Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En kedelig og utroligt irriterende mand – og bog

Nyt tværskandinavisk forlagsprojekt med danske Gladiator og norske Pelikanen er kærkomment, men åbner med en fuser
Kultur
4. februar 2017

Danske Gladiator har indgået et samarbejde med norske Pelikanen, som går ud på, at de to forlag udgiver hinandens bøger på originalsproget.

Således udkom Josefine Klougarts seneste roman New Forest for nylig på dansk i Norge, og nu får vi så den første norske udgivelse herhjemme, i form af Bjørn Arild Erslands Store hendelser i liten skala.

Vi møder hovedpersonen Arne Sjølingstad på dagen, hvor han modvilligt pensioneres fra sit job på kommunebiblioteket.

Størstedelen af bogen er fortalt i tilbageblik, mens han sidder på sit tomme kontor og venter på at blive hentet af sin kone Ingrid, og undervejs når vi både forbi Arnes arbejde med at lave statistik over kommunens biblioteker, hans forhold til datteren Anne, historien om dengang han så en elg blive født samt beretningen om en akavet bogturné med forfatteren Line Erle.

Romanen handler om den store uoverensstemmelse mellem Arnes forestilling om sit liv og det liv, han rent faktisk lever.

Han ser ikke faresignalerne, da Ingrid begynder at planlægge et nyt liv sammen med datteren i København, og at hans chef har opfordret ham til at gå på pension, opfatter han som en teknikalitet, der giver ham mere tid til at gennemføre sit næste store biblioteksprojekt, som handler om forholdet mellem natur og teknik, men også om »integrering, multimedia, språkopplæring, natur, det nye Norge, urbanisering«.

Tragikedeligt

Begge forlag omtaler bogen som komisk, men selvom mine forventninger sænkede sig, i takt med at jeg nærmede mig slutningen, trak jeg ikke på smilebåndet en eneste gang. Der er et vist tragikomisk potentiale i, at Arne på alle måder er blevet tilovers i sit eget liv, men det bliver sjældent mere end tragikedeligt.

For allerede ved begyndelsen står det klart, at Arne misforstår sin plads i verden, og resten af bogen er sådan set bare en række hændelser, der bekræfter dette. Nogle af dem er mere absurde og pinlige end andre, men det føles stadig som at få gentaget punchlinen til en joke, der ikke var sjov til at begynde med.

For eksempel er det vist en gennemgående morsomhed, at Arnes helt store passion er kommunikation – et ord, han bruger om alt fra sex til føromtalte biblioteksprojekt – samtidig med at han er ude af stand til at lytte til sine medmennesker.

Da Ingrid lufter sin drøm om at rejse på storbyferie, tænker han, at den slags ferier »stort sett dreier seg om å følge flokken og vri hodet i den retningen guiden peker«. Nej, så skal hun da hellere med på et af de norske provinshoteller, han kender i forvejen, for »På en slik tur ville hun fått et godt innblikk i deler av mitt yrkesaktive liv«. Altså en tilfredsstillelse af hans behov på bekostning af hendes.

Øger ikke min forståelse

Over for stakkels Line Erle er han både ubehagelig og grænseoverskridende, når han udnævner hende til sin bedste ven, blot få timer efter de har mødt hinanden, ligesom han opfatter en erotisk scene fra en af hendes bøger som en anledning til at indføre hende i intime detaljer fra hans eget liv.

Den slags vidner ikke kun om en meget kedelig, men også utroligt irriterende, mand. Desværre skildres Arne ikke på en måde, der øger min forståelse af ham. Jeg konstaterer en bestemt opførsel og undrer mig over den, men romanen giver mig ikke mulighed for at komme videre end det.

Så selvom der er noget tragisk ved, at Arne aldrig forstår, hvor ensom han faktisk er, så ender jeg med at have det som romanens øvrige karakterer: Jeg har ikke lyst til at være i hans selskab.

Som begejstret læser af norsk litteratur bifalder jeg samarbejdet mellem Pelikanen, der generelt leverer udgivelser af høj kvalitet, og Gladiator, som trods et svingende kvalitetsniveau har udvist tiltrængt vilje til at ruske op i forlagsbranchen.

Ønsket om at styrke de skandinaviske bånd og kæmpe for en fælles litterær offentlighed er forfriskende og værd at tilslutte sig. Desværre er Erslands roman ikke en vellykket begyndelse på projektet, men forhåbentlig bliver det bedre fremover.

’Store hendelser i liten skala’. Bjørn Arild Ersland. Gladiator. 196 sider. 289 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her