Læsetid: 5 min.

Længe leve pinligheden

Hassan Preisler vil kun tale om følelser og allerhelst følelsen af utilstrækkelighed i sit genialt akavede mandemagasin på Radio24syv, ’Min Lille Hassan’
Hassan Preisler har erkendt, at han lyver, at han er selvoptaget og forfængelig. Det skal der tales om, og til det formål har han fået et interviewprogram på Radio24syv, som viser sig at være fremragende.

Hassan Preisler har erkendt, at han lyver, at han er selvoptaget og forfængelig. Det skal der tales om, og til det formål har han fået et interviewprogram på Radio24syv, som viser sig at være fremragende.

Kenneth Lysbjerg Koustrup

24. marts 2017

Hassan Preisler vil gerne være ærlig. Det siger han igen og igen i sit radioprogram Min Lille Hassan, og det må man vel tro på så.

Forfatteren, dramatikeren og skuespilleren Preisler har erkendt, at han lyver, at han er selvoptaget og forfængelig, at han gør sig større, end han er, og at han ikke altid er helt sig selv. Det skal der tales om, og til det formål har han fået et interviewprogram på Radio24syv, som han beskriver som et »mandemagasin om følelser og kun følelser«.

Programsiden er prydet med et billede af en betuttet Hassan Preisler med hånden på skulderen af en mindre, nøgen og endnu mere betuttet version af sig selv. Forskellige kendte mænd kommer forbi programmet og reagerer forskelligt på Hassans skamridning af sin kæphest: At man (eller i hvert fald han) må turde at være lille, nøgen og sårbar for at kunne elske og forbinde sig med andre.

Pinlighedens overdrev

Al den snak om egen utilstrækkelighed kan godt være grænseoverskridende for nogle af gæsterne. Faktisk virker det helt overlagt, når Hassan Preisler og hans gæster skrider ud på pinlighedens overdrev. Ikke fordi Preisler vil lave sjov med folks grænser, han tager tværtimod projektet med at vade rundt i sine gæsters hæmninger meget alvorligt. Men der er noget at komme efter, ude i det pinlige, hvor gæsternes selvbillede ikke altid kan følge med.

Jeg tvivler på, at Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti nogensinde har sagt så mange sammenhængende sætninger om berøring, som han gør i Min Lille Hassan. Det er fremragende radio, fordi Hassan Preisler gør, hvad han kan for at få den ellers så tilknappede EU-ordfører til at sænke paraderne en ganske lille smule.

Det lykkes at gøre Kenneth Kristensen Berth så tilpas tryg, at de to holder i hånden i adskillige minutter sidst i udsendelsen, efter at han har talt om at sige nej til pjat og ja til viden, ikke at lade følelserne løbe af med en og om at holde igen med tilliden til folk ud over de allernærmeste. Det er ikke nogen øm forbrødring, der finder sted, men en interessant undersøgelse af, hvor denne mands grænser går, og hvorfor de gør det.

Preisler excellerer ellers i ubehagelige spørgsmål, som når han spørger Jacob Holdt, hvordan han har det med selvmedlidenhed eller om hvorfor, han har brug for at forherlige sig selv i medierne. Om nødvendigt gentager han sine mere eller mindre ledende og anklagende spørgsmål i det uendelige. Det kommer der både meget lange pauser og ret interessante interview ud af.

Ærlige Erling

Næsten alle gæster stejler over et eller andet. Teateranmelderen Jacob Steen Olsen nægter at gå med på den konfrontation, der bliver lagt op til, da Hassan Preisler spørger til de dårlige anmeldelser, han har skrevet af Preislers stykker. Jacob Holdt protesterer mod lidt af hvert.

Forfatteren Erling Jepsen går helt kontra på projektet og lægger ud med at kritisere Preislers langsomme, indfølte stemmeføring og valg af samtaleemne. Inden for de første fem minutter formår Jepsen både at lyde som skurken fra en af sine egne bøger, da han kritiserer Preisler for at lyde, som om han græder, og at lave snorkelyde, mens værten stiller sit spørgsmål og forklarer, hvorfor han er interesseret i sandheder og løgne.

