Læsetid: 6 min.

Poesi af den vildeste slags

Den flerstemmige Lissabon-digter Fernando Pessoa skabte en poesi i flugt med modernismens nyskabelser, dialogisk i sin karakter, en afsøgning af udtryksmuligheder og jegfølelse og omposteringer i et dramatisk univers. Nu er et nyt stort udvalg af hans digte tilgængeligt på dansk
Fernando Pessoa selv. I de mange, mange efterladte digte findes et væld af andre personligheder, såkaldte heteronymer, som skriver digte i egne navne. 

Fernando Pessoa selv. I de mange, mange efterladte digte findes et væld af andre personligheder, såkaldte heteronymer, som skriver digte i egne navne. 

Apic/Getty

3. december 2016

For den, der ikke er så heldig at eje den store repræsentation af den portugisiske digter Fernando Pessoa (1888-1935) på dansk i Peter Poulsens indlevede oversættelse i fire smukke bind fra Brøndums forlag, er det nu muligt at erhverve et større, gedigent udvalg heraf, foretaget til Rosinantes klassikerserie af oversætteren selv og Martin Bastkjær, som har forsynet det med en introduktion.

Digterens navn Pessoa skal være etymologisk beslægtet med ’persona’, der således allerede synes at pege på det særegne rollespil, som udgør forfatterskabet. Det er udmøntet i mindst tre egenartede karakterer, såkaldte heteronymer, som hver lever deres eget liv i skriften. En flerstemmig, poetisk version af nutidens praksis med autofiktion. Den fjerde ligestillede og jævnaldrende person i dette spil af lutter jokere er Pessoa selv, måske en mere autentisk persona?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu