Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Disney-filmene gav Owen et sprog

Autisten Owen Suskind lærte at kommunikere med sine omgivelser igennem Disneys animationsfilm. Dokumentarfilmen ’Life, Animated’ fortæller hans rørende og inspirerende historie
Hovedpersonen i dokumentarfilmen ’Life, Animated’, 23-årige Owen Suskind, foran plakaten for en af de animationsfilm, som førte ham tilbage til livet. Foto: Miracle Film

Hovedpersonen i dokumentarfilmen ’Life, Animated’, 23-årige Owen Suskind, foran plakaten for en af de animationsfilm, som førte ham tilbage til livet. Foto: Miracle Film

Kultur
21. oktober 2016

Da Owen Suskind var tre år gammel, forsvandt han.

Ikke fysisk, men mentalt.

Han trak sig ind i sig selv og holdt op med at kommunikere med sine forældre og sin storebror, Walt.

Han fik en autist-diagnose, og det var startskuddet til en lang og indimellem fortvivlende proces for Owen og hans familie, der i de mørkeste stunder holdt op med at tro på, at de nogensinde igen ville komme til at tale med ham.

Men det gjorde de, og det har Owens far, den respekterede forfatter og politiske journalist, blandt andet på Washington Post, Ron Suskind, skrevet en bog om, og det er den bog, der nu så at sige er blevet til Roger Ross Williams’ meget rørende dokumentarfilm om Owen, Life, Animated.

Det eneste tidspunkt, at Owen, der som autist havde svært ved at overskue og fungere i verden på lige fod med alle andre og derfor så at sige var spærret inde i sig selv, syntes at være glad og rolig, var, når han så Disneys animerede film sammen med sin bror og forældre.

Det viste sig, at Owens vej tilbage til livet og verden simpelthen gik via Disney-filmene. De gav ham et sprog, erfaringer og en referenceramme, og da Owens familie opdagede det, forandredes alting med ét slag.

Nødvendigt skridt

Owen kan spejle sig selv i Disney-filmene og figurerne og finder her en måde at håndtere og hitte rede i verden på. Han er Bambi, der føler sig alene og forladt i den mørke skov, da hans mor bliver skudt.

Han er Pinocchio, der drømmer om at blive en rigtig dreng. Han er deforme Quasimodo, der i Klokkeren fra Notre Dame bliver udstødt af samfundet. Og han er den unge løve, Simba, som i Løvernes Konge skal kæmpe sig op på toppen af det stejle og frygtindgydende bjerg for at se voksenlivet i øjnene.

I Life, Animated møder man Owen og hans familie, da drengen er blevet til en ung mand på 23 år, der står foran at tage eksamen fra den specialskole, hvor han gennem årene har lært at begå sig, og står for at flytte for sig selv.

Fine, små animationer, hjemmevideoer og interview med Owen og hans familie fortæller i indskudte bidder Owens historie fra fødsel og frem til nu, og ellers følger man den unge mand, mens han tager afsked med sin skole, gør sig klar til at flytte i beskyttet bolig, lige ved siden af sin kæreste Emily, og oven i købet får sig et arbejde i en lokal biograf.

Indimellem føler Owen sig som Peter Pan, drengen, der ikke vil være voksen, men både han og forældrene ved, at den svære løsrivelsesproces er et nødvendigt skridt for dem alle.

Velformet film

Det er svært ikke at blive berørt af Life, Animated og Owen Suskinds historie.

Man tager hatten af for hans forældre, der har kæmpet så hårdt – men også haft ressourcerne til det – og selvfølgelig for Owen, der er blevet en charmerende, foretagsom og for det meste glad ung mand, der kan alle Disney-filmene og deres dialog og sange udenad, og som kan tegne alle figurerne.

Han er ikke ganske tryg ved eller god til alting, men han lærer hele tiden og bliver bedre til at tackle verden og de store udfordringer, hverdagen byder på, når man fungerer anderledes end de fleste andre mennesker.

Life, Animated er en på alle måder velformet film og den bedste reklame, Disney-koncernen nogensinde kunne ønske sig. Filmen er en hyldest til kunstens og historiefortællingens helende kraft og evne til at transcendere sproglige og kulturelle barrierer.

Og samtidig giver det så fantastisk god mening, at netop autistens behov for orden, struktur og overskuelighed kan tilfredsstilles gennem de klassiske animationsfilm og deres konventionelle fortællemodeller, og at vedkommende tillige kan blive klogere på livet, kærligheden og interaktion med andre mennesker gennem filmenes opbyggelige og altid optimistiske historier om at overkomme store udfordringer.

Det er faktisk meget smukt.

Også selvom der mangler noget Disney-porno, der kan hjælpe Owen med at finde ud af det der med sex, som storebror Walt på et tidspunkt bemærker med et skævt smil.

'Life, Animated'. Instruktion: Roger Ross Williams. Amerikansk. Gloria og Vester Vov Vov i København, Valby Kino, Ishøj Bio, Café Biografen i Odense, Nicolai Bio i Kolding, Øst for Paradis i Aarhus og Biffen i Aalborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her