Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

En magisk film til tiden

J.K. Rowling broderer videre på sin mageløse verden af magi og opbyggelige budskaber – og stikker til Trump – i ’Fantastiske skabninger og hvor de findes’, der i det store hele lever op til hendes fantasifulde bøger og filmene om Harry Potter
Newt Scamander (Eddie Redmayne) får hjælp af heksen Porpentina Goldstein (Katherine Waterston) i David Yates’ og J.K. Rowlings eventyrfilm ’Fantastiske skabninger og hvor de findes’

Newt Scamander (Eddie Redmayne) får hjælp af heksen Porpentina Goldstein (Katherine Waterston) i David Yates’ og J.K. Rowlings eventyrfilm ’Fantastiske skabninger og hvor de findes’

Jaap Buitendijk

Kultur
18. november 2016

På sæt og vis er David Yates Fantastiske skabninger og hvor de findes en film til tiden. Den er baseret på en bog af J.K. Rowling – som faktisk også har skrevet filmens manuskript – og foregår i samme magiske univers som hendes fine Harry Potter-bøger, blot på den anden side af Atlanten og trekvart århundrede tidligere. Og så er den et glødende forsvar for tolerance og værdien af forskellighed og fredelig sameksistens.

Faktisk passer det næsten for godt, at filmen har premiere over hele verden nu, også i USA, blot 10 dage efter, at valget af chauvinisten, racisten og xenofoben Donald Trump som amerikansk præsident har sendt så mange mennesker til tælling.

Eddie Redmayne, der med sit uregerlige hår, tweedjakke og kejtede, introverte fremtoning nærmest er indbegrebet af engelsk excentricitet spiller hovedrollen som troldmanden Newt Scamander, der er ved at skrive en bog om nogle af de mange fantastiske skabninger – usædvanlige dyr af en slags – som lever i den magiske verden, og som han også tager sig af med stor grundighed og omsorg.

I modsætning til de fleste andre troldmænd og hekse, navnlig i USA, hvor Fantastiske skabninger og hvor de findes udspiller sig, frygter han ikke skabningerne, og hans mission er i stedet at udbrede kendskabet til og accepten af dem.

Det er dog ikke helt nemt, når man som Newt ankommer til et USA, der nærmest er i undtagelsestilstand, hvad angår brugen af magi og mødet mellem troldmænd og hekse på den ene side og No-Maj’er – de ikkemagiske personer, der i England kaldes mugglere – på den anden.

Mørke kræfter

Og Newt Scamander har ikke været i New York i mange minutter, før flere af de fantastiske skabninger, han har med sig i sin magiske og overraskende rummelige kuffert, er sluppet fri og gør storbyens gader usikre.

Det er slemt nok i sig selv, men desværre sker der samtidig mystiske ting og sager i byen – mennesker kommer til skade og dør – og snart har Newt den magiske verdens efterretningstjeneste, anført af den mystiske Percival Graves (Colin Farrell), på nakken. Han anklages for at have sluppet livsfarlige væsener løs, men det viser sig, at der er andre, mørkere kræfter på spil.

Newt får dog også hjælp – af No-Maj og fabriksarbejder Jacob Kowalski (Dan Fogler), hvis store drøm er at blive bager, og heksen Porpentina Goldstein (Katherine Waterston), der arbejder for efterretningstjenesten, men efter en uheldig affære involverende fanatiske heksejægere er blevet degraderet og nu drømmer om at løse en stor sag og blive taget til nåde igen.

Og således går det over stok og sten i Fantastiske skabninger og hvor de findes, der nok skal stille selv de mest fanatiske Harry Potter-fans tilfreds. Meget i den magiske verden, man møder i filmen, er nemlig, som man husker det fra Harry Potter-filmene og -bøgerne, og lige så meget er ganske nyt og udvider universet og mytologien, både hvad angår personer, væsener og magi.

Følelsesmæssig dimension

Flere af de efterhånden mange X-Men-film handler om, at menneskene ser ned på og er bange for mutanterne, hvorfor de vil have dem under kontrol eller ligefrem spærret inde.

Det er samme slags konflikt, der er omdrejningspunktet i Fantastiske skabninger og hvor de findes, hvor en udbredt frygt for, at der skal opstå krig mellem mennesker og magikere f.eks. betyder, at amerikanske troldmænd og hekse er underlagt meget mere strenge og restriktive love om brugen af magi og opdræt af magiske væsener, end man er i England.

Filmen kommer således til at afspejle de racemæssige og religiøse konflikter, der for tiden også plager den virkelige verden, og Davis Yates, som instruerede de sidste tre Harry Potter film, og J.K. Rowling, som heller ikke var bange for at være ganske politisk, humanistisk og budskabsorienteret i Harry Potter-bøgerne, formår at formidle deres pointer på en ubesværet og opbyggelig facon, netop fordi de gør det igennem historiens personer og giver det en følelsesmæssig dimension.

Newt Scamander er ikke lige så god til andre mennesker og magikere, som han er til sine utrolige væsener, men han er et såre idealistisk og godhjertet individ, der vil gøre hvad som helst for at redde sine utrolige væsener – og alle andre, der har brug for hjælp – og overbevise verden om, at de ingen skade gør, tværtimod kan også de hjælpe, og det gør de selvfølgelig i filmen.

Mageløs verden

Det kommer der en del morskab ud af, ikke mindst da Jacob første gang kommer på rundvisning i Newts kuffert – ja, så stor er den indvendig, lidt ligesom Gammelpots vadsæk – og møder nogle af de spøjse væsener, der gemmer sig dernede. Det kan godt være, at de ligner flodheste, ørne, slanger eller vandrende pinde, men de er så meget andet og mere end det. Og ikke alle samme lige ufarlige.

Desuden er det forfriskende, at det velkendte Harry Potter-univers bliver erstattet med 1920’ernes New York, hvor det hele er noget større og mere strømlinet end i England – også magien – og udbygget med nogle aldeles vidunderlige væsner, store som små, blandt andet en næbdyrlignende gavtyv, der stjæler alt, hvad han kan komme i nærheden af af juveler og guld og sølv.

Det er altsammen meget fortryllende og både sjovt og dramatisk, og Harry Potter-kendere vil glæde sig over de mange referencer til hændelser og personer fra de andre bøger og film.

Skal jeg brokke mig over noget, er det, at Fantastiske skabninger og hvor de findes indimellem virker som begyndelsen på noget meget større og mere komplekst – det går stærkt, og det er ikke alt, der forklares lige grundigt. Filmen er da også blot nummer et af i alt fem planlagte film om Newt Scamander og hans oplevelser.

Jeg håber virkelig, at J.K. Rowling har fantasi og ideer nok til også at fylde dem. Men mon ikke hun har. Harry Potter-bøgerne blev blot tykkere og tykkere for hvert bind og bestemt ikke dårligere af den grund.

Desuden får hun lov til at brodere videre på en anden flig af den mageløse verden, hun som historiefortæller tydeligvis elsker at beskæftige sig med. Det er vi mange, der er ganske fornøjede over.

’Fantastiske skabninger og hvor de findes’. Instruktion: David Yates. Manuskript: J.K. Rowling. Amerikansk-britisk (Biografer verden over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her