Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Rævekager i Rusland

Leif Davidsen har skruet op for researchen og ned for dramaet i Djævelen i hullet, der glimrer ved sit portræt af en bitter og forrådt datter
Kultur
8. oktober 2016

Hvad skal man stille op med en vred bjørn? Spørgsmålet, der stilles af en erfaren dansk spion i Leif Davidsens Djævelen i hullet, er møntet på Rusland, som de seneste år atter er begyndt at spille med musklerne.

»Aggressive toner. Imperialistiske drømme om arktiske besiddelser. Bjørnen er vågnet. Bjørnen har fået kløer,« siger han og understreger: »Vore gode naboer i Baltikum og Polen er meget bekymrede.«

Det med god grund, ikke mindst i de baltiske lande, der – i Davidsens fiktive optik – nu tilsyneladende er næste mål for russerne i genetableringen af deres imperium.

En af dem, der har været med til at udarbejde Operation Valkyrie, som den russiske plan hedder, er den danske efterretningsagent John Arnborg.

I 1993 forlod han kone og datter og hoppede af til Sovjetunionen, hvor han siden giftede sig, fik en søn og skabte sig en karriere i efterretningstjenesten FSB.

Pensionisttilværelsen, som han nu flere år efter kan se frem til at nyde i den maleriske by Pljos, fortoner sig imidlertid for John, da han skriver til sin danske datter i Bogense på Fyn og beder hende besøge ham.

Samtidig kontaktes han selv af en gammel oberst, der vil have ham tilbage i tjeneste. Og inden længe er både John Arnborg – og hans datter – naturligvis hvirvlet ind et livsfarligt spil, der trækker tråde tilbage til Den Kolde Krig.

Tilbage til Stalin

Djævlen i hullet er fiktion pointerer Davidsen i romanens efterord, »men det ville være temmelig absurd at påstå, at den ikke bygger på faktiske forhold i Rusland, og den situation, som landet befinder sig i nu«, skriver han efter at have sendt læseren på en informativ rutsjetur gennem 100 års sovjetrussisk historie med særlig vægt på de seneste 20-30 års politiske, økonomiske og sociale omvæltninger.

Undervejs møder vi både magthavere og byggematadorer, højtstående officerer og sårede soldater, nyrige trofæfruer og hjemmegående husmødre, der alle indretter sig efter præsidentens luner og det uforudsigelige politiske klima.

Ved et hemmeligt møde blandt potentielle kupmagere trækkes der ligefrem paralleller fra det moderne Rusland til Stalintiden, hvor folk blev holdt »i en konstant tilstand af rædsel og indbyrdes strid. Det perfektionerede Stalin. Vor nuværende leder kopierer med stort talent«, som en af mødedeltagerne udtrykker det.

Andetsteds konstaterer den førnævnte danske spion, som skal kontakte John via hans datter, at i Rusland »er der aldrig langt fra magtens top til nakkeskuddet i kælderen. Sådan var det under kommunismen. Sådan er det i dag«.

Spørgsmålet er, hvordan John skal agere i dette betændte og brutale miljø, hvor sandheden »kan gradbøjes, alt efter hvad situationen kræver«. Hvem tør han stole på? Og er han selv til at stole på?

Matcher John le Carré

Spændingen stiger, da hans datter dukker op. Laila, som hun hedder, er 35 år, ejer af en campingplads og helt sin egen.

Hun er tegnet med både kant og psykologisk dybde, og særligt i selskab med hendes halvbror, en såret russisk ex-soldat med hang til vodka og våben, rammer Davidsen en fin og klangfuld kammerspilstone, der matcher John le Carrés og for alvor løfter Djævlen i hullet.

Det er nemlig i Lailas bitre og følsomme figur, at romanen finder sit dramatiske brændstof. Selvfølgelig skal den politiske scene sættes i en politisk thriller, men visse steder bremses handlingens flow af den enorme mængde af informationer, vi bliver præsenteret for.

Alle i bogen føler tilsyneladende trang til at gøre rede for russisk kultur, kunst og historie, uanset hvem de taler med, hvor de kommer fra eller, for den sags skyld, hvad de tænker på.

Men romanen kommer trods alt sikkert i mål. Djævlen i hullet er vintage-Leif Davidsen båret af levende figurer, et stærkt sprog og en dæmpet intrige om politiske spændinger og forræderi på alle planer. I modsætning til Rusland er Leif Davidsen stadig i fin form.

Leif Davidsen: Djævelen i hullet, 368 sider. 299 kr., Lindhardt og Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her