Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Dengang amerikanerne ikke landede på Månen

En ny dokumentarfilm, ’Operation Avalanche’, fortæller historien om, hvordan CIA iscenesatte månelandingen i 1969
Matt Johnson iscenesætter månelandingen i et filmstudie i dokumentarfilmen ’Operation Avalanche’. Foto: Another World Entertainment

Matt Johnson iscenesætter månelandingen i et filmstudie i dokumentarfilmen ’Operation Avalanche’. Foto: Another World Entertainment

Kultur
24. februar 2017

Det er efterhånden ikke længere nogen hemmelighed, at amerikanerne slet ikke landede på Månen i 1969.

De havde teknologien til at sende astronauter i kredsløb om Jorden, men lande på Månen kunne de ikke, og skulle de indfri det løfte, som præsident Kennedy gav nationen, ja, hele verden i 1962, måtte de snyde.

Det handlede også om om at vise russerne, som selv var på vej til Månen, at amerikanerne var bedst og sådan set havde vundet rumkapløbet, hvorfor de røde lige så godt kunne give op.

Og derfor hyrede man filminstruktøren Stanley Kubrick til at iscenesætte månelandingen i et filmstudie. Kubrick havde jo allerede bevist, at han kunne skabe illusionen om rumrejser i sin seneste film, Rumrejsen år 2001 (1968), takket være en sindrig blanding af fysiske effekter og opfindsom kamerateknik.

Det er i hvert fald, hvad man hidtil har troet, men sandheden er faktisk en ganske anden. Nej, amerikanerne landede ikke på Månen, men det var ikke Kubrick, der fik det til at se ud, som om de gjorde. Det var i stedet en entreprenant ung CIA-agent, Matt Johnson, der sammen med et filmhold, sin gode ven og agentkollega, Owen Williams, og deres foresatte, Josh Boles, fik ideen og biksede det hele sammen.

Jo, den er god nok, og det er lidt af en sensation. Den opsigtsvækkende historie bliver fortalt i den fascinerende dokumentarfilm, Operation Avalanche, som Matt Johnson selv har sammensat af optagelser fra dengang i 1967-69, hvor han sammen med sit hold gik undercover i NASA, og som nu har dansk biografpremiere.

Ud i rummet

Oprindeligt blev Matt Johnson og Owen Williams sendt til NASA af CIA under foregivende af at ville lave en dokumentarfilm om Apollo 11-missionen, altså den, der skulle bringe amerikanerne til Månen. I virkeligheden havde de til opgave at finde den spion, som CIA mente befandt sig hos NASA, og som videregav oplysninger til russerne om rumprogrammets fremskridt.

Undervejs fandt Johnson og Williams dog ud af, at NASA simpelthen ikke kunne lande på Månen inden udgangen af 1960’erne.

Det medførte to problemer: 1. Kennedy havde som sagt lovet, at amerikanerne ville nå Månen senest i 1969, og det løfte ville man af hensyn til nationens moral ikke bryde. 2. Der var en reel risiko for, at russerne ville komme først, hvis ikke man fik dem på andre tanker.

Og så fik Johnson den umiddelbart vanvittige idé at fake månelandingen. Astronauterne skulle stadig sendes ud i rummet, men selve landingen på Månen skulle man optage i et studie forinden. Med nogen besvær – og en del bedrag – lykkedes det ham at få overbevist sine foresatte om, at det var en god idé, og efter et spiontogt til optagelserne af Rumrejsen år 2001 i England, vidste Johnson også, hvordan det skulle gøres.

Alt dette og meget mere fortælles i Operation Avalanche, der består af optagelser, som Johnson og Williams’ filmhold lavede, mens de var undercover i NASA, og mens de arbejdede på månelandingsfilmen.

Johnson fremstår til tider som lidt af en charlatan og chancerytter, mens Williams er den mere afbalancerede, der sendes ud på overdrevet af alle kollegaens ’gale streger’. Og man forstår godt Williams.

Én ting er, at Johnson til at begynde med lyver, noget ganske andet er, at der foregår mystiske ting omkring dem, som er en del af en endnu større og ganske livsfarlig konspiration. Det er elementært spændende at følge med i de to modige agenters arbejde og meget fascinerede at få et indblik i, hvordan de rent teknisk iscenesætter månelandingen.

Operation Avalanche er en film, man bør se, ikke mindst i en tid, hvor regeringssanktioneret fake news fylder så meget. Vi har brug for at få hevet sløret fra øjnene, inden det er for sent.

For en god ordens skyld: ’Operation Avalanche’ en såkaldt mockumentary, dvs. en fiktionsfilm, der lader, som om den er en dokumentarfilm.

’Operation Avalanche’. Instruktion: Matt Johnson. Manuskript: Josh Boles og Matt Johnson. Amerikansk (Gloria, Vester Vov Vov og Valby Kino i København og en række biografer i resten af landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skrevet med småt i gråt, "For en god ordens skyld: ’Operation Avalanche’ en såkaldt mockumentary, dvs. en fiktionsfilm, der lader, som om den er en dokumentarfilm." Det var disse linier,der gjorde forskellen,mellem ambulant indlæggelse,og en lyst til, at vide mere om filmen,

Jeg tænkte "ikke flere MOONHOAX BELIEVERS!" imens jeg dunkede mig selv, i hovedet med en Rørforstærker,