Læsetid: 4 min.

’Hun vil gerne have ring på jo. Så det må vi lige se, om vi kan gøre noget ved jo’

Reportagerne om de enæggede tvillinger ’Anders og Torben’ skriver sig ind i en stolt tradition for landsbytosseportrætter og viser to mennesker, der faktisk bare er tilfredse
13. januar 2017

Det begyndte med et indslag i TV Midtvest, som på vanlig gemytlig lokal-tv-maner satte fokus på enæggede tvillinger. Der var totalt gevinst ved Anders og Torben fra Holstebro. De var ikke bare enæggede tvillinger, de fremstod nærmest som to udgaver af den samme mand.

Anders og Torben bor sammen, arbejder på den samme fabrik, klæder sig i nøjagtigt det samme tøj og dyrker de samme fritidsinteresser. Prikken over i’et er, at de også taler i kor. To sjæle, én tanke – uden undtagelse.

At se Anders og Torben dirigere trafikken iført hjemmeværnsuniformer og med synkrone bevægelser er næsten som et cirkusnummer. Al den enshed har nu gjort Anders og Torben til hovedpersoner i en tilbagevendende reportageserie på TV 2, der for tredje år i træk sender et par udsendelser om de to beskedne herrer.

Denne gang bliver det til tre udsendelser med hele historien om Anders’ frieri til sin thailandske kæreste, Dong. Den historie har været under opsejling i alle de tidligere afsnit, hvor man har hørt Anders og Torben tale i telefon med deres thailandske kærester, hvis tonefald og accent de begge mimer. Sidste gang tvillingerne var i Thailand, dukkede Torbens kæreste ikke op, så nu er hun ikke hans kæreste længere.    

Det skulle ikke være en buket

Udsendelserne om Anders og Torben fortæller på mange måder den samme historie om ægteskaber mellem thailandske kvinder og vestlige mænd som Janus Metz’ dokumentarfilm Fra Thailand til Thy (2008) og Fra Thy til Thailand (2011), som var kendetegnet af en nøgtern og nærmest antropologisk tilgang.

I Anders og Torben er det hele lidt mere hyggeligt og lidt mindre undersøgende. Mest fordi Anders og Torben er så fast besluttede på at hygge sig.

Selv da Torben i sidste års udsendelse var blevet forladt af den kvinde, han havde forestillet sig, at han skulle giftes med, fiskede intervieweren forgæves efter smerte. Torbens følelser var måske nok sårede, men han var stadig på ferie, og det var jo dejligt, og hvis ikke kæresten ville have ham, så måtte han jo indrette sig efter det jo. Torben var rolig som en dynge møg, mere stoisk end Svend Brinkmanns idealer og stadig glad på sin tvillingebrors vegne.

I det her nye års anden udsendelse, Tvillingerne og forlovelsen, sker der noget, der ellers aldrig er sket i Anders og Torbens tv-karriere: De bliver uenige om noget. De har faktisk næsten en konflikt.

Det er ellers også et område, hvor intervieweren har fisket forgæves. Når han har spurgt, om de aldrig bliver uvenner, har tvillingerne svagt kunnet mindes en eller anden gang, men så alligevel ikke helt. Nu slider det forestående frieri på Anders’ ellers uendelige tålmodighed.

For at Dong skal blive overrasket, har Anders ladet Torben ordne alt det praktiske med at købe en guldring og en rose, den kan blive bundet fast på. Det er de rekvisitter, der skal bruges, har de fået forklaret.

Da Torben kommer tilbage med en buket, er situationen ikke, som den skulle være. Det forklarer Anders høfligt, men bestemt. De finder en løsning, og så er krisen ovre. Den varede kun kort, men til gengæld viser den med al mulig tydelighed, hvor ekstremt konfliktfrit territorium Anders og Torben-udsendelserne er.   

Se, to tilfredse mennesker

Anders har ikke noget problem med, at hans kæreste har stærke følelser for den økonomiske tryghed, der følger med forholdet. De er ikke flove over at mangle nogle tænder, og de har intet behov for at skille sig ud fra hinanden. Det er nærmest det, der gør, at de skiller sig ud fra de fleste andre mennesker og gør dem til oplagte kandidater til det hyggelige landsbytosseportræt, som udsendelsesrækken er.

Dansk fjernsyn har en stolt tradition for at præsentere den brede befolkning for originaler, der trives. Søren Ryge Petersen fulgte gennem 15 år brødrene Anders og Julius, som levede et jævnt og muntert og virksomt liv på en mere og mere gammeldags gård på Djursland.

DR viste sidste år to programmer, Tvillinger med stjernedrømme, om de enæggede tvillinger Mikael og René, der kortvarigt blev kendte som deltagere i X Factor. Mikael og René er udviklingshæmmede og fremstod som godhjertede, lettere naive typer i udsendelserne, der drejede sig om brødrenes musikkarriere.

Under navnet Engle for evigt spiller de countrymusik, og når man først har hørt deres nummer ’Oki doki’ er det frustrerende svært at få det ud af hovedet igen. To linjer i omkvædet herfra beskriver i øvrigt den pragmatiske og beskedne tilgang, Anders og Torben har til deres kærlighedsliv: »Oki doki / kan du elske mig / oki doki / på livets vej? / Så er oki doki nok for mig.«

Det fascinerende ved Anders og Torben er umiddelbart, at de er så ens. Men efterhånden som TV 2 bliver ved med at vride historier ud af deres hverdag, bliver det endnu mere iøjnefaldende, hvor fuldstændig regelmæssig og uspektakulær den er.

Mange ville nok føle, at tvillingernes liv med støvsugning, opvask, indkøbsture til Tyskland og et fast ugentligt møde over en cola hver fredag kl. 15.15 med bedstevennerne Ken og Ben, der også er enæggede tvillinger, var lidt trivielt.

Men Anders og Torben er netop historien om to mennesker, der er ganske godt tilfredse med en tilværelse, hvor hver dag ligner den foregående, og der bliver sat penge i banken til et otium i Thailand. Den grundlæggende tilfredshed, de lægger for dagen, er deres allermest eksotiske og særlige træk. 

’Anders og Torben’ sendes på TV 2 og kan ses på TV 2 Play

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu