Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Nej, nej, nej, det gjorde han bare ikke, det der

James Franco tager sit smørrede grin til et helt nyt og irriterende niveau i rollen som svigersønnen fra helvede i en ellers forglemmelig komedie
Kultur
23. december 2016

Det burde være så nemt at sætte sig i Ned Flemings sted, når han, den jordbundne hovedperson i John Hamburgs komedie Why Him?, næsten går ud af sit gode skind over sin nye svigersøns irriterende måde at være på.

Dels er svigersønnen Laird Mayhew (James Franco) åbenlyst grænseoverskridende og træls, dels bliver Ned spillet af Bryan Cranston, som plejer at være troværdigheden selv.

Man burde derfor kunne føle med ham, når hans datters tåbelige udkårne igen prøver alt for hårdt at vinde sin svigerfamilies hjerter. Men John Hamburgs komedie Why Him? gør sig selv skyldig i at prøve alt, alt for hårdt.

Både når filmen vil have en til at vride sig af pinlighed i biografsædet og tænke: ’Nej, nej, nej, det gjorde han bare ikke, det der’, og når den folder karakterernes pappsykologi, så man er helt med på, hvorfor de reagerer, som de gør.

Umiddelbart er Ned Fleming og Laird Mayhed hinandens diametrale modsætninger, som aldrig ville have mødtes, hvis ikke det var for Stephanie Fleming (en utaknemmeligt neutral, velmenende rolle spillet af Zoey Deutch).

Ned driver et trykkeri og er for stolt til at indse, at trykte reklamer ikke er noget, man kan blive ved med at leve af. Laird er en excentrisk app-millionær, smart i en fart, tatoveret over hele sin muskuløse og meget lidt tildækkede krop.

Hans californiske villa er fyldt med eksotiske dyr og mærkelig kunst, og hans mund er fuld af bandeord og sjofelheder. Her hos ham skal Ned, hans kone Barb (Megan Mullally) og deres 15-årige, meget imponerbare søn, Scotty (Griffin Gluck), holde jul.

Kæk fyr eller sinke

Ligesom i Meet the Parents (2000) – som John Hamburg har været med til at skrive – er det dramatiske udgangspunkt, at det er træls for fædre at indse, at deres døtre er seksuelt aktive og dobbelttræls, at de selv vælger deres livspartnere.

Det var sjovt og synd, at Robert de Niros autoritære faderfigur ikke kunne døje Ben Stillers befippede bud på en svigersøn med det fjollede navn Gaylord Focker. Det er mindre sjovt at se Neds ansigt krølle sig sammen, hver gang Laird fortæller om at have sex med Stephanie, bager på Barb eller roser Scotty for at bande.

Filmen – og Stephanie – præsenterer Laird som en fri sjæl, der følger sine lyster og gør, hvad han vil. Men det mest iøjnefaldende ved karakteren er, at han bander med samme entusiasme som en femårig, der lige har lært det, og at hans indlevelsesevne mildest talt ikke er alderssvarende.

Det har aldrig været meningen, at James Franco skulle levere et subtilt og mangefacetteret portræt i en komedie som Why Him?, hvor højdepunktet er Neds forsøg på at beherske et højteknologisk japansk toilet med et bredt udvalg af spulefunktioner.

Men Laird Mayhew-rollen virker både forceret og ufokuseret, som om der ikke helt er styr på, om han skal forestille at en kæk fyr eller en regulær sinke med ufortjent succes.

’Why Him?’. Manuskript og instruktion: John Hamburg. Amerikansk. Biografer over hele landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her