Læsetid: 4 min.

Rappere forsøger at finde håbet ved overgangen til Trump

På supergruppen Run the Jewels’ nye plade kæmper håbet for fremtiden med frygten for, hvad indsættelsen af Donald Trump som præsident kan medføre. Og på Chance the Rappers og Jeremihs julemixtape bruger de deres musikalske superkræfter til at bringe varmen ind i stuerne i en kold tid
Run the Jewels, der består af rapperne Killer Mike og El-P, holder på Run the Jewels 3  håbet forrest og starter pladen med sætningen »I hope (I hope)/ I hope with the highest of hopes«.

Run the Jewels, der består af rapperne Killer Mike og El-P, holder på Run the Jewels 3  håbet forrest og starter pladen med sætningen »I hope (I hope)/ I hope with the highest of hopes«.

Tom Spray

13. januar 2017

I år fejrede jeg jul i Los Angeles og nytår i Austin, Texas, og højtiderne var derfor mere solbeskinnede, end jeg er vant til fra Danmark. Men i de Trump-kritiske kredse, jeg færdedes i det meste af tiden, lå der helt klart et mørke over the holidays.

For overgangen til det nye år er selvfølgelig også overgangen til Donald Trump, og for rigtig mange amerikanere er det en hård pille at sluge. Mange gav derfor udtryk for, at de havde lyst til at flytte væk, til Europa blandt andet. En ung folkmusiker, Adam, ville ikke engang udtale den nye præsidents navn, da vi snakkede om ham – var der nogen, der sagde Voldemort?

Det var tydeligt, at håbet var mere brækgult end lysegrønt for den her gruppe amerikanere, men lige netop håbet er centralt for to alternative rapplader fra de splittede stater, der udkom lige omkring jul.

Supergruppen Run the Jewels graver således på den fremragende, men også ret hårde, Run the Jewels 3 dybt ned i et musikalsk og politisk mørke for at finde håbet. Mens Chance the Rapper og Jeremih – begge fra Chicago – har forenet deres superkræfter for med deres julemixtape, Merry Christmas Lil’ Mamma, at tænde op for den musikalske pejs og på den måde at tage lyset og varmen ind i stuerne.

Militant imod mørket

Run the Jewels, der består af rapperne Killer Mike og El-P, holder på Run the Jewels 3  håbet forrest og starter pladen med sætningen »I hope (I hope)/ I hope with the highest of hopes«.

De håber i første omgang, at deres egne karrierer holder dem oven vande. Men det bliver ret hurtigt klart, at frygten for at falde, den frygt, som de forsøger at skyde ned med deres håb, i høj grad nærer sig ved den politiske udvikling, som Trump er ansigt for.

En udvikling, som de vil kæmpe imod med hårde musikalske metoder og militante metaforer. Her på pladens anden skæring »Talk to me«:

»We return from the depths of the badland/ With a gun and a knife in our waistband/ Went to war with the Devil and Shaytan/ He wore a bad toupee and a spray tan.«

Yes, Trump er djævlen her, og dette uddrag illustrerer meget godt især Killer Mikes eget politiske engagement. Der skal kæmpes for sociale forandringer – Killer Mike var selv meget aktiv i Bernie Sanders’ kampagne – og lige nu har den vigtigste fjende, set fra det perspektiv, et orange ansigt og en sær frisure.

Mens hans følgere starter grupper som All Lives Matter, der i hvert fald set fra Run the Jewels perspektiv er et problematisk modsvar til Black Lives Matter, vel fordi det underkender samfundets skævvridninger, ikke mindst i forhold til politivold.

Run the Jewels med 'Talk to me'.

Musikken har det også. Det militante og kampberedte. »Talk to me« lyder som soundtracket til en action- eller spionfilm, lidt i retning af Mission Impossible eller James Bond. Med adrenalinpumpende beats og eksplosive synth-stabs.

Men frygten lurer altså også hele tiden både i musikken og i lyrikken. På »A Report to the Shareholders/Kill Your Masters« er det frygten for, at magten vil slå ned på de kritiske stemmer, som El-P og Killer Mike repræsenterer. En frygt, som ligger i guitarerne og de skurrende synthesizere. Og i lyrikken, når El-P for eksempel rapper: »And I’m scared that I talk too much about what I think’s going on/ I got away with this, they might drag me away for this.«

Run the Jewels 3 udmærker sig netop ved denne blanding af frygt og håb, og med refrænet, hvor Killer Mike gentager linjen »Kill Your Masters«, som det sidste på pladen, er det svært ikke at gå håbefuldt kampberedt ud i verden efter endt lytning.

Bekæmp med kærlighed

Chance the Rappers og Jeremihs jule-mixtape Merry Christmas Lil’ Mamma er et helt anderledes musikalsk rum at træde ind i. Som at træde ind fra den kolde sneklædte gade og ind i julestuen, som er varmet op af en pejs, hvis knitrende flammer udsender varme bølger af blød soul og RnB.

Men selv om det er varmen, der er dominerende, virker det relevant at læse pladen ind i den politiske kontekst, hvor Barack Obama går af, og Donald Trump maser sig på.

Ikke mindst med Chance the Rappers optræden med sangen »Jingle Barack« i Saturday Night Live i baghovedet, hvor han direkte synger »Yeah, it’s been a dope eight years but now we got one last Christmas with Barack Obama«, som det amerikanske musikmedie Pitchfork også gør opmærksom på i deres anmeldelse af Merry Christmas Lil’ Mamma.

Chance the Rapper optræder med 'Jingle Barack' i Saturday Night Live.

Samtidig lurer den amerikanske sociale virkelighed lige uden for julestuen. Som på sangen »Joy«, hvor Chance i sit vers mindes Bettie Jones, der blev skudt i januar sidste år af Chicagos politi.

»Christmas was meant for sharing a bond/ Google Chicago Bettie Jones, them kids buried their mom.«

I julestuen er der altså også plads til social kritik eller i hvert fald sorg over tingenes tilstand. Og der er plads til at udvise kærlighed for det, man ofte kalder sort kultur og sort musik, hvor helt traditionelle julesange trækkes ind i et soulet univers, og hvor Jackson 5-sangen »I Want You Back« bliver trukket ind i en julekontekst.

Den politiske virkelighed kan forekomme yderst deprimerende. Men i musikken er der både håb at finde samt brændstof til den videre værdikamp.

Run the Jewels: ’Run the Jewels 3’ (Run the Jewels inc).

Chance the Rapper/Jeremih: ’Merry Christmas Lil Mamma’ (selvudgivet – kan findes på www.soundcloud.com)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu