Læsetid: 4 min.

’Mercur’ er så provokerende kæk, at den er lige til at blive aggressiv af at se på

Tv-serien om piratradioen Radio Mercur, som i årene 1958-1962 udfordrede Statsradiofonien ved at sende reklamefinansieret pop fra internationalt farvand, sætter nye standarder for kække replikker og stereotype skuespilpræstationer
Radio Mercur var en rent reklamefinansieret radio, som sendte på FM-båndet (88,00 MHz) fra et skib i internationalt farvand i Øresund, og senere også i Storebælt. Her ses Claus Walter, Preben Mahrt og Poul Reichhardt i et hørespil på Radio Mercur.

Radio Mercur var en rent reklamefinansieret radio, som sendte på FM-båndet (88,00 MHz) fra et skib i internationalt farvand i Øresund, og senere også i Storebælt. Her ses Claus Walter, Preben Mahrt og Poul Reichhardt i et hørespil på Radio Mercur.

Polfoto

13. marts 2017

I hælene på George Lucas’ gennembrudsfilm, Sidste nat med kliken (originaltitel: American Graffiti), i 1973 oplevede 1950’ernes rockkultur en renæssance.

De gamle koryfæer (fra Bill Haley til Little Richard) kom til byen og spillede, og en helt særlig ikonografi opstod, en blanding af Marilyn Monroe, James Dean og Elvis Presley (da han var cool), godt garneret med sock hops, soda pops, dollargrin, brylcreem og polkaprikkede kjoler tilsat springknive, motorcykler og læderjakker. Vi slugte det råt – sådan var det!

Men som min salig far påpegede:

»Sådan var det ikke. 50’erne var et nøjsomhedens årti, hvor blege fejlernærede mænd i det samme slidte jakkesæt passede et dødssygt job i 40 år, mens deres uformelige koner gik rundt i kitler, støvsugede og skældte ud på slagteren. Teenagere var kejtede, bebumsede, ufikse og underdanige, ellers fik de nogen på kassen. Og de fire-fem dollargrin, der muligvis var i landet, så vi andre ikke meget til, når vi cyklede eller tog bussen frem og tilbage gennem et skidengråt København. Rock’n’roll, min bare røv!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Vibeke Rasmussen
  • jørgen djørup
  • Niels Duus Nielsen
Vibeke Rasmussen, jørgen djørup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Klaus Lynggaard

Shit - det lyder ikke godt.

Jeg havde det godt nok ligesom Egon Olsen og hans dødssyge socialdemokratiske hundehoveder, da de halede Mercur i land i 1962 - så egentlig havde jeg glædet mig til at se serien..........................

Men det er en god beskrivelse af 1950'erne, du citerer din far for.

Peter Knap, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er ikke så svært at karaktermyrde, som vi ved fra Oscar Wilde og "Kvadet om Reading Tugthus", er det betydeligt sværere at slå den, man elsker, ihjel.

Vibeke Rasmussen

Hæ-hæ. :) En 'kæk', selvfølgelig ment som på den fede måde, anmeldelse. Konkurrencen er hård, men ud af de mange sproglige perler, er den følgende nok min 'yndlings':

"Der er selvfølgelig mange flere medvirkende i serien, men de færreste insisterer på at gøre varigt indtryk."

Av-av.

Søren Kristensen

Jeg får bare lyst til at sige (henvendt til forfatteren): - Det har du squ ret i, gammeljas!

(i øvrigt: kaffekanden i Anne-Maries angiveligt halvtredser-køkken, er også fra halvfjerdserne.)