Den slags kan Erling Jepsen ikke tage sig af. Hans forsøg på at fremstå skideligeglad med det hele får Hassan Preislers refleksioner over sin egen usikkerhed til at blive mere og mere langspyttede.

Det er, som om de to ellers så snakkeglade mænd befinder sig i et rum, der bliver mindre og mindre, og Erling Jepsen foreslår som en udvej, at de i stedet for følelser skal tale om fisse, og hvornår de sidst har fået noget. Det er endnu et emne, som Hassan Preisler snildt kan få til at handle om sårbarhed, og så er Erling Jepsen lige vidt.

Det ender med, at han forlader studiet i en vrede, han selv tilskriver Hassan Preislers »kedelige spørgsmål«.

Erling Jepsens udvandring gør bare interviewet endnu mere uforglemmeligt og demonstrerer, at man fremstår endnu mere sårbar, når man pure benægter at være det. Det bliver endnu tydeligere, fordi episoden nu har fået et efterliv på Radio24syvs satireprogram.

Her dukkede Erling Jepsen pludselig op som bestyrer af en sexbrevkasse med navnet ’Ærlige Erling’, der skal hjælpe københavnerkanalen med at forstå og formidle kulturen i Udkantsdanmark.

Det viste sig i første omgang at være kanalchefen Mikael Bertelsen, der gav sig ud for at være Erling Jepsen i håbet om at slippe for at få kanalen udflyttet til Sønderjylland, men den ifølge programmet ægte Erling Jepsen ville gerne overtage sexbrevkassen fra sin efterligner. Hvem der lægger stemme til denne udgave af Erling Jepsen – som hele tiden gentager karakteristiske sætninger fra det famøse interview – kan jeg ikke helt greje. 

Se min flotte selvkritik

Preislers evindelige sårbarhedsbekendelser skaber vældig interessante reaktioner, men i sig selv er de måske mest interessante, fordi de er suspekte. Preisler er selv på sporet af sin egen narcissisme, som han skammer sig over, og denne skam analyserer og udstiller han, hvilket han indser er et narcissistisk projekt, og sådan kører karussellen i Min Lille Hassan.

Hver gang en af hans gæster fortæller ham om en følelse, spejler han sig i den. Grundigt – fra så mange vinkler, som hans smidighed tillader. Hans nysgerrighed er drevet af selvoptagethed, og hans selvoptagethed er drevet af nysgerrighed, og man kan blive svimmel af at prøve at regne ud, hvad der kommer først.

Preisler sætter tydeligvis en ære i at udstille sig selv så ubønhørligt som muligt. Tit er det ved at kamme over og blive en stolt opvisning i nådesløs selvkritik.

Filminstruktøren Fenar Ahmad skærer lige igennem Hassan Preislers sårbarhedsshow. Han synes, nogle af programmerne har været ret gode, men også navlebeskuende og pinlige:

»Du er ikke ærlig, bare fordi du er lille, du er også ærlig, når du er stor. Det er også ærligt at have store drømme. Man skal ikke bare ydmyge sig for at få taletid. Det er vigtigt ikke at se hele verden fra sin egen navle.«

»Det har jeg også tænkt meget over,« svarer Preisler og lader radioudsendelsen med Ahmad vare en ekstra time, så han kan få al kritikken af sig selv med.

Der er ingen tvivl om, at Hassan Preisler ser ned i sin egen navle, men så længe denne navle hele tiden skifter mellem at være et trygt flyverskjul at gemme sig i og et skørt kaninhul at falde ned i, er det værd at lytte med.

’Min Lille Hassan’ sendes kl. 18.05 om lørdagen på Radio24syv og kan også podcastes og streames

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Oluf Husted
Maj-Britt Kent Hansen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer