger Amy Schumer vrængende.

»Jeg er, hvad Hollywood kalder fed. Jeg er den tredje mest attraktive servitrice på en bar. Og det er fint med mig. De to første siger alligevel nej til dig. Jeg tweetede et billede af mig selv i undertøj, og det gik viralt. Folk brugte et ord, som de bare ikke må bruge, når ens nøgenfoto går viralt: Modig. ’Wow. Du ser så modig ud.’ Artikler og dameblade giver én dårlig samvittighed. Det blad, jeg bryder mig mindst om, er Women’s Health. Hvor vover de at kalde sig det? De kvinder, de viser, ligner skeletter. Jeg prøver at se pæn ud, når jeg skal optræde, men lige så snart, jeg har forladt scenen, ligner jeg en hjemløs. Men det er sådan, I ser ud. Elsk jer selv. Føl jer tilpas i jeres egen hud.«

Showet er ved at være slut, og Amy Schumer forlader storsmilende scenen til jubelråb og klapsalver. Hun kommer dog hurtigt tilbage og fortæller endnu et par historier, blandt andre om superstjernen Bradley Cooper, som hun troede, hun skulle giftes med, fordi han gerne ville tale med hende – indtil det viste sig, at han var kæreste med en supermodel.

Hun har tidligere spurgt, om der overhovedet er nogen sorte mennesker til stede i Forum – der er et par stykker – og hun slutter seancen af med et lille svirp med halen, da hun erklærer, at »jeg har det godt med alle racer og religioner ... ikke at det betyder noget ved denne ’snefest’.«

Amy Schumer. Forum, fredag kl. 20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her