Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Mere sorg og landbrug

Historien om den dynamiske duo Signe og Karin, deres venskab og deres svineavlsplaner begynder at overstråle ’Arvingernes’ dramatiske hovedhistorie
Kultur
16. januar 2017

»Det behøver ikke at gå så hurtigt, Frederik.«

Gro (Trine Dyrholm) har så evigt ret, når hun prøver at tale sin hårdt sorgramte bror (Carsten Bjørnlund) til ro under gravøllet for hans datter, Hannah.

Hannah er død i en snescooterulykke i Grønland under en politisk og/eller kunstnerisk aktion, hvis formål og karakter stadig står hen i det uvisse. Vi ved nu så meget, at den var rettet mod et stort mineselskab, der truer med at lægge sag an, medmindre Hannahs kunstnergruppe underskriver en tavshedsklausul.

Det gør ikke gravølsstemningen bedre, at de unge kunstnere diskuterer fordele og ulemper ved at lade være med det, lige der, omringet af Hannahs knuste familiemedlemmer.

Men det løser sig tilsyneladende: Kunstnerne skriver under, og Frederik får hukommelseskortet med Hannahs optagelser fra Grønland. De er rare at have, når man savner sin datter, og så slipper han også for at leve et liv i ængstelse over, om kunstnergruppen vil offentliggøre materialet og skabe flere skandaler.

Den tilsyneladende afklaring er åbenlyst suspekt og rejser adskillige spørgsmål: Kan de unge kompromisløse kunstnere se meningen med at tie stille? Hvad vil Frederik finde ud af ved nærmere granskning af klausulen? Vil hastværk og juridisk inkompetence endnu engang drive Arvingernes plot frem?

Mens hovedplottet slingrer af sted, blomstrer historien om Signes (Marie Bach Hansen) makkerskab med svineavleren Karin (Pernilla August). Et brag af en karakter, må jeg nok sige.

Karin affyrer varselsskud med det ladte jagtgevær, hun lige havde liggende i bilen, når hun ser naboerne betræde hendes ærtemark. Hun tager Signe med ud for at lytte til regnen (intet mindre end »lyden af livet«) og drikker sprut med hende hele natten ude i det, der skal blive deres fælles svinestald.

Nabobonden Jensen (Peter Gantzler) kommer forbi og antyder råbende, at Karin engang har gjort noget slemt.

Hvad det præcis er, kan jeg sagtens vente med at få at vide. Jeg vil bare gerne se Signe og Karin hænge ud. Deres relation minder om al den mærkelige og uforudsigelige samhørighed, der gjorde første sæson af Arvingerne interessant.

’Arvingerne’ sæson 3. Søndag kl. 20 på DR 1. Tilgængelig på dr.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her