Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kedelig kandestøber

Folketeatrets opsætning af ’Den politiske kandestøber’ bliver aldrig rigtig sjov. Til trods for at Henrik Koefoed er oplagt som håndværkeren, der selv tror, at han er en genial politiker
Der er overdrevne sløjfer på skoene og farvede parykker i vildskab på Folketeatret. Men opsætningen af Den politiske Kandestøber er underlig tam.

Der er overdrevne sløjfer på skoene og farvede parykker i vildskab på Folketeatret. Men opsætningen af Den politiske Kandestøber er underlig tam.

Gudmund Thai

Kultur
10. februar 2017

Den politiske kandestøber er et af Holbergs mest fjollede stykker. Samtidig er det netop det stykke, der er mest oplagt at nydramatisere, fordi det rummer muligheden for at indskrive nutidens politiske forviklinger og pinligheder i de gamle replikker.

Den chance har dramatikeren Thor Bjørn Krebs da også grebet. Han har i hvert fald formuleret replikker som direkte citater fra Lars Løkkes værste mer-mindre-mer-fortalelser – og fra Bertel Haarders risengrødsangreb og Donald Trumps uskønne valgretorik. Det er gysende godt.

Men iscenesættelsen af Søren Iversen på Folketeatret bliver aldrig rigtig morsom. Ikke sådan lårklaskende lattervækkende og aktuel, sådan som det lykkedes for Krebs & Iversen ved opsætningen af Holbergs Den Stundesløse i 2014.

Forestillingen har ellers også denne gang Henrik Koefoed i hovedrollen – her i rollen som en uduelig kandestøberklejnsmed, der har høje tanker om sin egen politiske indsigt – og som næsten ender med at blive borgmester, inden alting opklares, og livet næsten bliver som før.

Strømlinet CEO

Men hvad sker der? Henrik Koefoed spiller kandestøber Herman von Bremen som en fuldstændig tilpasset og normaliseret mand. Alle latterligheder er pillet af ham. Han vandrer omkring som en strømlinet CEO, men som den sindigste af alle på scenen.

Selv når han spiller magtklicheerne helt ud, er han nærmest så fornuftig og kedelig, at man hverken kan holde af ham eller lade være. Det er mærkeligt. Henrik Koefoed er en af landets store komiske skuespillere. Mon han bare skal have tid til at spille sig fri?

Det bliver i hvert fald nemmere at synes om Mette Horns grove kone med lussinger for enden af opvaskehænderne – og om Søren Hauch-Faussbøls drilske parykmager. Lisbeth Gajhede scorer også god latter på sin dominerende ’malermesterinde’ med selvfed højtidelighed i hver eneste vokal.

Og Mathias Sprogøe Flettings forelskede Antonius har en skøn humor, der når direkte ud over scenekanten – og han taler ikke mindst til de unge, så de kan forstå Holbergs historie om at være vildt forelsket i en pige, men ikke turde hilse på hendes far.

Torskerognens triumf

Men det er Kristian Holm Joensens tjener Heinrich, der får forestillingen til at hænge sammen. Han underholder med alle sine bedste revytricks, så han faktisk får øjenkontakt til publikum – direkte hen over en torskerognsmad. Det er ham, der har de sjoveste replikker om nationalisme og nærhedsprincipper og om lokal knækpølseproduktion. Det er ham, der blinker, så vi forstår karikaturen.

At handlingen så er hensat til et kedsommeligt univers af scenografen Stine Martinsen, virker underligt. Det kan godt være, at der er 1700-tal over skødejakkerne og parykkerne. Men megen munterhed er der altså ikke over dekorationens symmetri.

Okay, megen komik er der heller ikke her i vores Løkke-land midt mellem Trump og Putin. Det havde bare været skønt, hvis opsætningen af Holbergs gamle politikerkomedie netop havde kunnet få os til at grine et par timer ad den globalpolitiske elendighed – og vores egen hykleriske birolle i det store spil.

’Den politiske Kandestøber’. Tekst: Ludvig Holberg (1722). Bearbejdelse: Thor Bjørn Krebs. Scenografi: Stine Martinsen. Lys: Henrik Pihl. Lyd: Jakob Ramskov-Pørtner. Dramaturgi: Ninette Mulvad. Folketeatret. Til 11. marts samt turné til 17. maj 2017.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

steen ingvard nielsen

Det er da godt det ikke er en politiker, som tror han eller hun er håndværker, det ville nok få nogle håndværkere til at då af grine, når man kalkulerer med den store kugleramme og forudsiger, at der falder 2000 mennesker ud af dagpengesystemet og der i stedet falder 34.000 ud! At man så tilmed siger, at den siddende regering ikke kan rende med æren for, at der nu (kun!!!!) falder 220 levende mennesker ud, af dagpengesystemet om måneden, uden at man taler om det alarmerende i, at det unægteligt stadigt er et uhyggeligt højt tal.

steen ingvard nielsen

Ups! det er 220 personer om ugen!!!

Jeg må have tænkt:" det lyder for vildt"
Men det kommer fra avisen her, det tal!
Jeg har vist også brug for en ny kugleramme!

Bjarne Bisgaard Jensen

Det har hverken regering eller opposition tænkt at gøre noget som helst ved, må vel stå soleklart. S vil ikke tage stilling til noget der vedrører dagpenge eller kontanthjælpsloft, før de har fået regeringsmagten og gennemført et kasseeftersyn, som det så smukt hedder, så man kan se hvad der er råd til.
Kujoneri af værste skuffe og endnu et eksempel på at focus på økonomi, og kun økonomi, er det eneste der tæller, så må deres fordums vælgere skøtte sig selv