Læsetid: 5 min.

En elbil kører galt og giver os en historie om store drømme, flove fald og en tid, hvor negervittigheder var normale

Casper Christensen og Frank Hvams nye film er en overbevisende opdatering af en stolt dansk folkekomedietradition
Hvam og Christensen mestrer det ironiserende og det udstillende, og det klæder dem at vise, at de også kan spille solidarisk med deres karakterer. Man mærker helt gennemgående en ret stor kærlighed til karaktererne, deres projekt og heroiske nederlag i ’Dan Dream’.

Hvam og Christensen mestrer det ironiserende og det udstillende, og det klæder dem at vise, at de også kan spille solidarisk med deres karakterer. Man mærker helt gennemgående en ret stor kærlighed til karaktererne, deres projekt og heroiske nederlag i ’Dan Dream’.

Per Arnesen

30. marts 2017

I 1983 kører prototypen af en elbil galt foran presse og indkøbere fra hele verden til en storstilet demonstration i Forum i København.

Ikke sådan katastrofalt galt, der er hverken eksplosioner, flammer, røgskyer eller tilskadekomne. Bilen kører bare ti meter i lav fart henad Forums cykelbane og triller så stille og roligt ned og rammer afskærmningen.

Sådan falder drømmen om at lave verdens første elbil til jorden: Ikke med et sensationelt brag, men med et flovt klonk. Det er denne scene fra virkelighedens verden, som er omdrejningspunkt for hele Frank Hvam og Casper Christensens nye film Dan Dream.

Man ved stadig ikke, hvorfor Hope Whisperer-elbilen kørte galt den dag, men resultatet blev, at alle ordrer blev annulleret og et potentielt stort dansk erhvervseventyr gik i vasken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • Ole Frank
ulrik mortensen og Ole Frank anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det forlød dengang, at el-chaufføren var faldet i søvn. Jeg er spændt på hvad filmen viser.

Karsten Aaen og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvad jeg ikke vidste var at bilen faktisk fungerede (ser unægtelig ikke sådan ud på videoen) og var selvkørende til showet fra hele vejen over Storebælt, hvor den havde været udsat for et ikke nærmere specificeret uheld, hvorefter den så "vingeskudt" og latterlig ud ved præsentationen - og måske virkede bremserne derfor heller ikke eller chaufføren var for træt efter dagens strabadser og ratlåsen sad fast og der var meget i vejen. I hvert fald burde afsløringen have været udsat, selv om 1200 gæster ventede i Forum. Beslutningen om at fremvise den defekte bil for verdenspressen var i virkeligheden det mest tåbelige ved projektet. MED MINDRE ophavsmændene havde fået kolde fødder undervejs og desperat ledte efter en nødudgang? Resten er historie - og nu også komik på film.

Søren Kristensen

I øvrigt er titlen på filmen genial. Firserne var årtiet hvor alting skulle hedde noget med DAN. DAN HOTELS. STEELY DAN. DAN CAKE, DAN TURELL, DANTAXI og sågar min lillebror havde et firma der hed DANSCOT. Hvis ikke DANMARK havde eksisteret i firserne, havde man opfundet det.

Ole Frank, Allan Stampe Kristiansen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg så på TV elbilen rulle ganske langsomt på langs ad den skrå bane ud mod nederste kant og stoppe ved afspærringen. Jeg husker ikke at ha` set en fører. Den film må findes et sted.

Karsten Aaen og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Kan huske at Det Bedste have en hel side med "neger" vittigheder. Kan en del af dem endnu, og nu hvor de er blevet totalt politisk ukorrekte, så er de så meget desto sjovere at fortælle. Men mærkeligt var det!

Bruger 266956 og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Men i det hele taget, så er vittigheder noget, der er gået lidt i glemmebogen, man hører ikke så mange mere. Kendte dog en der var jøde, og han havde et hav af jøde vitser oppe i ærmet, som gerne fortalte både 1, 2 og 3 gange. Men gad vide om det er den politiske korrekthed, der ligesom har elimineret kunsten af fortælle en god joke.

Mads Kjærgård

Nej, men nu fandtes der andre vittigheder en de racistiske. Synes ikke jeg hører nogle mere! Og jo, det var lidt sjovt og selvironisk. Og folk vidste jo godt, at det var en joke, der ikke havde noget med virkeligheden at gøre. Måske det, der kendetegnede 70'erne, folk kunne godt skelne og bruge deres sunde fornuft! I den politiske korrektheds verden går man ud fra, at folk er idioter!

Mads Kjærgård

Og så var danskerne også til grin nogle gange, kan huske da Thestrup, var det ikke det han hed, prøvede at åbne en dør i en flyvemaskine i et ordentlig brandert. Jeg var på Thule Basen på det tidspunkt og Afroamerikanerne synes det var urimeligt sjov, så de var ved at grine, deres r.. i laser, hver gang de så en dansker. Men man vidste da godt, at det ikke havde noget med en selv personligt at gøre. Nå men spekulerer nogle gange på, om Monty Python ville have været en mulighed i dag?

Mads Kjærgård

Tænkte jeg nok! Men man hører da ikke så mange mere? I 70erne, så var det tit det første folk sagde til en, når man mødtes, "har du hørt den om." Jeg fortalte mine børn en gammel vits, som jeg havde fra Rapport, der var ham der Max, der styrede en vittighedsside. Men de var bare et stort spørgsmålstegn.

Ib Christensen

Du skal aldrig stole på gifte kvinder!
Man kan sgu ikke være sikker på hendes mand vil tage hende tilbage igen. :)