Læsetid: 6 min.

En kvinde, der følger sit hjerte

Den dansk-afghanske mønsterbryder, blogger og debattør Geeti Amiri har skrevet en dybt rørende fortælling om den ekstreme pris for at gøre oprør mod traditionerne
Mere end noget andet er Geeti Amiris bog et kald til oprør, en invitation til andre indvandrerpiger og -kvinder om at følge i hendes fodspor, nægte lydighed og underkastelse og gribe chancen for at leve et liv i frihed

Mere end noget andet er Geeti Amiris bog et kald til oprør, en invitation til andre indvandrerpiger og -kvinder om at følge i hendes fodspor, nægte lydighed og underkastelse og gribe chancen for at leve et liv i frihed

Jonas Olufson

8. november 2016

Hver aften i seks år stillede Geeti Amiri et glas rødvin frem i vindueskarmen ved siden af en gammel radio, hun havde arvet fra sin far.

I en vase stod friske hvide blomster, sådan som hendes far elskede dem. Og på spisebordet blev der hver aften dækket op til familiemedlemmer og gæster, der aldrig kom.

Den 27-årige dansk-afghanske blogger, feminist og debattør Geeti Amiri er kendt for sine velskrevne klummer og mange medieoptrædender i rollen som mønsterbryder.

En af de nye, klare, stærke indvandrerstemmer, der taler traditionerne og patriarkatet midt imod.

Men den ensomhed, som lyser ud af scenen med det dækkede bord, viser med al ønskelig tydelighed, hvor høj prisen for Geeti Amiris frihed har været. Det fortæller hun om i en ny og meget personlig erindrigsbog.

Her gør hun op med den gængse opfattelse af hende som rollemodel og erstatter det entydige succesimage med en stærk og autentisk fortælling om, hvordan hun efter flere år med vold og undertrykkelse endelig vover at gøre oprør mod især sin storebroders patriarkalske tæsk og tyranni.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Roxana Simion
 • Olaf Tehrani
 • Britt Kristensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Peter Wulff
 • Bent Bach
 • Estermarie Mandelquist
 • Britta Hansen
 • Jørn Andersen
Roxana Simion, Olaf Tehrani, Britt Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Wulff, Bent Bach, Estermarie Mandelquist, Britta Hansen og Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Set i denne sammenhæng kan man godt undre sig over, hvor lidt danske ligestillingsforkæmpere kommer på banen for at forsvare kvinderne i det muslimske patriarki. De går mere op i retten til at amme på offentlige steder, end at risikere konfrontationen med islam.

Du er forbilledlig, der er mange i øjeblikket der er presset til det yderste, det kan give voldsomme spændinger, før eller siden, det kan også på sigt, forhåbentlig, gøre at vi bliver mere sociale væsner igen og gøre, at verden igen bliver et rart sted at være. Men det kan gå hen og blive rigtigt slemt før vi igen kommer dertil. Så søg ligesindede, de er derude et sted, vold magtmisbrug og egoisme kvæler liv. men små planter skyder stadig op gennem asfalten ja, selv gennem beton.

Til Kim Øllgaard:
.......offentlige steder, end at risikere konfrontationen med islam.

Har du overhoved læst hendes historie? Det er tragisk at alt fra himmel til jord og i det blinde kobles til islam og muslimer. Det handler om normer.

"....faren, der var en tidligere højtstående kommunist i Afghanistan og velanset i det afghanske miljø i København, var erklæret feminist og gav Geeti og hendes ældre søstre lov til at deltage i lejrskoler og i det hele taget opføre sig som etnisk danske piger..... "

Jeg lover dig at der findes også dansker med lignende normer.