Læsetid: 11 min.

I USA er de fattige blevet en god forretning

Nødlidende børn og voksne fanges i fattigdom af politiske reformer og af alt fra delstater til ejendomsmæglere, der tjener penge på dem. To bøger og en journalistisk afdækning fortæller rystende historier fra et USA, de fleste amerikanerne ikke selv kender til
I kirken ’The Place of Refuge’ i Crossville, Tennessee bliver der hver torsdag delt mad ud til de fattige indbyggere i byen.

I kirken ’The Place of Refuge’ i Crossville, Tennessee bliver der hver torsdag delt mad ud til de fattige indbyggere i byen.

Sigrid Nygaard

10. januar 2017

Sandra Bland. Et navn, mange hurtigt lærte at kende, da den nye borgerrettighedsbevægelse Black Lives Matter og deres protester mod politivold og diskrimination af sorte sidste år fik mere og mere opmærksomhed og indflydelse.

#sayhername var en af de kampagner, der holdt den 28-årige afroamerikaner viralt i live efter hendes død i en fængselscelle i juli 2015. Som et symbol på, at ikke kun unge sorte mænd, men også sorte kvinder bliver udsat for diskrimination og politibrutalitet.

Sandra Bland blev anholdt for en banal trafikforseelse, og tre dage senere hængte hun sig i sin celle. Politiet har fralagt sig ethvert ansvar for selvmordet, hvilket ikke har afholdt Blands familie fra at anlægge en retssag. Men hvis man virkelig skal finde ud af, hvorfor en ung kvinde med en collegegrad, der afsluttede sin uddannelse i finanskrisens første år, endte sit liv som periodevis hjemløs, arbejdsløs og depressionsramt skyldner pga. utallige trafikbøder, skal man starte længe før hendes død i et texansk fængsel. Det gjorde magasinet The Nation sidste år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • June Pedersen
 • David Zennaro
 • odd bjertnes
 • Anne Schøtt
 • ingemaje lange
 • Lise Lotte Rahbek
 • peter fonnesbech
 • Carsten Mortensen
 • Flemming S. Andersen
 • Ebbe Overbye
 • Niels Nielsen
 • Kurt Nielsen
June Pedersen, David Zennaro, odd bjertnes, Anne Schøtt, ingemaje lange, Lise Lotte Rahbek, peter fonnesbech, Carsten Mortensen, Flemming S. Andersen, Ebbe Overbye, Niels Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det går godt, det går skidt eller hvordan det nu er her i verden. Nytåret 2016/17 gav hos nogle grund til at påpege alle de gode nyheder.
Problemet er blot, at nyheder som dem i artiklen virker mere realistiske for os og vore børns fremtid end jubelhistorierne om færre fattige og masser af mad på kloden gør. Det må være noget med, at vi grundlæggende ikke stoler på, at de magtfulde vil os det godt.

Sascha Olinsson, Anne Schøtt, Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov, curt jensen, Liliane Murray og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Fattigdom hænger ofte sammen med mange børn. Mange børn er ofte en nødvendighed for at modtage sociale ydelser - i gamle dage sombillig arbejdskraft. Mange børn kan være et værn mod fattigdom i ens alderdom, hvis ens land ikke har et fungerende pensionsystem. Mange børn give glæde.

Randi Christiansen

"I Danmark er vi langt fra Det Andet Amerikas dybe fattigdom." Men skiftende regeringers administration har alligevel - og man kan spørge sig hvorfor, dumhed og/eller korruption? - ført udviklingen i den retning. De fattige bliver flere og fattigere, og de rige bliver færre og rigere, mens de skruppelløst jagter de fattige for deres sidste skjorte. De rige stjæler bare mest.

Sascha Olinsson, June Pedersen, Brian Schwangus, Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov, Liliane Murray, Karsten Aaen, Niels Nielsen, Britt Kristensen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar

kan dette seriøst komme bag på nogle???......

Claus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Torben Skov, curt jensen, Liliane Murray, Carsten Svendsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Poul Solrart Sørensen

Michael Friis@
Fattigdom hænger ofte sammen med ingen uddannelse, ingen job eller jobs med latterlig lav løn og som du kan læse i artiklen det; at der er mennesker der tjener på, at gøre det dyrt at være fattig....

kjeld jensen, Allan Stampe Kristiansen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar

I de sidste over 30 år (45 ?) har vi ikke herhjemme haft nogen regering der ikke så et forbillede for Danmark i den økonomiske samfundsordning hvis virkelighed her oprulles. Sært nok har den akkompagnerende regeringssøsatte danskheds-skepsis alment identificeret sig selv som 'venstreorienteret' i medierne. Egentligt et historisk tilfælde da det var Lykketoft-administrationen det faldt på at italesætte den, men den har solgt ganske pænt til de anarkiske segmenter. We are the liberals.

jeg ved godt at det ikke er indlægget der vælter sig i anbefalinger lol ...Vi må ikke glemme adskillige Uffe E'er i den sammenhæng naturligvis, men ... de er ikke 'venstreorienterede' ^^

I dag bruger størstedelen af fattige amerikanske familier, der ikke ejer deres hus eller lejlighed, over halvdelen af deres indkomst på husleje. Og mindst en ud af fire bruger over 70 procent på at få tag over hovedet og strøm i stikkontakterne.

hmm... Og det skulle være mærkbart anderledes i Danmark?
Siden kontanthjælpsloftet må der være et støt voksende antal af borgere som er nødt til at leve under lignende vilkår. Men også her er de usynlige for størstedelen af befolkningen.

kjeld jensen, June Pedersen, David Zennaro, Brian Schwangus og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Randi Christiansen,
Derfor kan jeg ikke være enig med dig. Jeg tror ikke der er så stor forskel længere. Kvantitativ måske men jeg kender selv et par stykker der lever fra hånden i munden. Her i Danmark.

Christoffer Kaspersen

Det er selvfølgelig aldrig rart at læse om hvor stor social ulighed der er i USA, men jeg synes ikke man med rimelighed kan give de private selskaber skylden. Vi bebrejder jo heller ikke flyttetilbud.dk eller 3x34 for at visse danskere jo desværre må fraflytte deres bolig. Jeg har selv været i situationen, og det er altså langt henad vejen et politisk og personligt ansvar.