Læsetid: 2 min.

Hvem er forelsket i Virginia Woolf?

Forestillingen om Virginia Woolf og hendes lesbiske kærlighed er blevet til stærkt kvindeteater på Teatret ved Sorte Hest
4. november 2016

Sjældent hører man så smukt engelsk på en dansk teaterscene som her. Og sjældent er en forestilling så stramt og konsekvent forløst som Vita & Virginia af Why Not Theatre Company.

Instruktøren er englænderen Barry McKenna, som allerede i 2011 iscenesatte Vita & Virginia første gang på Café Teatret, men som ellers blandt andet har brilleret med den Reumert-vindende Flammens Muse.

Og ved gæstespillet på Teatret ved Sorte Hest er rollerne som forfatterne Virginia Woolf og Vita Sackville-West castet aldeles eminent.

Sue Hansen-Styles har den rigtige fysiske skrøbelighed og verbale brutalitet i rollen som den 40-årige, kjoleklædte Virginia Woolf, der i 1922 møder den 30-årige Vita Sackville-West – og forelsker sig hovedkulds.

Hendes stivnede krop udtrykker hendes hemmelige længsler, indtil passionen slippes løs – for så at blive til jalousi. Og man forstår, hvordan hendes indre uro overføres til romaner som To the Lighthouse og Orlando.

Leg med sproget

Nathalie Johnston har en anden solid feminisme over sig i rollen som Vita Sackville-West med ridebukserne.

Hendes forelskede stemme synger med aristokratiets melodi, og hendes tonefald reflekterer troværdigt over det gamle Englands forfald – sådan som denne forfatter også beskrev det i romanen The Edwardians.

Vita & Virginia er skrevet i 1995 af den nu 82-årige Eileen Atkins, der mest er kendt for tv-serien Herskab og Tjenestefolk. Hendes indlevelse i de to kunstneres gryende, lesbiske forhold er forrygende. Hun formår virkelig at vise deres gensidige afhængighed gennem deres sproglige leg – baseret på de to kvinders breve gennem mere end 20 år.

Beskeden med stil

Vita & Virginia er en beskeden teaterproduktion. Men den har stil: Scenografien består flot kun af to rødmalede stole – og nogle lodrette snore, hvorpå der er klistret kopier af breve.

Lige i begyndelsen skal man måske som tilskuer tænde for sin indre fantasi for at forstå situationen, når de to kvinder sidder ryg mod ryg og skriver breve.

Men snart er man fuldstændig opslugt af deres uundgåelige forelskelse – og af deres skildring af et Europa under Tysklands fremmarch, helt frem til de frygtelige bombardementer af London.

Denne Vita & Virginia følger loyalt de to forfatteres kamp for at stå ved deres følelser, mens samtiden havde travlt med at læse selvbiografiske tilståelser ud af deres romaner. Så smukt kan det gøres. Og så kærligt.

’Vita & Virginia’. Tekst: Eileen Atkins. Iscenesættelse og scenografi: Barry McKenna. Lys: Katja Andreassen. Kostumer: Hanne Mørup. Why Not Theatre på gæstespil på Teatret ved Sorte Hest. På engelsk. Til 19. november.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu