Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

’Jeg kan lige akkurat holde dig ud. Det er derfor, vi sidder her’

Der er efterspørgsel på professionelle grinebidere. Mændene bag DR’s Monte Carlo-programmer, Esben Bjerre og Peter Falktoft, har rutinen. Supermarkedskæden Irma har pengene til at finansiere en ny podcast. Nu mangler de bare ideerne
Kultur
20. januar 2017

De skal lige i gang, Esben Bjerre og Peter Falktoft. Kun fire afsnit (eller ’installationer’, som de selv kalder det) har de sendt af deres nye podcast Her går det godt, og siden podcasten ifølge planen skal fortsætte året ud, er det alt, alt for tidligt at skyde forsøget ned.

Der er meget, der mangler, men de kan nå at finde det endnu. I fjerde afsnit er der kommet en lille jingle. Måske kommer der på et tidspunkt nogle gæster. Måske får de et tæppe, der kan fjerne lidt af rumklangen.

Der var også snak om, at der skulle komme nogen og spille musik, men det blev ved snakken. Snak er ligesom også de to værters kerneydelse.

Tynd jargon

Her går det godt består af snak af samme kække, drevne og indforståede aftapning, som værtsparret havde succes med på DR. Her havde de først et program på P3, så fik de et talkshow på DR 3, inden de på samme kanal var hovedpersoner i en række reportageprogrammer fra Rusland, USA og Jylland.

Det er godt et år siden, Esben Bjerre og Peter Falktoft forlod DR, og det bliver nævnt med jævne mellemrum, at de ikke arbejder i det firma længere.

De slipper derfor for at spille »et stykke med Katie Perry« eller »et stykke med Volbeat«, som det hedder med den fra Monte Carlo-programmerne velkendte tendens til at forelske sig i bestemte ord og faste vendinger.

Til gengæld hænger de på ansvaret for at fylde en hel time ud. Her fire afsnit inde i det nye projekt er jargonrepertoiret stadig lidt magert. De vendinger, jokes og kæpheste, som Monte Carlo-programmerne levede af (mantraet »Rolf er ren f.eks.«, som gjorde cykelrytteren Rolf Sørensen så flov, at han til sidst indrømmede at have været dopet) er slidt op, og de har ikke fået nogen nye endnu.

Der bliver sagt om en eller anden, at han har kæmpe vinger bagud, der er skud ud til diverse folk, de nævner, og positive tillægsord bliver med et ironisk glimt i øjet drysset ud over alle sætninger, som var det konfetti.

Esben Bjerre og Peter Falktoft taler om hvad som helst – en hest, der er blevet transporteret til USA, jul, nytår og Kulturhovedstadsprojektet, som rammer Aarhus i år. Det er ikke meningen, det skal være stramt, og selv om de to værter plejer at være skarpere, får man fornemmelsen af, at det er som at åbne for en vandhane, når en mikrofon bliver tændt i nærheden af dem. Jeg tror, de kunne tale om aktuelle emner i det uendelige.

Her går det godt er produceret af Esben Bjerre og Peter Falktoft selv og finansieret af supermarkedskæden Irma. I teknikken har de Søren Rasted fra Aqua, og rummet, de sidder i, runger.

Jeg ser en frokoststue i en Irmas baglokale for mig med bare vægge og overflader, der er nemme at tørre af, men det er ikke det billede, værterne maler. De er oprigtigt høje i hatten og fulde af ironisk fis og får nogle af de timelange afsnits minutter til at gå med at beskrive projektet som storslået og »galakser over« alt muligt andet i mediebilledet.

Gratis omgang

Uhøjtidelig snakkeradio med et satirisk blik på de historier, der fylder i medierne ved siden af alt det indviklede og/eller væsentlige, er en genre for sig. Ikke at jeg er ekspert, men det forekommer mig at fungere bedre på flowradio, hvor der er en flade, der skal fyldes ud af en bestemt stemning og et bestemt temperament, som lytterne kan lide at omgive sig med.

Vil man have saglige stemmer i baggrunden, hører man P1, vil man hygge sig, er det P4, og hvis man vil have kækt selskab og grine af alverdens åndssvage fænomener, er P3 oplagt at lytte til.

Det, der var i de gamle Monte Carlo-programmer, og som endnu ikke er på plads i Her går det godt, er et ordentligt blandingsforhold mellem kækhed, iagttagelser og indignation. Esben Bjerre og Peter Falktoft gjorde – og gør – en dyd ud af at udpege det latterlige ved f.eks. uhæmmet aggressiv Facebookopførsel og medier, der ikke leverer varen.

De hånede gratisavisen Metroxpress og onlineavisen Den Korte Avis for ikke at være rigtige aviser. Det gjorde de overbevisende, jeg grinede og klappede skadefro i mine hænder. Deres nye idé er at imitere Den Korte Avis, men det bliver mest til halvbagte racistiske bemærkninger i forbifarten, og man må sige, at den parodi er udført mere gennemført af Den Korte Radioavis.  

Det, Her går det godt mangler, er en skydeskive for al den sarkasme, de er ved at boble over af. Som regel foregår Esben Bjerre og Peter Falktofts indbyrdes ping-pong sådan, at Peter Falktoft – hvis medieprofil er toparrogant og kold i røven (om han er blid som et lam privat, skal jeg ikke kunne sige) – peger på et eller andet, han synes er dumt.

Esben Bjerre griber bolden og løber med den. Han løber langt, og på et tidspunkt pointerer Peter Falktoft, at han løb i den forkerte retning, og så er det tilbage til start.

Peter Falktoft brokker sig over, at Aarhus skal være kulturhovedstad, Esben Bjerre giver ham noget så eftertrykkeligt ret og roder sig ud i noget med, at der sikkert også er trist i Rio de Janeiro lige nu, efter al den OL-afholdelse. P

eter Falktoft lader ham hænge lidt og understreger så, at det bare er trafikforholdene i midtbyen, han er træt af. Peter Falktoft er en fandens karl, der kører på en flink fyr. Han håner sin makker for at have naboer på besøg nytårsaften:

»Det gør vi ikke på Frederiksberg. Det er noget bofællesskabsnoget«.

Esben Bjerre går med på præmissen: »Jamen, vi har jo lås på dørene.« Peter Falktoft kan lige akkurat holde Esben Bjerre ud, siger han, det er derfor, de sidder der sammen og underholder lytterne.

Her begynder studiet med frokoststueklangen at lyde lidt lille, eller også er der bare to mænd, der trænger til at komme lidt ud af deres roller. De holder dog snakken kørende og er sikkert gode venner den dag i dag.

Jeg savner indignationen over alverdens latterlighed, som indtil videre begrænser sig til et lejlighedsvist fnys over folk, der moraliserer offentligt over forskellige ting. En gratis omgang, kalder Peter Falktoft den slags. Men altså, der er så meget, der er gratis – eller betalt af Irma. Nogle gange skal folk lige have lov til at komme i gang.

Podcasten ’Her går det godt’ udkommer hver søndag i 2017 og kan findes på diverse podcastplatforme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her