Læsetid: 3 min.

Fremragende ’Skam’ står for årets nok tykkeste metafor

Tredje sæson af ’Skam’ er et underholdende og overbevisende manifest for omsorg og ærlighed
Isak og Even får hinanden i sæson tre af tv-serien ’SKAM’ – men ikke uden de har været igennem en hel del udfordringer først.

Isak og Even får hinanden i sæson tre af tv-serien ’SKAM’ – men ikke uden de har været igennem en hel del udfordringer først.

NRK

19. december 2016

Jeg prøver at tage det roligt, når jeg anbefaler folk at se Skam, sådan at de ikke bliver skræmt af al den hype, der har været (må jeg i øvrigt foreslå, at vi går over til den norske stavemåde hajp?).

Det er jo bare en tv-serie om nogle rige og smukke unge gymnasieelever, der skal lære at komme overens med deres følelser.

Det er set før. Og så alligevel ikke, for sikke en tur mine og mange andres spejlneuroner har fået, mens vi har set 2.g’eren Isak Valtersen overgive sig til sine følelser for 3.g’eren Even i tredje sæson af NRK’s rekordopbyggelige, rørende og stærkt underholdende ungdomsserie.

Først var det svært for Isak at være faldet for en fyr. Han stod igen og igen og bøvlede med årets nok tykkeste metafor: skabet på gangen i gymnasiet. Det var et værre mas at få det åbnet i første halvdel af sæsonen, indtil den flotte Even kom forbi og gav det et ordentligt slag, så lågen sprang op.

’Skam’ er et såkaldt netdrama, hvor små videobidder bliver publiceret på nettet løbende og samlet til et helt afsnit i slutningen af ugen. På den måde kører den parallelt med de unges hverdag, fortæller seriens forfatter og instruktør, Julie Andem.
Læs også

Senere, da det havde vist sig, at ingen omkring Isak havde noget som helst problem med at acceptere hans homoseksualitet, var det svært at være forelsket i en fyr, som er bipolar.

Også det var der råd for, og det lykkedes igen for Skam at fremstille unge mennesker som nogle, der ved hinandens hjælp er fuldt ud i stand til at leve ærligt og omsorgsfuldt.

På den måde kan man kalde Skam for den mest vellykkede oplysningskampagne om psykisk sårbarhed nogensinde – watch and learn, hvordan man passer på nære og kære, som er ude af den.

Isak og Even tager det minut for minut, og som Isaks kammerat Magnus bemærker, lyder Isak og Even – minut for minut som noget, der kunne være et hit på NRK.  

Del i en forelskelse

Skam udkommer klipvis og i realtid, sådan at man ikke på forhånd kan vide, hvornår der er nyt fra gymnasielivet i Oslo.

Klippet, hvor man ser Isak ligge søvnløs med sin computer, blev offentliggjort om natten, og klippet, hvor han går gennem skolegården maksimalt opmærksom på alle de andres blikretninger efter en katastrofal fest, kom om morgenen. Hver fredag samles klippene til et afsnit.

Jeg har været tilmeldt en sms-service, som gav mig besked, hver gang der var nyt Skam-indhold tilgængeligt. Det har forstærket følelsen af at tage del i en forelskelse, at jeg har skullet gå og glo utålmodigt på min telefon.

Efter at have set de første to sæsoner af Skam ved man godt, at det menneskesyn, serien lægger for dagen, er fuld af håb og tro på, at mennesker kan forstå og hjælpe hinanden.

Det er jo dejligt at få at vide, men det havde ikke virket, hvis ikke Skam havde været så stilistisk blæret, sjovt skrevet og ekstremt velspillet.

Den norske ungdomsserie ’Skam’ er blevet et fænomen, som ikke blot knuselskes af den norske ungdom, som den så originalt portrætterer, men også af ældre seere
Læs også

Skam er sikkert ikke en dyr produktion, men alle scener sidder lige i skabet, både den, hvor der ikke sker andet, end at man ser Isak se Baz Luhrmans Romeo + Juliet, og alle de mange scener, der refererer til netop det mesterværk.

Eneste irritationsmoment har været, at det ikke er alle karaktererne, der bliver foldet ud, og den irritation skyldes bare, at man vil have mere af instruktør Julie Andems portrætkunst. For hver sæson har en ny person været i centrum for fortællingen, mens også karakterer, der tidligere har været bipersoner, har fået lov til at udvikle sig. 

I denne sæson gik den apatiske bofælle Linn og den hormonbøvede kammerat Magnus med stor succes fra at være komiske figurer til at blive personer. Folk er af pap, indtil de pludselig er af kød, og jeg glæder mig til at se, hvem der skal foldes ud i fjerde sæson.

Alle tre sæsoner af ’Skam’ kan ses på skam.p3.no

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Ernst

Ikke at jeg har set serien !

Skam! Verden er en losseplade,af skam,som har alt for travlt med,at fordømme andre !
Kærligheden er det største verden nogen sinde vil se,og den er universel,givet af skaberen,til alt,og alle! Ikke kun til de snarådige,de tvivlende,dem der selv mener de er verden,da vi alle er en del af helheden,af verden ! Vi er alle mennesker,på godt og undt,men fatter vi det,at hvert menneske stræber efter kærlighed? skuffelsen,af det at nogen misbruger kærligheden! Verden er i den ondes vold,og uden enhed,uden det gudelige,som skaberen lovede menneskeheden,vredet af både medier/politikere/retssystemer/udøvende magthavere! Ugudeligheden troen på skaberens værk! Kun skaberen Alla/gud kan løse verdens menneskeskabte problemer,da hen kender vores indre i hjertet !
Trist som verden forfalder,i både misgerninger på de fleste områder,tvunget fortrinsvis at det politiske,som er ugudeligt! Skaberen gav både livet,og kærligheden til hele den beboede jord! TIL ALLE,OGSÅ KÆRLIGHEDEN.