Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Stort, stærkt og stædigt monster

Et gammelt takstræ bliver levende og lærer en stakkels dreng at bære sin sorg i ’Syv minutter over midnat’
’Syv minutter over midnat’ er baseret på børnebogen ’Monster’, som grundlæggende er en historie om at lære at bære sin sorg.

’Syv minutter over midnat’ er baseret på børnebogen ’Monster’, som grundlæggende er en historie om at lære at bære sin sorg.

Lewis MacDougall

Kultur
9. december 2016

Det er synd for Conor (Lewis MacDougall).

Han er 12 år gammel og bor alene med sin mor (Felicity Jones), som gennemgår den ene kræftbehandling efter den anden. Conors far (Toby Kebell) er flyttet fra dem og England til USA, hvor han har nok at se til med sin nye familie, og Conors eneste anden slægtning er hans strikse, tilknappede mormor (Sigourney Weaver).

I skolen får han tæsk, og om natten drømmer han, at jorden på den nærliggende kirkegård forvandler sig til en kæmpemæssig afgrund, som opsluger hans kærlige og fantasifulde mor, selv om han af alle kræfter holder fast i hende.

Der er megen sorg, der skal holdes på afstand, og Conor sidder hver aften bøjet over tegneblokken og forsvinder ind i en verden af fantastiske billeder. En af disse sene aftener, syv minutter over midnat, materialiserer et af de fantastiske væsner sig.

Det gamle, bredkronede takstræ, som troner over kirkegården, retter sig ud og viser sig som et stort, stærkt og stædigt monster (Liam Neeson har lagt stemme og bevægelser til animationen). Monsteret har voldsomme kræfter, som både kan være ødelæggende og opbyggende, og det har en plan: Det vil komme til Conor hver aften og fortælle ham historier. Når Conor har hørt tre historier, skal han selv fortælle sin egen.

Tegneseriedystert

Syv minutter over midnat er baseret på børnebogen Monster (A Monster Calls, 2012). Den er skrevet af Patrick Ness – der også står bag filmens manuskript – ud fra en grundidé, som den engelske forfatter Siobhan Dowd efterlod sig, da hun døde af kræft i 2007. Helt grundlæggende er det en historie om at lære at bære sin sorg.

Det kan de voksne omkring Conor ikke lære ham. Hans mor insisterer på, at det nok skal gå, og mormoren skræmmer ham fra vid og sans med sit pertentlige hjem fuld af skrøbeligt nips og tikkende standerure, der står for alt det modsatte af hans og morens fælles hule af hjertevarme, kreativitet og fantasi. På den måde er det et meget klassisk børnebogsunivers, der bliver udfoldet.

Klassisk er det også, at hjælpen viser sig i form af et overnaturligt væsen, der inkarnerer alt det afmægtige raseri, den stakkels dreng er fuld af, og som hjælper ham med at få indset og sagt de sørgelige sandheder, han fornægter.

Ambivalent

Takstræ-monsteret er ikke nogen stor venlig kæmpe, som den der i Steven Spielbergs nylige Roald Dahl-filmatisering blæser drømme ind i hovederne på sovende mennesker. Monsteret her er kommet for at jage illusionerne væk, og selvom det klart er på hans side, går det godt nok hårdt til drengen. Der bliver både smadret og talt med store bogstaver.

Selv om træmonsterets projekt er til at få øje på, er der noget besynderligt ved kombinationen af dets meget aggressive fremfærd og dens pædagogiske og opbyggelige historier. En blanding af det sorgfulde raseris kontroltab og ophøjet livsvisdom, som i hvert fald i denne anmelders øjne for hjælperskikkelsen til at virke som en lidt stiv konstruktion. Historierne er illustreret af vandfarvede animationer, der ligner de tegninger, Conor og hans mor selv tegner.

De kredser om, hvor ambivalente følelser kan være, og hvor komplekse omstændigheder kan være, og efterhånden begynder Conor at vedkende sig sine egne ambivalente, indviklede og dystre følelser. Han begynder at reagere, og han får øje på nye sider af de nærmeste slægtninge, der ellers har virket så fjerne og fjendtlige. Det er stadig synd for Conor, men i det mindste skal han ikke bruge sine kræfter på at holde sandheden på afstand. Og det er sådan, det skal være, i denne lidt over gennemsnittet dystre fantasyfilm.

’Syv minutter over midnat’. Manuskript: Patrick Ness. Instruktion: J.A. Bayona. Amerikansk (Udvalgte biografer i hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her