Læsetid: 3 min.

Ud at redde verden

’Vaiana’ byder på Disney-historiens tapreste (kvindelige) hovedperson, en morsom halvgud, funky monstre, visuelt blærede sekvenser og en opbyggelig historie om personligt mod og respekt for naturen. Den kan vi godt være tilfredse med
3. februar 2017

Noget tyder på, at Disney har lært af sin store succes Frost (2013), som blandt andet udmærkede sig ved en handlekraftig kvindelig hovedperson og et svimlende flot univers, frit opdigtet med inspiration fra nordisk folklore og eventyrkunst.

Disneys nye animationsfilm Vaiana er inspireret af eventyr og mytologi fra Stillehavsøerne og handler om den eventyrlystne høvdingedatter Vaiana (Auli’i Cravalho), hvis kald det er at genoprette den kosmiske orden, som i tidernes morgen blev forstyrret af den kålhøgne halvgud Maui (Dwayne Johnson). Intet mindre.

Vaiana vokser op i et harmonisk øsamfund, som hun en dag skal lede. Som barn hører hun sin vise bedstemor Tala fortælle historien om gudinden Te Fiti, der antog form som en ø, hvorfra alt liv udsprang, og som fik stjålet sit hjerte af Maui.

Tyveriet vækkede lavauhyret Te Kas vrede, og i kampen mellem Maui og Te Ka forsvandt både Te Fitis hjerte og den magiske fiskekrog, der gør Maui i stand til at forvandle sig til alverdens dyr. Te Ka har siden spredt sit mørke ud over verden og fået planter til at visne og fisk til at dø.

En dag vil en helt rejse ud, finde Maui og sammen med ham aflevere Te Fitis hjerte tilbage, forklarer bedstemoren, inden Vaianas far høvdingen afbryder for at indskærpe, at ingen fra øen må krydse revet og sejle ud på det åbne hav. Der er naturligvis ingenting i verden, Vaiana længes mere efter, end at gøre netop det.

Mørket begynder at sænke sig over fødeøen, da Vaiana som sekstenårig er begyndt at assistere sin far i høvdingeembedet. Palmetræerne er syge, og fiskerne fanger ingen fisk. Der er blevet sunget mere end én sang om splittelsen mellem udlængsel og hjemligt ansvar, men pludselig står det klart, at det er to sider af samme sag, for havet har valgt Vaiana til at give Te Fiti hendes hjerte tilbage.

En glitterfest af et sammenstød

Nogen nem rejse bliver det selvfølgelig ikke. Vaiana skal lære at sejle, hun skal overtale den opblæste Maui til at gide gøre noget ved verdenssituationen, og de to skal overvinde små og store monstre for at nå frem til Te Fiti.

Samtlige strabadser er vildt livligt og flot animeret. Karaktererne er godt nok for nuttede, buttede og dukkelignende til min smag, men de bevæger sig som alle andre væsner i filmen smidigt og livagtigt.

Havet, de sejler på, er både smukt og faretruende, og handlingen giver anledning til en række visuelt imponerende og opløftende sekvenser. Min foreløbige favorit er den glitterfest af et sammenstød med det pyntesyge krabbemonster Tamatoa (som Jemaine Clement fra Flight of the Concords lægger stemme til).

Vaiana er skrevet og instrueret af Ron Clements og John Musker, der også stod bag Den lille havfrue (1989) og Aladdin (1992), og filmen kan godt tåle sammenligning med Disneys tidligere mesterværker.

Det samme kan musikken, som er skrevet af den samoanske sanger Opetaia Foa’i, Lin-Manuel Miranda (manden bag den succesrige musical Hamilton) og Mark Mancina (som også havde en finger med i spillet på Løvernes Konge-soundtracket).

Mødet mellem filmens centrale makkerpar er godt og sjovt skrevet. Mauis selvglæde er så dorsk, at den tipper over og bliver helt bedårende. Den løbende dialog han har med det alter ego, der er tatoveret på hans krop, er virkelig et gyldent påfund.

Vaiana er enhver feminists ønskedrøm om en Disney-heltinde, der har alt for travlt med at tilegne sig nye kompetencer og redde verden til at finde sig en prins. Afvigelsen fra Disneys traditionelle kvindebillede bliver skåret demonstrativt ud i pap, da Vaiana protesterer over at blive kaldt prinsesse – hun er høvdingedatter.

Til det har Maui bare at sige, at hvis man går i kjole og er venner med et dyr, så er man altså i hans (disneyficerede) øjne prinsesse.

’Vaiana’ (originaltitel: ’Moana’). Manuskript og instruktion: Ron Clements og John Musker m.fl. Amerikansk. Biografer over hele landet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu