Læsetid: 4 min.

Dragende, alvorsfulde Broström Knausgård

Linda Boström Knausgårds kortroman er et alvorligt, smukt og dystert indblik i et stærkt og tavst barns forestillingsverden
I ’Velkommen til Amerika’ er fortælleren 11 år. Hun bor i en stor lejlighed i byen sammen med sin mor, som er skuespiller, og sin storebror. Faren, som var psykisk syg, er for nyligt død – fortælleren bad til Gud om, at han måtte dø, altså føler hun sig skyldig.

I ’Velkommen til Amerika’ er fortælleren 11 år. Hun bor i en stor lejlighed i byen sammen med sin mor, som er skuespiller, og sin storebror. Faren, som var psykisk syg, er for nyligt død – fortælleren bad til Gud om, at han måtte dø, altså føler hun sig skyldig.

Sofie Amalie Klougart

11. februar 2017

På forsiden af svenske Linda Boström Knausgårds anden roman, og tredje bog på dansk, er et sorthvidt fotografi af Francesca Woodman, den amerikanske fotograf, som tog sit eget liv som 22-årig.

Fotografiet hedder Self-portrait at Thirteen: Woodman, i grænselandet mellem barn og voksen, har ansigtet skjult bag sit lange hår, og to kiler af støvet lys synes at strømme fra hendes fremstrakte hånd (i virkeligheden er det et udløserkabel som er forbundet med kameraet; en selfiestang anno 1972).

Velkommen til Amerika handler om forholdet imellem lys og mørke. Ved romanens begyndelse er fortælleren 11 år; det er hendes tankestrøm, vi læser. Hun bor i en stor lejlighed i byen sammen med sin mor, som er skuespiller, og sin storebror.

Faren, som var psykisk syg, er for nyligt død – fortælleren bad til Gud om, at han måtte dø, altså føler hun sig skyldig. Som et mantra igennem den korte roman forsøger moren at holde mørket på afstand af lejligheden og dens tre ensomme beboere med ordene: »Vi er en lys familie.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu