Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

LEGO-film er årets film om retsprincipper og ensomhed

Med ’LEGO® Batman Filmen’ får alle hidtidige Batmanfilm den søde og hylemorsomme parodi, de fortjener
Med ’LEGO® Batman Filmen’ får alle hidtidige Batmanfilm den søde og hylemorsomme parodi, de fortjener

Warner Bros/AP

Kultur
10. februar 2017

Helt fra start er der smurt et stort, fedt metakommenterende lag ud over LEGO® Batman Filmen. En selvtilfreds speakerstemme beskriver de pompøse filmselskabslogoer, der indleder filmen, og understreger, at den højdramatiske filmmusik gør både forældre og filmproducenter bange.

Al den mytologiske højtidelighed, som de hidtidige film om Batman efterhånden har bygget op om manden og myten, skal punkteres og parodieres. Og det bliver den.

LEGO® Batman Filmen parodierer Batmanfilmen med en iøjnefaldende kærlighed til sit forlæg. Historien om den forældreløse rigmand, der ved hjælp af avanceret teknologi og kampsportskompetencer hjælper politiet i Gotham City med at bekæmpe excentriske forbrydere, der hele tiden vil overtage herredømmet over byen.

Gotham City er truet igen, og denne gang er byen lavet af legoklodser og befolket af legoudgaver af Batmanfilmenes faste persongalleri. Det er slet ikke tosset. Batman forhindrer lige en total udslettelse af millionbyen, inden han som sit civile jeg, Bruce Wayne, tager til velkomstreception for den nye politidirektør Barbara Gordon.

To ting rokker hans verden: 1. Hun er bedårende. 2. Hun vil fratage Batman retten til selvtægt og uautoriseret magtudøvelse og forpligte ham til at samarbejde med politiet. Ret beset har der ikke været særlig fredeligt i Gotham City i den tid, Batman har huseret (der har hun faktisk en pointe), og Barbara vil fremover bekæmpe kriminalitet med moderne redskaber som statistik og medfølelse.

Ikke noget os

Dårlig dag for Batman, der tager hjem til sin luksuriøst indrettede, højteknologiske og enorme ungkarlehybel, hvor han rammes af afgrundsdyb ensomhed og eksistentiel kedsomhed. Jeg har sjældent set kedsomhed så sjovt og præcist fremstillet.

LEGO® Batman Filmen er vanvittigt sjov. Det er en af den slags komedier, hvor alt lykkes og intet falder til jorden, og så handler den om retsprincipper og følelser. Dem har Batman ingen af, påstår han med sin dybe, komiske superhelterøst, da den trofaste butler Alfred i en smågenial scene konfronterer ham, mens han står og stirrer på et billede af sine afdøde forældre.

Ikke en eneste følelse. Han har faktisk aldrig set en. Sårbarhed, ensomhed og længsel efter samhørighed kender Batman absolut ingenting til, og så vil Batman ikke snakke mere om det.

Men så let slipper han ikke. Jokeren er på færde, og han er fuld af følelser og trang til at være noget for nogen: Han vil være Batmans ærkefjende. Batman skal indrømme, at det er noget særligt at kæmpe mod Jokeren, at deres fjendskab er unikt, og at han hader ham for evigt. Men niks.

»Der er ikke noget os,« siger Batman afvisende.

Han kæmper bare med alle mulige, han er da ligeglad. Og så må Jokeren sætte himmel og jord i bevægelse og alliere sig med skurke fra hele den vestlige populærkultur for at vinde sin ærkefjendes had.

Meget mod sin vilje må Batman tage kampen mod Jokerens hær af spektakulære superskurke i fællesskab med politidirektør Barbara Gordon, butleren Alfred og en lille forældreløs knægt, han i et distræt øjeblik kom til at adoptere.

Det kommer der meget god gæk ud af, både pjattede og barnlige ordspil, skarpe iagttagelser af de logiske brister i superheltegenrens klicheer og geniale ansigtstab, når Batmans forfængelighed gang på gang bliver såret.

Hans kamp mod Jokeren er ingenting i forhold til hans kamp mod den uforfærdede følsomhed og erkendte sårbarhed, som den forældreløse dreng – der får en rød-grøn-gul dragt og navnet Robin – står for.

At alle karaktererne er animerede LEGO-figurer, forhindrer ikke filmen i at være medrivende. Faktisk virker det til filmens fordel, at karakterernes ansigtsudtryk er simpelt trukket op. En hurtig nedadvendt mundvig bliver helt rørende at se på. Det er så sødt og så kært at se en plasticsuperhelt lære, at alle har brug for andre, og at ingen står over loven.

LEGO® Batman Filmen. Instruktion: Chris McKay. Manuskript: Chris McKenna, Seth Grahame-Smith m.fl. Amerikansk. Biografer over hele landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her