Læsetid: 4 min.

Kender du en, der hedder Maria Jensen? Gør du? Gør du? Nej? Nå.

Som om det ikke var stress nok at finde en fremmed med et tilfældigt udvalgt navn, forventes deltagerne i ’Billet til kærlighed’ også at blive forelskede. Eller i hvert fald overveje muligheden
Kenneth fra DR3's nye datingprogram 'Billet til kærlighed'

Kenneth fra DR3's nye datingprogram 'Billet til kærlighed'

Fra DR

5. december 2016

Ethvert datingprogram har sit påskud for at findes og sin forklaring på, hvad der er galt, siden de medvirkende ikke bare selv finder sig en kæreste og lever lykkeligt med ham eller hende, så længe det nu varer.

Når tv-tilrettelæggerne agerer Kirsten Giftekniv, er de nødt til at forklare, hvorfor det er nødvendigt for dem at sætte møder mellem mennesker i scene, stikke snuden i andres kærlighedsliv og lade kameraet fange de medvirkendes gode intentioner, blottede nerver og mere eller mindre gode manerer.

I De uperfekte kommer tv-holdet til undsætning, fordi de medvirkende med deres forskellige handicap har svært ved at passe ind i gængse forestillinger om, hvordan en kæreste skal se ud og være.

I Landmand søger kærlighed forklarer værten, at det godt kan blive lidt ensomt ude på de ødebeliggende gårde, som skal passes døgnet rundt.

I det svenske datingprogram Tro, håb og kærlighed (som desværre lynhurtigt blev utilgængeligt på DR’s hjemmeside) er problemet, at de medvirkende præster står lidt alene med deres tro i et ret sekulært samfund.

DR3’s nyeste bud på et realityformat om mennesker, der mødes i håbet om, at sød musik vil opstå, hedder Billet til kærlighed. Programmet deler præmis (men vist ikke helt budget) med et af genrens mesterværker, Gift ved første blik: Folk kan ikke finde ud af at finde kærester, fordi valgmulighederne er for mange.

I Gift ved første blik er løsningen på problemet sagkundskab: Relevante eksperter bringes på banen og sammensætter par ud fra en slags videnskabelige parametre. Parrene må så se, om de kan holde hinanden ud de uger, optagelserne varer. Det løsningsforslag er altså prøvet af, og Billet til kærlighed går i den modsatte grøft og ophøjer tilfældet til løsningen.

Der er så mange og så meget at vælge mellem her i verden, at det måske ville være bedst at få stukket en flybillet med et tilfældigt navn i hånden, finde en, der hedder det, og så tage på forlænget weekend i en europæisk storby med vedkommende og se, om det vil gøre en mere lykkelig og mindre ensom. Det er netop, hvad de fire deltagere i Billet til kærlighed får til opgave at gøre.

Navnet på billetten

Ideen med at lade et navn på en flybillet være anledning til et møde med en fremmed kommer ikke helt ud af det blå.

I Politikens podcastdokumentar Mads Fisker & Mads Fisker bliver hovedpersonen Vanessa forladt af sin kæreste, Mads Fisker. Så står hun der med alle sine talenter og to flybilletter til Bolivia, hvoraf hans navn står på den ene. Det navn kan ikke ændres, og resolut beslutter hun sig for at finde en rejsepartner med det samme navn.

Det kommer der en meget selvreflektiv rejsereportage ud af. Dokumentaren er nærmest en lang overvejelse skridt for skridt om, hvad Vanessa egentlig vil med nye Mads, og hvilke ønsker hun håber, han vil opfylde.

Der er ikke nær så meget tryk på selvrefleksionen i Billet til kærlighed. Det skyldes ikke, at de medvirkende er ureflekterede. Charlie, Mette, Kenneth og Rickie er fire unge, velkørende medvirkende, der skal se, om de kan finde en kæreste ved at droppe alle deres sædvanlige metoder og kriterier og lade et navn være en ledetråd.

Det er ikke bare sådan lige at finde en fremmed, der kan og vil være med på sådan en tv-transmitteret tur med henblik på parforhold.

Der går et par afsnit med at finde rejsepartnere. Seks afsnit er nok i overkanten af, hvad konceptet kan bære. De første par udsendelser kan godt springes over, hvis det er følelser og mellemmenneskelige situationer, man er interesseret i.

Den selvbevidste hipster Charlie ser programmet som en detox og et wake up call fra sine vaner, og han vil for showets skyld finde sin rejsepartner over højtaleranlægget i et indkøbscenter frem for på internettet, og han synes, det lyder helt ude af boksen at date en Louise Nielsen.

Kenneth fra Ishøj er kontrolleret og tilbageholdende, men han får sin pæneste skjorte på og kommer ud ad døren til Barcelona. Rickie er cool og umiddelbar, men det er så direkte, at det ligner spam, når hun skriver til fremmede mænd på Facebook.

Mette prøver at få det bedste ud af singletilværelsen, men utålmodigheden lyser ud af den eksistentielle to do-liste, hun har hængende på væggen (’ny cykel’ og ’wellness’ er streget, ’rejse rundt i Afrika’, ’ølsmagning’ og ’snitte eget bestik’ har hun til gode, ’udfordre grænser’ er muligvis det, hun er i gang med i programmet).

Det er sjældent uinteressant at se folk komme anstigende, det bedste de har lært, og prøve at gøre et godt indtryk. I Billet til kærlighed er der den ekstra opgave at finde rundt i programmets præmis og vride nogle relevante selvrefleksioner ud af den opstillede situation.

Fjerde afsnit er ude, og det er sandsynligt, at de to næste bliver de bedste.

’Billet til kærlighed’ sendes onsdage på DR3 og kan ses på dr.dk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu