Læsetid: 5 min.

Nu skal vi have det lidt godt

3, 2, 1: Hyg! Fjernsynets forskellige juleshow viser opskrifter på god og næsten gnidningsfri stemning. Måske lige krydret med en enkelt salt tåre
Jacob Riising og Sofie Linde juler julen helt op til det allermest julede, ens julehjerte kan drømme om i DR’s juleshow.

Jacob Riising og Sofie Linde juler julen helt op til det allermest julede, ens julehjerte kan drømme om i DR’s juleshow.

Danmarks Radio

23. december 2016

Den gode stemning vælder ud af skærmen som sød dej ud af et vaniljekransejern, når man tænder for de juleshow, som DR1, TV 2 og TV 2 Charlie underholder med i december.

Velkendte tv-personligheder har taget deres pæneste tøj på og præsenterer folkekære musikere, som med hjælp fra dagens husorkester synger julesange for et publikum, der egentlig bare er kommet for at have det lidt godt.

Det har været et langt år, og nu læner de sig tilbage i de bløde stole for at lade sig underholde. Opskriften på massiv hygge er ret fast og traditionsrig, men der er dog små afvigelser i, hvilke musikalske og humoristiske julegaver juleshowene har fundet på at give seerne.

Gave-bazooka

DR’s store juleshow er det af underholdningsshowene, der indeholder flest skøre påfund, herunder også flest dårlige ideer. At lade de to tilforladelige og børnevenlige grinebidere Sofie Linde og Jacob Riising stå i spidsen for løjerne er slet ikke nogen dum idé. Som de står på scenen i DR’s koncertsal og smiler, ligner de harmoniske voksenudgaver af Pippi Langstrømpes artige kammerater Tommy og Annika.

Det er også okay – om end højst halvsjovt – at de giver vært på TV-Avisen Erkan Özden en papfigur af dem selv, så han ikke skal føle sig ensom, når han skal arbejde juleaften. Vitsen med at lade en tilfældig tilskuer vinde en bilnøgle, som der ikke hører nogen bil til, falder lidt til jorden, ligesom de gaver, Jacob Riising skyder ud over publikum med sin gave-bazooka.

Det bliver frækt (på et niveau, hvor alle, både store og små kan være med), da værterne optræder med en lille sketch, hvor de har juledragter på med påsyede horn og klokker forskellige steder på kroppen.

Sofie Linde og Jacob Riising klemter og båtter en lystig melodi på hinanden, mens de giver et måske forsigtigt, måske forceret fnis. Det er som at se Tommy og Annika fortælle den frækkeste vittighed, de kender.

Som med de andre show er hovedbestanddelen musikalske optrædener. Mads Langer, Burhan G., New:Name, Jakob Dinesen, Black Dylan og Ida Corr (der også beriger TV 2’s juleshow med sin sang og sin flotte måde at tale århusiansk på) står for den del af det.

Alle stryger på professionel vis folk med hårene. Til sidst kommer Shakin’ Stevens og synger sit julehit »Merry Christmas Everyone«. Han virker lidt mere som en sæsonarbejder, der lige skal finde gejsten.

På et torv i Køge har DR til lejligheden opstillet en stor rød knap med to store lysende pile rettet mod sig. Hvis nogen trykker på den, vil det blive vanvittigt julet, siger Jacob Riising med vidt opspilede øjne. På det tidspunkt i juleshowet er ordet ’jul’ allerede brugt så mange gange, at det er som at høre en form for smølfesprog blive talt.

De juler julen helt op til det allermest julede, ens julehjerte kan drømme om, da der endelig er to forbipasserende kvinder, som trykker på knappen. Vips, er de omringet af lysende juletræer, dansende nissebørn, snemænd, pigegarder og julekor.

Det varer et minut, og så er det mørk vinteraften på torvet i Køge igen, og de to kvinder står måbende tilbage med henholdsvis en købmandskurv og en fersk and på et sølvfad og minder os alle sammen om, at alt godt har en ende.

Velmente gaver

Blandt de mere velmente julegaver er et indslag til ære for Danmarks udsendte soldater, som ender med, at en ung mand, der er udsendt i Irak, fortæller sin mor og søster, der sidder i salen, at han alligevel kommer hjem til jul. Der er gevinst: glædestårer. »Så blev det også jul i år,« konstaterer Sofie Linde.

DR har også i samarbejde med flere danske kommuner lavet en kampagne, der skal fejre hjælpsomhed og gavmildhed ved at gøre det muligt at dele almisser ud til værdigt trængende hele året i stedet for bare til jul.

Der er blevet stillet en pølsevogn med gratis pølser uden for Mændenes Hjem i København. En eller anden ung mand får sig en pølse. Man kan google ’jul hele året’, hvis man vil vide, hvor man skal melde sig.

DR vil også hylde dem, der skal holde samfundets tandhjul i gang juleaften. Derfor får dyrepassere i Odense Zoo, kontrollører ved Øresundsbroen, københavnske buschauffører, personalet på et sygehus i Aaalborg og de ansatte på en motorfabrik i Grenå besøg af en fyr med dværgvækst klædt i nissetøj.

Han ringer på, gemmer sig i sin sæk, hopper ud ad sin sæk, når døren åbner, og personalet står der med armene hængende ned fra skuldrene. Så kaster han med konfetti, råber glædelig jul og overrækker dem en købmandskurv.

Ingen lider fysisk overlast, men at klæde folk med dværgvækst ud som sjove konfettinisser må gerne snart gå af mode.

Godt det samme med julemanden

Julehilsen til Grønland er det ældste af juleshowene. DR har sendt showet siden 1932, først i radioen og siden 1985 i fjernsynet. Timm Vladimir står på scenen i Musikkens Hus i Aalborg, og sammen med Maria Motzfeldt tager han på en opdagelsesrejse i Grønland for at finde julemanden.

Julemanden finder de ikke, men det er godt det samme, for projektet danner en gøglet og hyggelig ramme om nogle reportager fra Uummannaq og Illulissat. Julie Berthelsen, Small Time Giants og koret Ikinngutigiit optræder, publikum er grønlandsk eller har tilknytning til Grønland, i hvert fald har de nogle på Grønland, de gerne vil sige glædelig jul til, og det får en del af dem lov til. På den måde fungerer showet som et stort tv-transmitteret julekort.

Placer konfektfadet i skødet

På TV 2 indleder Cecilie Frøkjær og Jes Dorph-Petersen Alle tiders juleshow med en opfordring til at placere konfektfadet i skødet og sætte sig godt til rette. De afslutter med en opfordring til om nødvendigt at bære over med familien. Det forekommer mig at være perfekte ind- og udgangsreplikker.

Drenge- og mandskoret fra Thisted Kirke og Aalborg Symfoniorkester dirigeret af Henrik Svenning sørger for den højtidelige lyd, mens optagelser af børn, der forklarer, hvad jul går ud på, står for det nuttede. Ida Corr, Thomas Buttenschøn m.fl. står for musikken.

Højdepunktet er Shaka Loveless og Lars Lilholt, som er blevet gode makkere i TV 2’s program Toppen af poppen. De klæder hinanden, og Lars Lilholt dupper Shaka Loveless’ svedige pande med en klud, når der er brug for det.

Den bedste fest er på Charlie

Den bedste fest har de på TV 2 Charlie, kanalen, hvor der er blød julestemning året rundt. Her hedder juleshowet Lyden af jul, og Camilla Miehe-Renard strør gavmildt barndomsminder og henførte suk ud over Ceres Arena i Aarhus. Publikum smiler, klapper og jinger lidt med i sæderne.

På programmet er Jimmy Jørgensen, Birthe Kjær, Joachim Knop og Martin Brygmann, der fortæller, at hans yndlingsjulenummer er »Let it Snow«. Det er sådan en god melodi, og den har ikke kostet komponisten noget at skrive, kan man høre.

Anne Linnet taler og synger om hvid jul, og man kommer i tanker om dage i december med 13 grader udenfor og den globale opvarmning, men hey, det er Anne Linnet, der synger, og alle i lokalet er glade.

’Alletiders juleshow’ sendes i aften kl. 20.30. ’Julehilsen til Grønland’ blev sendt søndag den 18. december. ’DR’s store juleshow’ blev sendt på DR1 lørdag den 17. december. ’Charlies store juleshow’ blev sendt den 11. december

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu