Læsetid: 3 min.

Deroute, deroute

’Kvinderne fra Thy’ er næsten som en veltømret, realistisk Maria Helleberg-roman. Den kalder sig selv en slægtsroman, men er den nu virkelig også det?
Maria Helleberg er aktuel med romanen ’Kvinderne fra Thy’.

Maria Helleberg er aktuel med romanen ’Kvinderne fra Thy’.

Sofie Amalie Klougart

12. november 2016

Maria Hellebergs Kvinderne fra Thy bærer undertitlen »En slægtsroman«, men hvad karakteriserer egentlig en slægtsroman?

Der er nogle åbenlyse kriterier: At handlingen strækker sig over mere end en enkelt generation, og at den beskriver et realistisk handlingsforløb, som er farvet af tiden, den foregår i.

Med Kvinderne fra Thy fortælles det samtidig på bagsiden, at denne handler om Maria Hellebergs egen slægt, hendes oldemor og hendes mormor. Derfor forventer man også et eller andet om, hvad personerne har betydet for forfatteren, uden at romanen ligefrem behøver at være autofiktion.

Men i romanens forløb når man først til slægtsforbindelsen i anden generation, hvor hovedpersonen gifter sig efternavnet Helleberg til. Ellers lever den kun op til de to første kriterier. Fortællerens kommentarer, der ikke handler om noget slægtskab med personerne – bortset fra i et kort forord og en lidt længere, stemningsmættet prolog – indskrænker sig til to bemærkninger:

»Men bare rolig, det var netop ved at ske. Ud af berøvelse, udfordring og umage kan der opstå nyt liv,« står der på side 82. Og på side 83:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu