Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Brand i gamle huse

Henning Mankells sidste roman med den ejendommelige titel ’Svenske gummistøvler’ er kriminalistisk, men navnlig handler den om en ældre mands umulige forelskelse i en yngre kvinde
Henning Mankells sidste roman er blevet udgivet efter hans død og kredser om alderdom, men også om det kriminalistiske.

Henning Mankells sidste roman er blevet udgivet efter hans død og kredser om alderdom, men også om det kriminalistiske.

Ditte Valente

Kultur
5. november 2016

Den pensionerede læge Fredrik Welin bor alene på en ø i skærgården, hvor han fordriver otiummet med små sysler som at fiske og omgås overfladisk med de lokale beboere. Han er ved at blive gammel. Det er han ikke meget for.

»At blive ældre er at miste en smule energi, for hver dag der går, og en dag vil der ikke være mere tilbage,« skrev Henning Mankell i romanen med den ejendommelige titel Svenske gummistøvler, som blev hans sidste.

Forfatteren, der døde i fjor, blev kendt for sine krimier om efterforskeren Wallander, men i virkeligheden skrev han flere bøger, som ikke handlede om Wallander, herunder en del børnebøger.

Den gummistøvle-betitlede roman er ikke en krimi, men dog kriminalistisk. Lægen vågner en nat ved, at hans hus brænder. Han får sig reddet ud. Huset brænder ned til grunden. Han flytter ind i en campingvogn, men hvem har påsat branden? Lægen mistænkes for selv at have gjort det.

Branden er årsag til, at hans selvpåførte ensomhed brydes. Ikke kun af politi og brandmyndigheder, men også af to kvinder, som kommer til at spille en større rolle i den tid, der er tilbage af hans liv.

Den ene er en datter, som han dårligt nok kender, da hun først kom ind i hans liv, da hun blev voksen, og som har et anstrengt forhold til ham. Hun er noget af en gåde. Den anden er en yngre journalist, som skal skrive om ham og branden i lokalavisen. Han forelsker sig straks i hende.

Livsgnist

En gammel mand, der forelsker sig i en yngre kvinde, hvadbeha’r, ’Jørgen Leth-syndromet’, ikke sandt! Kan han da ikke bare blive i sin alder? Han er klar over, at det i omgivelsernes øjne nok er lidt til grin, men over for sig selv kan han ikke lyve om sine følelser, som faktisk giver ham en livsgnist, han var ved at miste. Det holder ham oppe midt i brandtragedien, som jo er symbol på mistet fortid.

Han nærmer sig forsigtigt den unge kvinde, men så bliver det kluntet, og hun afviser ham, men aldrig helt. Hun er tiltrukket af ham, men ikke fysisk. Alderdommens smerte.

De kan sove sammen, men ikke i samme rum eller samme seng, og de er sammen på en rejse til Paris, hvor han skal hjælpe datteren ud af et fængsel. Hun er nemlig lommetyv, men også humanist og idealist. De kommer tættere på hinanden.

Kejserens tromme

Har man abstinenser efter Wallander-krimierne, er Svenske gummistøvler fuldgod erstatning. Samme livserfaring, rolige sprogtone og milde samfundskritik, Mankells kendetegn – eller fodaftryk, kunne man sige, da gummistøvlerne, to ulige par, er, hvad han får med sig ud af det brændende hus, i hvis tomt han finder et spænde fra sine fine italienske sko, der var omdrejningspunkt i den forrige roman om samme læge.

Man kan gætte på, at en trilogi var planlagt: Der nævnes nogle franske sko. Mankell havde en sans for underholdende detaljer – og nok så væsentligt: for forbrydernes baggrund.

Det illustreres af anekdoten om den kinesiske kejser, der havde stillet en tromme op uden for sit palads. Hvis en undersåt havde noget at brokke sig over, kunne han slå på trommen, så ville en tjener overbringe hans kritik til kejseren uden risiko for personlig forfølgelse efterfølgende.

Brandstifterens motiv viste sig at være en frustration over at være blevet afvist af myndighederne, da han fremsatte en berettiget kritik.

Resignation

Man kan ligeledes berettiget gætte på, at Mankell brugte lægen til manifestation af sine egne erfaringer og tanker om den uundgåelige aldring og dens reduktion af livsmuligheder. Da et andet gammelt hus brænder, mens lægen er bortrejst, frikendes lægen for enhver mistanke.

Han forliger sig med, at den yngre kvinde nok på et tidspunkt vil forsvinde ud af hans liv, og han erkender, at det næstbedste, venskab og platonisk kærlighed, også er okay og livgivende i den ende af hans liv, hvor mange omkring ham dør. Men som skrevet står:

»Jeg kunne ikke indse, hvorfor jeg skulle holde op med at omgås gamle venner, bare fordi de var døde.«

Henning Mankell: Svenske gummistøvler. 390 sider. 379 kroner. Gyldendal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her