Læsetid: 3 min.

Hvad man ikke kan slippe af sted med

Jeg ved snart ikke, hvad man skal svare, når TV 2 Zulu i et ekstraordinært kikset skjult kamera-program spørger: ’Hvem er spasseren nu?’
21. november 2016

Det mest pinagtige ved TV 2 Zulus nye program, Hvem er spasseren nu?, er krammene.

Hver gang et fupnummer er overstået, og de skjulte kameraer er blevet udpeget for de intetanende ofre, så skal der krammes et lettelsens og forbrødringens kram.

Tænk sig, kørestolsbrugeren Kristian, der kørte frontalt ind i et dåsetårn i et supermarked og skød skylden på andre, er slet ikke et destruktivt fjols.

’Dværgen Simon’, der helt åbenlyst lod den blinde Nina betale for sine varer ved samlebåndet, lod også bare som om, han var en uforskammet slyngel.

Og pyha: Mulle med den spastiske lammelse, der bad om hjælp til at puste en sexdukke op, mens hun fortalte, hvor liderlig hun var, var slet ikke liderlig. Det beroliger hun de unge mænd, der stoppede op og hjalp, med, og så bliver der krammet.

Mændene lod i øvrigt til at være mere forvirrede over, hvordan Mulle havde tænkt sig at onanere med alt sit tøj på og en halvoppustet sexdukke på åben gade siddende i en kørestol med begrænset bevægelsesfrihed, end egentligt forlegne.

Okay pris for en softice

Krammene er så hårde at se på, fordi de er syltet ind i pligtbetonet anerkendelse af, at det, der lige skete, var sjovt. De ufrivilligt medvirkende ofre for TV 2 Zulus besynderlige numre prøver alle sammen at holde det høfligt og rimeligt, mens Claus, der har spastisk lammelse, giver den som fitnessinstruktør, taxachauffør og softicesælger.

Det går okay, for der er ingen, der er ude på at skabe flere problemer, end der findes i forvejen. De opfører sig anstændigt og venter tålmodigt, til Claus er færdig med at springe rundt foran spejlet. Og de (fleste) finder sig i, at han tager 10 kroner for en klodset softice, som ifølge prisskiltet koster fem kroner, fordi det er federe at blive snydt for fem kroner end at skændes. I øvrigt er ti kroner en okay pris for den mængde is, Claus får fyldt i vaflen.

Løjerne fordeler sig i tre kategorier. Nogle går ud på, at en af de medvirkende stjæler, snyder, lyver eller smadrer ting helt skamløst og åbenlyst. Planen er vel så, at de intetanende vidner skal blive så paffe over den uforskammede persons handicap, at de ikke tør sige fra.

Men sådan går det ikke. Folk griber ind, når de medvirkende er stride ved andre. Når det går ud over dem selv, er de mere tilbøjelige til at glide af.

Det lykkes således ikke Kristian, som sidder i kørestol på grund af en knoglesygdom, at få nogen med udenfor at slås om, hvem der væltede en tallerken mad på gulvet. Den anden form for løjer handler mere direkte om de medvirkendes handicap. Her lader de som om, de har et arbejde, som deres handicap ellers gør det umuligt at udføre.

Spastisk lammelse gør det svært at være taxachauffør, frisør eller fitnessinstruktør, men folk gør ikke noget stort nummer ud af, at Mulle og Claus ikke kan finde ud af deres arbejde. Det ville også være uhøfligt.

Den tredje kategori af løjer handler om at intimidere folk ved at konfrontere dem med de handicappedes seksuelle begær. Mulle beder om hjælp til sexdukken, Nina beder om hjælp til at skrive sjofle beskeder til sin kæreste. Her bliver det ellers vældig italesatte handicap totalt overskygget af det utroværdige ved deres adfærd.

Pinlighedens kilde

Programmets erklærede mission er at gøre op med berøringsangst over for folk med handicap ved »at tage pis på alle os, der pakker handicappede ind i lidt for meget vat«, som speakeren forklarer.

Det er jo super, der skal lyde et rungende pøj pøj med det herfra. Men præmissen for programmet, den er både søgt og usympatisk: »Handicappede mennesker kan slippe af sted med hvad som helst, bare fordi de er handicappede,« fortsætter speakeren.

Siger hvem, om jeg må spørge? Speakeren kan i øvrigt ikke sige ordet spasser uden at udtale det med sensationalistisk eftertryk, som et barn, der siger et frækt ord foran en voksen: »Du ville aldrig finde dig i at blive snydt (for fem kroner, red.) af en ekspedient – men ville du finde dig i at blive snydt af en spasserekspedient?«

De medvirkendes handicap bliver iscenesat som enormt pinlighedsskabende, men pinlighedens kilde er ikke handicappene, men den absurde mængde af dårlige ideer, der ligger bag Hvem er spasseren nu?.

Pinligere end det største kontroltab er forventningen om et kram og en klapsalve efter et nøje planlagt cirkusnummer, der desværre slet ikke var sjovt.

Hvem er spasseren nu? TV 2 Zulu mandage kl. 21.30. Kan også ses på TV 2 Play

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer