Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Gjellerups fascinerende La La Land

Opgang 2 Turnéteater imponerer med stærkt skuespil af Chadi Abdul-Karim og Bolette Engstrøm Bjerre – i en syret fortælling om en piges angst over at blive hånet for at være dansk
Chadi Abdul-Karim og Bolette Engstrøm Bjerre spiller stærkt sammen i Opgang 2 Turnéteaters medrivende forestilling Habibi om danskeres fremmedangst.

Chadi Abdul-Karim og Bolette Engstrøm Bjerre spiller stærkt sammen i Opgang 2 Turnéteaters medrivende forestilling Habibi om danskeres fremmedangst.

Pressefoto

Kultur
24. marts 2017

Teenagere svæver et sted mellem de store drømme og den jordnære virkelighed. Derfor er det godt set af dramatikeren Pia Marcussen, at hendes nye forestilling for Opgang 2 Trunéteater i Aarhus skulle være et eventyr – ud ad samme drømmende tangent som succesfilmen La La Land.

Habibi hedder den poetiske forestilling. Egentlig er Habibi bare navnet på en kat. Men navnet giver mening, for forestillingen handler om en pige, der bliver mobbet, fordi hun er dansk – og reagerer ved at blive så rasende, at hun ikke længere kan styre sit sprog.

Alle ord, der kommer ud af hendes mund, er arabiske. Hun er selv i chok. Pizzabuddet synes, at hun er sej, men hendes forældre er mildest talt bekymrede. Og hurtigt tror hele byen, at hun er i ledtog med Islamisk Stat.

Teenagedesperation

Habibi er en forestilling, der rammer de unges angst for at skille sig ud og være anderledes. Den har en desperation, som teenagerne kun kender alt for godt. Forestillingen bæres af sine to intense skuespillere: Chadi Abdul-Karim, der var hovedpersonen i den Reumert-belønnede 4Ever – og Bolette Engstrøm Bjerre, der skabte monologen Fugle Flyver i Flok.

Chadi Abdul-Karim har en skøn, jysk stemme, der kan ramme lyden af snesevis af forskellige personer – fra den bange nabo til den bekymrede far. Og Bolette Engstrøm Bjerres egen stemme taler tilsyneladende uhindret fra sin indre teenagepige – sårbar og krænket og ulykkeligt alene i verden.

Dunkende hjerte

Samspillet mellem den mørke mand og den lyse pige er helt forrygende. De står bare og snakker på et nøgent scenepodie mellem villavejshække af camouflageplastik i Gitte Bøgs enkle og velfungerende scenografi om fremmedangsten i Parceldanmark.

Alligevel får de fortællingen til at stråle lyslevende - fortællingen om pigen, der stod i forreste række midtfor i pigekoret, indtil hun pludselig var på flugt hele fra verden. Med lyden af hendes dunkende hjerte forstærket i Mads Horsbøl meddigtende musik.

Pia Marcussens replikmontage og instruktørgreb i Habibi minder meget om både hendes Sunny Side fra 2016 og 4Ever fra 2015. Men Habibi beviser, at Opgang 2 Turnéteater fra Gjellerup har et imponerende greb i de unge – gammeldanske og nydanske unge af alle slags. Unge og deres drømme om fremtiden.

’Habibi’. Tekst og instruktion: Pia Marcussen. Musik: Mads Horsbøl. Scenografi: Gitte Bøg. Dramaturg: Lise Ørskov. Opgang 2 Turnéteater. Spiller på Aarhus Teater frem til 25. marts. Herefter turné 27. marts-7. april, bl.a. 31. marts på Københavns Musikteater i Ragnhildgade og 28. april på Aprilfestival i Sønderborg – og foråret 2018

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her