Læsetid: 3 min.

Atmosfærerig debutroman

Her er han så igen, den forførende kinesiske mand, nu i Singapore. Debutanten Sanne Gottlieb viser i ’Sleep stalker’, at hun kan få en spændingshistorie til at fungere
Det er en mærkelig historie og noget af et ’brød’, Sanne Gottlieb har slået op med sin romandebut, ’Sleep Stalker’.

Det er en mærkelig historie og noget af et ’brød’, Sanne Gottlieb har slået op med sin romandebut, ’Sleep Stalker’.

11. marts 2017

I Sofia Coppolas ny-klassiske film Lost in translation har vi at gøre med en amerikansk kvinde, der er medfølgende hustru til en mand, som af arbejdsmæssige grunde opholder sig i Tokyo.

Imens sidder hun på et hotel og dødkeder sig, men møder heldigvis en interessant skuespiller og landsmand, som hun kan fordrive tiden med.

Cirka det samme sker i Sanne Gottliebs debutroman Sleep Stalker, hvis man skifter Tokyo ud med Singapore, den amerikanske kvinde med en europæisk og skuespilleren med en læge.

Men med den forskel, at hvor filmen er strikt realistisk, bevæger romanen sig snart ud over rammen og ind i et fantasibåret område. Det giver god mening, at den indledes med et citat fra Lewis Carrolls Alice i eventyrland: »I wonder if I’ve been changed in the night«.

Når manden sover grundigt i sin seng, står Corinne, hovedpersonen, op og ikke bare op, men ud af sin krop og begiver sig på søvngænger-vis ud i byen. Kroppen er nu alligevel med, men den kan ikke ses, for det er som i gamle eventyr, hvor man tog en hvid pind i munden og derved blev usynlig. Hun kan gå gennem vægge og ind i andre personer.

Hittebarn

På sine nattevandringer tiltrækkes hun af et elskende par på et hotelværelse og forelsker sig i den mandlige part, en smuk, kinesisk læge, og bliver tilsvarende jaloux på kvinden, der for øvrigt er sin egen ægtemand utro.

Corinne vender igen og igen tilbage til beluring af parret og følger forholdets udvikling. Enkelte gange er hun i stand til rent fysisk at gribe ind i den trods sin usynlighed, ligesom hun også møder lægen om dagen, når hun er sig selv.

Til hendes magiske natteevner hører desuden, at hun kan se ind i den kinesiske læges barndom, som ikke er helt almindelig. Han er et hittebarn, der er havnet i en rig familie, og den historie får læserne med i købet.

Hele den samlede historie fortæller hun til en udenforstående person, der kort og godt betegnes som sandhedsvidnet, skønt han vel strengt taget kun kan bevidne hendes mundtlige fortælling. Den holder ikke i byretten, men nok måske i den litterære byret, der jo har videre lovrammer.

Kender sin by

Se, det er jo en mærkelig historie og noget af et ’brød’, roman-debutanten har slået op. Helt original er stilen ikke, for man mærker undertoner fra litterære fortilfælde som de japanske forfattere Haruki Murakami, Kobo Abe og for den sags skyld nobelpristageren Kawabata, tilsat lidt fransk dybsindighed a la Marguerite Duras, der fik fremmanet en noget mere lidenskabelig erotik, som gik dybt under huden, da hun beskrev en kinesisk elsker i et af sine værker, en urimelig sammenligning, når det gælder en dansk debutant.

Okay, man kan jo også bare se det som en litterær hilsen til forgængerne og en genre, for i Sanne Gottliebs roman er der både hoved og hale, det hænger godt sammen, og der er en rød tråd, en spændingshistorie, som på et tidspunkt fænger for alvor, da historien bliver kriminalistisk. Skulle den filmatiseres, kunne man passende kalde den Lost in transformation.

Oveni hatten får man en atmosfærerig skildring af den besynderlige og pengestærke by og østat, som Singapore er, og som Sanne Gottlieb er en kender af. En moderne og noget upersonlig skyskraber-by i skæringspunktet mellem vestlig kapitalisme og østlig mystik med indslag af gangstervælde. Byen er ikke mindst kendt for en drink, der hedder Singapore sling, opfundet på det fine, gamle Raffles Hotel, der optræder som lokalitet i Sleep Stalker.

’Sleep stalker’. Sanne Gottlieb. Lindhardt og Ringhof. 200 sider. 250 kroner.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu