Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kan du så være frigjort

En række yngre kvinder fortæller om deres seksuelle erfaringer i ’Venus – Let’s Talk About Sex’. Det er ikke stor kunst, men sympatisk seksualoplysning
Kultur
9. marts 2017

En række yngre kvinder sidder på skift foran et kamera i en tom stue på Østerbro og taler om sex.

Den sex, de har, den, de ikke har, den, de har haft, og den, de drømmer om.

Interviewene er lavet gennem en længere periode, og kvindernes udseende ændrer sig lidt fra klip til klip, ligesom det sted, de står i deres sexliv.

Oprindeligt var optagelserne, som Lea Glob og Mette Carla Albrechtsens dokumentar Venus – Let’s Talk About Sex består af, tænkt som indledende research til en erotisk film baseret på virkelige kvinders sexliv med de to instruktører i hovedrollerne. Projektet er udsprunget af et ønske om at tale åbenhjertigt om krop, seksualitet og begær for at få flere erfaringer at spejle sig i.

Planen om at iscenesætte nogle af kvindernes fortællinger blev droppet til fordel for den collage af intime interview om sårbarhed, krop og begær, det er blevet til.  

Collage af kvindeliv

Med sin fremgangsmåde og sin ambition om at lade kvinder tale rent ud, og stå ved det hele, minder projektet om Jytte Rex’ Kvindernes bog fra 1972, hvor en lang række anonyme kvinder fortæller nøgternt om deres liv og især om deres kærligheds- og sexliv.

Bogen er præget af en bramfrihed, som nok er nemmere at opnå på skrift end på film. Flakkende blikke, generte fnis og de klumper, der engang i mellem skal synkes, spiller da også en væsentlig rolle i Venus – Let’s Talk About Sex.

Kvinderne er unavngivne, de fleste er unge, og der er ikke meget kropshad at spore. Stemningen er tillidsfuld og intim, og kvinderne får god tid til at forklare sig.

Det er mest interessant, når kvinderne fortæller længere historier om oplevelser, de har haft, og forhold, de har været i, og mindst interessant, når formen minder om voxpoppen, og kvinderne besvarer spørgsmål om, hvilke kropsdele de bedst kan lide, og hvor mange de har været sammen med.

Det kan måske tjene et seksualoplysningsmæssigt formål at give andre kvinder et sammenligningsgrundlag, men det adskiller sig ikke så markant fra den viden om andre kvinder, man kan få ved at læse et helt mainstream dameblad som Woman.

I de passager, hvor interviewmaterialet er svagest, bliver det tydeligt, hvor løs filmen er i formen – ret beset er det bare sammenklippede interview med en stemningsfuld, men også meget løsrevet prolog.

En god frigjort medsøster

Opfordringen til at stå ved sig selv, ens krop og seksualitet, gennemsyrer Venus – Let’s Talk About Sex, og visse steder i filmen kammer det over og begynder at ligne et krav.

En kvinde, der lige så forsigtigt har talt om sin blufærdighed og de problemer, den har givet i hendes forhold, bliver – som de andre medvirkende – bedt om at tage sit tøj af.

Kvinden har måske nok meldt sig til filmen for at arbejde med sine hæmninger, men det virker alligevel mere grænseoverskridende end frigørende, når instruktørerne beder hende tage mere og mere tøj af. Som om hun skylder dem at være en god, frigjort medsøster.

Det til trods er Venus – Let’s Talk About Sex en sympatisk fremstilling af forskellige kvinders erfaring med det mest heftige og sårbare. 

’Venus – Let’s Talk About Sex’ Lea Glob og Mette Carla Albrechtsen. I biografer over hele landet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her