Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hvordan går det så i skolen?

Drengene er dovne, pigerne er stressede og fremtiden er usikker i TV 2’s dokumentarserie fra Brønderslev Gymnasium
Ikke så godt, hvis man spørger pigerne i den nye dokumentar ’Drengene mod pigerne’ om skoleliv på Brønderslev Gymnasium: Her stræber pigerne efter at score høje karakterer på alle parametre, men er alligevel bange for fremtiden. Drengene har givet op. Billede fra dokumentaren

Ikke så godt, hvis man spørger pigerne i den nye dokumentar ’Drengene mod pigerne’ om skoleliv på Brønderslev Gymnasium: Her stræber pigerne efter at score høje karakterer på alle parametre, men er alligevel bange for fremtiden. Drengene har givet op. Billede fra dokumentaren

TV 2

Kultur
6. februar 2017

Præstationskulturen er overalt, siger vicerektoren på Brønderslev Gymnasium. Karaktererne er vigtigere end nogensinde, siger voice-overen i TV 2’s dokumentarserie i fire afsnit om gymnasieliv, Drengene mod pigerne. Det hele handler om karakterer, i hvert fald i det første afsnit, jeg indtil videre har set.

Her bliver man overbevist om, at der er grund til at kaste et kritisk blik på karakterræset, som har i hvert fald to kedelige konsekvenser: De kvikke piger, der medvirker i programmet, gruer for den fremtid, der burde ligge for deres fødder.

Og de kvikke drenge, der bliver skildret, går kontra og retfærdiggør deres faglige dovenskab med velformulerede tanker om at regulere presset efter sine ambitioner og vælge, hvad der er vigtigt i livet.

Der er lagt op til både personlige og samfundsmæssige problemer – for det er jo hverken sikkert, at den ambitiøse Rikke kan komme ind på medicin, eller at den bogligt umotiverede Hans kan komme til at leve af at spille musik. Alt det talent, der bliver spildt, og alle de nerver, der bliver flossede i så ung en alder.

Giver det mening?

Al den velmenende og snusfornuftige bekymring, som programmet lægger for dagen, inviterer dog også til trods og skepsis. Bare lidt. For er de medvirkende gymnasieelever – der har det til fælles, at de virker sådan almindeligt godt begavede – overhovedet blevet spurgt om andet, end om hvordan det går i skolen?

Man får indtryk af, at tv-holdet har opført sig som fjerne slægtninge, der konfronteret med en teenager (det kan være en forvirrende nok situation, hvis man ikke er vant til det) kun kan finde ud af at spørge til dennes fremtid og planer for voksenlivet – »Hvordan går det så med tilløbet, lille ven?«

Ikke at der ikke er en præstationskultur at komme efter.

»Det er svært at vide i det her samfund, at man har værdi i sig selv,« siger Rikke. Nanna, som gerne vil være dyrlæge og til det formål har brug for utrolig mange 12- og 10-taller, har to morgenrengøringsjob, går til fodboldtræning to gange om ugen, i løbeklub en gang om ugen, spiller fodboldkamp i weekenden og er næstformand i festudvalget. Men hvis ikke programmet var så bekymret i sin grundtone, ville jeg egentlig tro, hun havde et ret dejligt liv.

»De ting uden for skolen, som jeg ikke får karakter for, dem vil jeg også gerne gøre godt. Giver det mening?« spørger Nanna og ligner en, der godt selv kan svare på sit spørgsmål.

Lidt at studse over

Drengene mod pigerne består af interviews med de reflekterede unge mennesker (der i øvrigt taler en nedtonet variant af en af Danmarks mest charmerende dialekter), scener, hvor de udfolder sig i deres naturlige habitat – kantinen, klasseværelset, øvelokalet, parcelhuskøkkenet – og så filmede møder i lærergruppen og mellem elever og lærere. Der er adfærd og udsagn at studse over.

Emma, der som den eneste medvirkende pige ikke er tynget af høje karakterkrav til fremtiden, inviterer sine veninder på besøg. Inspireret af realityprogrammer som 4-stjerners middag og Til middag hos giver gæsterne deres vært karakter for præstationen på en skala fra 1 til 10.

Den samlede score på 5,5 point synes jeg godt nok er fedtet for en treretters middag, som Emma tydeligvis er stolt af. Også selvom isen ikke er hjemmelavet. Jeg håber, at næste program i rækken handler om stolthed.

Mikkel med de dårlige karakterer, der gør, at han risikerer at dumpe sin studentereksamen, virker enten afklaret eller apatisk. Det er svært at afgøre, og måske er der tale om en kombination. Han er meget bevidst om, at han er bedst til fag, hvor man kommer langt med charme: »Sådan noget med tal og fakta, det er ikke lige mig.«

Selvom denne anmelder sikkert kunne have udtalt noget lignende i gymnasietiden, gør den aktuelle verdenssituation, at jeg synes, Mikkel skulle tvinges til at skrive, at han aldrig vil negligere viden og empiri, mindst 100 gange på en tavle.

Drengene mod pigerne er ellers nænsom nok. Det er et både respektfuldt og bekymret portræt af den danske gymnasieungdom. Jeg savner bare, at kameraet bliver rettet mod noget andet end præstationsræset – selv om der sikkert findes tal og fakta, der bekræfter, at det er et problem.

Første afsnit af ’Drengene mod pigerne’ kan ses på TV 2 Play og sendes på TV 2 tirsdag kl. 21.05.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her